Saturn

Studentský zpravodajský web

Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek, zítra Oto.

Komentáře ke článku »Hanba civilizovaného světa a selhání OSN aneb Křížáci útočí«

Autoři webu za obsah fóra nezodpovídají.
Používání fóra je privilegium, nikoliv právo.

Příspěvky jsou vypisovány od nejstaršího po nejnovější.

Vypnout grafické smajlíky.


20.3.2003 08:42
Tak za prve bych chtel pochvalit Gadzu, jak dobre tento clanek napsal a poukazal na to, jaka je valka doopravdy. Souhlasim s tim, ze tato valka je uplne zbytecna a prijde o zivot mnoho bezbrannych lidi...
id 469 | ticket d41d8…8427e | agent 336b3…d5f7f
20.3.2003 15:02
Jo, je to hnus a Amíci sou hovada!!!
id 472 | ticket d41d8…8427e | agent ca051…b2199
20.3.2003 19:22 newman
to all:
tady nejde o nic jineho nez o pokracovani americke dominance ve svete. tak proc jim pomahame? co z toho mame?
pls lidi, informace, co amici budou zverejnovat berte s rezervou - bude stejna propaganda jako za jakekoliv jine valky! necumte na Novu a najdete si objektivnejsi zdroj informaci. nerikam jake, to uz je na a vas v clanku odkazy JSOU.
id 474 | ticket d41d8…8427e | agent 0ae09…9b2f2
25.3.2003 08:27 raketak
predem bych chtel rici, ze nejsem zastancem valek, ale v tomto pripade si myslim, ze nebylo jine vychodisko. Zkus se na problem podivat i z druhe strany, kdy v Iraku umiraly bezduvodne tisice lidi, kdy stacilo ukazat na nekoho prstem a ten byl vzapeti popraven. Jeste bych te chtel pozadat, jestli by ses mohl s problemem vice seznamit a pote delal zavery. A prosim zkus take treba vystavit fotky mrtvych spojeneckych vojaku.papa lala a tinky winky
id 487 | ticket d41d8…8427e | agent ca051…b2199
25.3.2003 20:38 JohnNy
Tak mi pripada, ze treba Gadzo nebo Newman (po celem svete je jich daleko vic) jsou proste proti valce tak nak aby byli IN. To plati pro pripad vetsiny mladych lidi dnes, ale Gadza a Newmana k tomu mohou vest i nektere logicke zavery podlozene pravdou. Dale je dost dobre z prispevku techto jmenovanych videt, ze vnimaji Irak jako neco co je tam nekde daleko a co si tam doposud hnilo a nikomu nevadilo. Je dobre, abyste si uvedomili, ze je NUTNE se soustredit na nasi planetu Zemi a ne na to, aby si tady kazdy delal co chtel. Tohle neni hriste, kde Petrik bude mit svoje piskoviste a Jirka svoje houpacky a oboum bude vzdy uplne jedno co si tam ten druhy provadi. Ano, my muzeme rict tak ted tohle udelali USA / RB OSN spatne, oni jsou ti zli, fuuuj; vseho nechat a cekat, co se vyresi mirovou cestou (publikuji jen malou cast mych nazoru, protoze cekam, ze i tak vyvolaji velkou diskuzi).
Pozn. Valka je strasna vec a vsem by bylo lip, kdyby se vse VZDYCKY dalo resit bez ni. Bohuzel to tak neni. Lide na to nejsou dostatecne (inteligencne)vyspeli a s tim nic neudelame.
id 496 | ticket d41d8…8427e | agent ee203…87311
25.3.2003 20:50 JohnNy
Jinak stale se nikdo z vas dvou nevyjadril k tomu, co rikal raketak a to, podivat se na problem ze strany doposud pravidelne vyvrazdovanych Iracanu.
Gadzo : Lid si ma ten rezim svrhnout sam? Dej mi zbran a skupinu deti ze skolky a uvidime, jestli se jim podari svrhnout rezim, ktery nastolim (omlouvam se za tak brutalni priklad). Take se nikdo z vas nevyjadril k tomu, jestli si myslite, ze zemre (v Iraku) vic lidi, nez by jich zemrelo, kdyby pokracoval Husajnuv rezim. (prevzato od ctenare Hate).
id 497 | ticket d41d8…8427e | agent ee203…87311
26.3.2003 15:50 Gadžo
2 Raketak: S problemem sem seznamen relativne dobre. Cely clanek se zaklada na faktech. Uznavam ze sem mozna moh Saddamovym svinstvum vytycit vic mista nez jeden odstavec, ale i tak doufam ,ze i tak chapes ze nehajim Saddama ale Iracany.
Spojenci jsou utocniky. Tato valka je neopravnena. Navic to jsou zasr*** zoldaci, takze ma litost nad jejich smrti je trochu mimo misu. Vedeli do ceho dou. Vedeli ze tam muzou zarvat. A sli do toho, ze budou zabijet.

