Schizma

30.03.2002 | Majk

Dnes po obědě jsem opět s Gadžou a Newmanem zašli za ředitelem. Nabyli jsme totiž neklamného dojmu, že vedení školy má bohužel zkreslené představy o funkci Saturnu jako "časopisu" a o našem vztahu k Studentské radě. To se ještě umocnilo proslovem pana Vévody v rozhlase - ve středu před cvičnou evakuací školy. Možná jste jistě postřehli narážku na anonymní kritiky školního řádu, čímž jsem byl samozřejmě myslen JÁ :( Tak jsme se tedy pana ředitele zeptali, co tím vlastně myslel - vždyť právě na jeho impuls jsme z oné anonymity vystoupili již na počátku. (Vy co nás čtete to moc dobře víte :) ....i když vás moc není:( Dostalo se nám odpovědi že tam 'vůbec' nejsou uvedena naše jména. "Jak já mám vědět, kdo je to nějaký MAJK nebo NEWMAN?!" řekl pan Kučera. Ano to je pravda - jenže to je napsáno pouze na hlavní stránce v úvodnících. Předpokládáme, že každý, kdo Saturn čte, ví, že v sekci REDAKCE nalezne kompletní jména a třídu všech z redakce - tj. autorů článků. Pokusili jsme se tedy panu zástupci vysvětlit, že po kliknutí na nápis REDAKCE se všechny potřebné informace o nás dozví. Na to však pan Kučera řekl, že to je nevyhovující, že on NEMÁ ČAS klikat na všechny odkazy a prohlížet si celé stránky. Tyto slova nás však absolutně dorazily - jediní lidé, o kterých jsme předpokládali, že naši aktivitu a činnost sledují vám řeknou, že nemají čas všechno číst a dokonce pak vás za to ještě zkritizují:( Tohle se mi zdá opravdu nefér. Jde totiž mimo jiné také o to, že na poslední schůzce s vedením školy jsme se snažili prosadit, aby na oficiálních stránkách našeho ústavu (www.gym-karvina.cz) byl odkaz na Saturn. A tak jsme tedy dostali zkušební lhůtu. S tím, že se uvidí, jak časopis povedeme a jestli to bude na dostačující úrovni. Takže po Velikonocích (ve středu 3.4.2002) máme opět dojednanou schůzku s panem ředitelem, kde nám sdělí, jestli náš požadavek bude vyslyšen, či ne. Ovšem pokud nejsme čteni - jak budeme souzeni?! S takovou už se raději zbavujeme klamných iluzí:( Je škoda, že když se někomu něco nelíbí, tak za námi ani nezajde nebo nám ani nenapíše na majl.

Také jsem vůbec nepochopil, proč jsme byli označeni za kritiky? Tady přece o žádnou kritiku nejde! Pouze jsme poukázali na několik nedostatků...šlo pouze jen o jakousi pomoc:) Proto si myslím, že by měl snad někdo jiný být sebekritický. Ještě nedávno jsem slýchal impulsy, že škola by ráda slyšela názory studentů, že je dobře, že vznikla studentská rada, která konečně může zprostředkovávat všechny možné informace, rady a stížnosti mezi studenty a vedením školy ... a když se konečně někdo najde - někdo kdo by rád veřejně ukázal svůj názor a poukázal na některé nedostatky a tím se pokusil zlepšit podmínky na této škole - tak už to zase tak fajn není

Zakopaný pes je pravděpodobně úplně někde jinde: Shodli jsme se v redakci na tom, že vedení školy si asi zaměnilo dvě věci...je totiž potřeba pochopit, že nemáme se Studentskou radou skoro nic společného. Jediná souvislost je v tom - rozhodli jsme se na našich stránkách Studentskou radu dobrovolně podporovat. Tzn. že na našem webu může prezentovat své záležitosti, aby měla možnost se vetřít do podvědomí studentů. (Předpokládali jsme totiž, že nás žáci i učitelé budou číst, budou mít zájem naslouchat tomu, co se na naši škole děje a možná se budou i sami chtít podílet na chodu této školy! To se zatím nestalo.) Bohužel jak to tak vypadá, tak Rada již asi zanikla a vůbec nic se neděje...není znám oficiální počet členů, nejsou zastoupeny všechny třídy a již měsíc se z neznámých důvodů ani nekonala schůze Rady. I přesto mě však René Król (jeden ze zakladatelů této organizace) dnes ujišťoval, že všechno je v pohodě a snad se již brzy něco bude dít. NO...uvidíme. Nerad bych kritizoval radu, přestože v poslední době mám na ni stále negativnější názor. Svůj názor koneckonců i řekl sám pan Vévoda právě ve středu v rozhlase. Mě osobně to také velice mrzí, protože jsem Studentské radě dával velké šance. Shodou okolností je jeden z redaktorů Saturnu - Gadžo - i členem Rady. To asi vedlo některé lidi k špatné dedukci že SATURN=STUDENTSKÁ RADA :( My jsme jen od toho, abychom různá fakta, problémy, zajímavosti aktuality a naše názory pouze uveřejňovali a zprostředkovávali informace dalším lidem - ne abychom tyto věci řešili, což by měla právě Rada - zatím se tak však vůbec neděje, přestože má i na našem serveru námětů dost.

Pokud jsem to totiž ze slov pana ředitele dobře pochopil, jedná se mu zhruba o to: existuje-li nějaký problém, měl by se řešit s příslušnými lidmi, nebo s panem Vévodou a ne to řešit tak, že se to uveřejní na našem webu a podepíše to nějaký anonym. Podívejte se ale na náš článek od JohnNyho - riskovali byste se pod něco takového podepsat?! Možná by to mohlo ogrozit jeho prospěch ve dvou předmětech či jeho prospěch na tomto ústavu. Já bych toale udělal, pokud nejde o lež a pokud si za svými názory stojím.

No už se moc "těšíme" na úterý.