Mňamka

17.03.2002 | Gadžo

Znáte to - máte hlad, a protože vám před chvílí někdo hodil nějaký otrhaný obalený papír s nápisem "Průkaz ke stravování", tak jste se rozhodli využít příležitosti a najíst se. Protože víte, že dole stojí nějaký zlý člověk, který slušným studentům brání v přístupu do jídelny, vydáte se k hornímu "vchodu". Tam vám ale zase někdo jiný řekne, že podle nějakého papíru (neotrhaného, ale taktéž vloženého do folie) máte právo přístupu až za nějakých 5 - 10 minut. A tak vám nezbývá, než rezignovaně stát přede dveřmi a čekat na ten "správný" čas. Tím ale peripetie nekončí. Musíte totiž vystát dlouhou frontu, která nezřídka začíná už těsně za těmi dveřmi, do nichž jste se tak toužebně chtěli dostat. U okénka dostanete talíř. Buď je v něm jídlo, anebo je v něm nechutná imitace pokrmu... Jak kdy. Místo k sezení se obvykle naštěstí dá najít, takže se do oné "nadílky" můžete pustit. Někteří s větší vervou, jiní se zase předčasně ubírají k okénku, kde se ony talíře vracejí. Odcházíte s vědomím, že vám rukama prošlo 18, respektive u vyššího gymnázia 20 korun.

Během dýchánku v ředitelně byla vyslovena víra, že pokud bude jídelna patřit škole, nastane obrat k lepšímu. Je to reálné? Vždyť letos ještě škola nemá ani "floka"...

Zařízení kuchyně je v dezolátním stavu. Všechno je malé a potřebám naší školy takřka nevyhovující. Hrnci počínaje a samotnou kuchyní konče. Současná kapacita je 300 obědů, vaří se zde však pro 460 osob!

Nyní je zřizovatelem kuchyně okresní úřad. Škola pouze poskytuje prostory. Okresní úřady zanikají, a proto se vedení školy snaží jídelnu získat. Nejdříve ale musí být převedena na kraj, jenž zase bdí nad školou. V této strategické době těsně před převzetím do jídelny investuje nemalé částky město, čímž se zvyšují šance na zlepšení stravovací péče do rukou gymplu. Díky tomu, že zaměstnanci jídelny "připadnou" škole se dá očekávat zlepšení "chování" všech 7 pracovnic. Možná se dočkáme i vřelého přístupu.

Je březen a škola stále nemá rozpočet. V souvislosti s jídelnou se výdaje samozřejmě budou muset zvýšit. Zvýšit se budou muset i příjmy (od kraje), to už ale tak samozřejmé asi není. Nedávná oprava kotle stála 120 000 Kč.

Čipové karty jsou projektem školy, která považuje zastaralé průkazky za nevhodné a nedůstojné. Zatím je zkoušejí kantoři. Do konce dubna se začnou dostávat mezi studenty. Nákup 600 čipů stál 40 000 Kč, takže se bude muset ještě dořešit zbůsob jejich převzetí. Do prázdnin je budou mít všichni stravovníci kromě maturantů. Za strátu bude udělena pokuta v zatím nestanovené výši.

Možná nám jednou i zachutná:)