2 JohnNy: Nejdriv k tomu ze chcu byt IN: Nevim esli me chces urazti a je mi to celkem jedno, kazdopadne ja sem ke svemu nazoru dosel na zaklade dlouhodobeho sledovani faktu a udalosti celkove kolem US politiky po 11/09/02. Shrnul bych to na: "Ano, meli sme s vami soucit. Ten skoncil." V dokumentu o US strategii z zari 02 prohlasuji, ze "budou delat co povazuji za dobre pro USA bez ohledu na mezinardni spolecnosti a ostatni staty". Muj nazor nevychazi z nejaky modni vlny, ostatne podle reakci si myslim, ze modnejsi by bylo se jako JohnNy prevlect kabat a zniceho nic plivat na protivalecne nazory.
Ano je treba starat se o Zemi, ale ne tym, ze se upalim na namesti nebo prepadnu nejaky stat. Tohle se dalo vyresit mirovou cestou, a pokud nekdo tvrdi ze ne, tak at to podlozi! Bral bych intervenci v pripade, kdy by doslo k pokusu o prevrat a opozice by pozadal mezinarodni spolecenstvi o pomoc. Ale k tomu nedoslo. Porad slysim ze ti hodni amici vedou peknou valku, ku*** lidi vzpamatujte se snad neverite tomu co vidite v televizi? Ano v telce je to pekny ale ve skutecnosti to je hnus hums a hanba. Ze ty obrazky u clanku sou z nejakych "spatnych" valek z predchazejicich obdobi? Videli ste v nedelu euronews? Cituji: "Nektere zabery sme vystrihli, protoze sme nepovazovali za vhodne ukazovat napriklad *headless baby* "
Ja nerikam ze se ma delart nic tak jak to JohnNy prekrucuje ve s svem prispevku. Ja netvrdim ze mirova cesta znamena cekat se zalozenyma rukama. To sem nikdy nerek!!!

id 502 | ticket d41d8…8427e | agent ca051…b2199
26.3.2003 18:07 Gadžo
Okej JohnNy, chceš to uvést na příkladu - ty seš únosce, máš dvacet rukojmích ve věku kolem 4-5 let, nacházíš se ve školce uprostřed města a já jsem šéfem protiteroristického komanda. Co udělám:
1, nasadím vyjednávače [pokud to budu parafrázovat pak v Iráku uplatněno]
1.a, rozhodně během vyjednávání nevydám rozkaz vyjednavači ve chvíli, kdy jsi přístupný vyjednavačovým návrhům (ten si žádá více času a hlásí velmi pozitivní výsledky své činnosti) [bohužel bod 1a byl v Iráku uplatněn a okamžitě se přešlo k bodu 5/6]
2, trpělivě čekám na výsledky vyjednávání, mezitím umístím odstřelovače na protější budovu a dám URNĚ (útvar rych nasaz) příkaz PŘIPRAVIT se k akci, ne rovnou zasáhnout
3, pokud vyjednávač
3.a, ohlásí úspěch pak odvolám pohotovost URNY a počkám až tě vyvede ven nebo třeba výměnou za ty děti ti klidně dám helikoptéru
3.b, ohlásí neúspěch, pak mu nařídím opustit místnost, pak
4, se zeptám ostřelovače, zda-li ho ze svého úhlu nemůže zasáhnout, pokud zní odpověď ne, tak mu přikážu ať si najde novou střeleckou pozici, pokud ani to nepomůže, tak
5, dám URNĚ příkaz k zásahu. Proč jsem tě nenechal zlikvidovat ihned? Protože pro URNU je definice úspěšného zásahu zajištěna tehdy, když přežije víc jak 50% rukojmích. Pokud oni jsou spokojeni s tvým skalpem za cenu devíti mrtvých nevinných dětí tak já určitě ne. Pokud jsi vyzbrojen tak jak ti posr polští mafiáni v Magdalence (samočinné zbraně, zaminování...) a zároveň po neúspěšném zásahu URNY přistoupíš k likvidaci rukojmí, tak teprve tehdy
6, dám příkaz srovnat celou školku se zemí
[zatím, narozdíl od Rusů v Čečensku, je uplatňován spíše bod 5 než jednodušší 6. Toto je "chvályhodné" ALE NEOMLOUVÁ TO NEVYUŽITÍ BODŮ 2-4]

Snad jsi spokojen. BTW netvrdím, že bych tu helikoptéru (po uplatnění 3.a) nenechal sestřelit.

