Interview s Alenou Letochovou

19.03.2002 | Majk

M: Jaký je váš názor na tuto nově vzniknuvší organizaci?
A.L.: Jo, jsem pro.

M.: Dobrá - a to je vše?
A.L.: Víte, já sice vím, že něco takového vzniklo, ale ani vlastně netuším kdy, proč, za jakým účelem ani neznám členy či podmínky její existence. Žádné bližší informace nemám, což je asi škoda.

M.:No to tedy vážně je:( Tak jsem se alespoň v kostce pokusil paní profesorce objasnit "vo co vůbec go" a samozřejmě jsem ji odkázal na náš web :-o) Řekněme, že by rada fungovala podle všech představ, splňovala by všechna kritéria a měla by snahu zpříjemnit život studentům na této škole...myslíte si, že má šanci? Že zde bude někdo ochoten naslouchat, či ji nějak podpořit?
A.L.: To každopádně bude záležet jen na vás. Musíte se pokusit vydobýt si nějakou autoritu. Záleží samozřejmě na tom jak k tomu budete přistupovat a jakým směrem radu povedete.

M.: Jak jste vy sama spokojena s chodem a děním na této škole? (dost divná věta,že? :)
A.L.: Myslím, že jako gymnázium patříme mezi ten střední průměr - není to tu nejhorší, ale samozřejmě se nedá říct, že je vše v naprostém pořádku. Bohužel v dnešní době je to vše jen a pouze o penězích:(

M.: To je smutná pravda. Víme oba dobře, že škola je v řekněme "finanční krizi", viděla byste nějaké rozumné východisko z této situace?
A.L.: No, v těchto věcech se moc nevyznám. Škola by mohla získávat "extra" peníze několika způsoby: třeba účtárna v přístavbě má pronajaté školní prostory, takže musí platit nájem.

M.: Ale já myslel, že to se jedná o ekonomky školy?
A.L.: To také, ale fungují jako normální firma, takže mohou nabízet služby komukoliv.

M: Aha tak to je zajímavé, alespoň pro mne je to tedy novinka.
A.L.: Také se blíží 50.let výročí od založení školy a tak můžeme doufat, že se najde i nějaký ten sponzorský dar. (M:no to tedy nevím kdo by při současné ekonomické situaci cpal peníze do škol:-o) (dále paní profesorka uvedla něco o reklamě - také v souvislosti s dodávkou stojanů na kola do naší kolovny od firmy Jäkl Karviná a.s. Pokud jsem to tedy správně pochopil, jde o to, že dodávka U-profilů byla pozastavena a jedná se u novém způsobu zaplacení a to právě formou reklamy?! Na to se samozřejmě ještě poptáme vedení a přesnou verzi uveřejníme co nejdříve).

M.:Jaké změny byste osobně nejraději na této škole uvítala?
A.L.: Rozhodně by bylo důležité vybavit třídy (ani ne tak učebny) novým nábytkem. Myslím přinejmenším lavice a židle, protože ty jsou již v dosti dezolátním stavu. Člověk má strach se posadit na židli, hlavně holky, protože o díru na silonkách mají postaráno hned. Dále by určitě nebylo od věci celou školu vymalovat. Však sami můžete vidět katastrofální stav a vzhled některých stěn:( Jenže bez peněz to vážně nepůjde, takže to zůstává jen otázkou ve vzduchu (M.: No - spíš ve hvězdách:)))

M.:Doufám, že prominete otázku tak trochu na tělo: Jaké jsou Vaše vztahy s ostatními kolegy?
A.L.:Víte, já se snažím s každým vycházet dobře a myslím, že tomu tak i ve skutečnosti je. Samozřejmě je to různé: s někým se pouze pozdravím a nemáme si co říct, s jinou zas najdu ráda chvilku na oblíbené téma. Samozřejmě si dobře rozumím i s kamarádkou z kabinetu p. Řehuřkovou.

M.: A na závěr nám prozraďte, co vás baví, co děláte ve volném čase.
A.L.: V poslední době mě zaujala práce s počítačem, takže když mám chvilku, tak se učím dělat nové věci. Zatím jsem ve stádiu, kdy jsem ráda, že ten stroj umím zapnout a vypnout:) Také si někdy ráda zahraji pěknou hru jako třeba THE SIMS. Ale velmi mě baví se jen tak procházet po městě či parku. a když už mám extra čas, třeba o prázdninách, tak velmi ráda čtu. Z autorů například Viewega nebo Nesvadbovou. Samozřejmě se také občas podívám na dobrý film, nejlépe v původním znění. Ovšem hudba to je moje...bez ní si život nedovedu představit!

M.:Díky moc za rozhovor.