Bitva o Bagdád bude dlouhá a krutá. I pokud ji spojenci vyhrají, válka bude nejspíš stále pokračovat, jak tomu bylo ve Vietnamu, jak tomu je v Čečensku a Afghánistánu. Z toho se dá vyvodit, že počet obětí války mnohonásobně převýší počty potencionálních obětí Saddámova totalitního režimu.

Aby bylo jasno:
Gadžo říká, že Saddám je svině.
Gadžo říká, že je správné zbavit se Saddáma, ale je svinstvo zabít spolu s ním tisíce dalších lidí a spojit to s politicko-ekonomickým profitem.
Gadžo není proti válce jen kvůli nějakému "INnování" (jak se to JohnNy snaží interpretovat), ke svému názoru došel dlouhodobým sledováním událostí kolem Iráku, i těch které na US polit. scéně této válce předcházely.

PROSÍM nepřekrucujte tyto tři výše uvedené věty. Děkuji.
id 503 | ticket d41d8…8427e | agent 536ff…517d5
26.3.2003 21:16 JohnNy
2 Hate : Zatím s tebou plně souhlasím ve všem co jsi sem napsal.

2 Gadžo : Reagoval jsem Gadžo ostře proti tobě, abych vyrovnal váhu téhle diskuze. Tvůj VELMI AGRESIVNĚ napsaný článek a velmi dlouhé komentáře si to přímo vyžadují. Neříkám, že zrovna ty jsi proti válce, protože chceš být IN, přímo jsem napsal, že tě k tomu vedou některé logické závěry založené na pravdě! Chtěl jsem vyjádřit, jak jsou OPRÁVNĚNĚ vnímáni NĚKTEŘÍ pomalovaní anarchisté, kteří prostě jsou proti válce a vlastně o ní nic neví, toto není tvůj případ.

2 Gadžo : jen stručné odpovědi na tvé jedn. příspěvky:
(501) : USA se stáhli v 90. letech a co dokázalo vyřešit OSN za těch hodně let? Tady vidím já selhání OSN. Prosazení demokracie za cenu kterou uvádíš podle mě cenu má. AD pozemní válka : mluvíš o koze pak o voze. Další odstavec - Ano, taková je každá válka, bohužel. Dále konečně názor, za jaké situace BY ZEMŘELO více / méně lidí. Předposlední odstavec - střela mimo. Prosazená demokracie pořád lepší než to, co tam bylo doteď.
(502) : Tvoje vyliceni spojeneckych vojaku je strasne. Veri ve svrzeni Sadáma. Mrzi me, ze je vidis takhle.
(RE: 503) : Nečekal jsem, že budeš rozebírat moji chabou ilustraci. Bohužel se tady již opakuješ. Všem je dávno jasné, že ty věříš v diplomatické řešení konfliktů (tak jako já). Myslím zbytečné tlučení do klávesnice. Nepřeřvávej ostatní, děkuji.
id 505 | ticket d41d8…8427e | agent 0bebd…e38fd
27.3.2003 07:09 newman
nebudu komentovat johnnyho namitky proti gadzovi a me, uz me to proste nebavi a unavuje se furt bavit o iraku. zareaguju jen na to, co me tedka v johnnyho prizpevku zaujalo:
proc si myslis, ze demokracie je nejlepsi system pro vsechny? kdyz ji nekde umele importujeme (jako kdysi komunismus) a nevybojuji si ji sami obcane, jako ve vetsine nove demokratizovaneho sveta, tak z toho bude anarchie...
id 506 | ticket d41d8…8427e | agent 336b3…d5f7f
27.3.2003 08:44 Gadžo
K civilním ztrátám:
"Allein in Nasirija seien mehr als 500 ?Zivilisten? getötet und 200 Häuser zerstört worden" (převzato z deníku kurier)
Volný překlad: Jen v Násiriji bylo víc jak 500 "civilistů" zabito a 200 domů zničeno. Uvozovky u civilů jsou proto, že irácké jednotky přecházejí na gerilový boj a nepoužívají vojenské uniformy. Vzhledem k počtu zničených domů se dá předpokládat, že naprostá většina těchto mrtvých jsou opravdoví civilisté. Toto je vésledek pouhé jedné bitvy (Násirija stále ještě není pod kontrolou US)

Jediná "výhoda" těchto obětí je v tom, že před jejich smrtí na ně nikdo "neukazoval prstem", jak je to popisováno níže. Aspoň že "spojenečtí" vojáci zachovávají etiku a zásady slušného chování!

[Rakousko je neutrální stát a kurier je nejčtenější rakouský deník]
id 508 | ticket d41d8…8427e | agent eeb55…1b9d3
27.3.2003 19:30 JohnNy
2 Newman : Anarchie podle me nevznikne, v takto prosazene demokracii kdyz uz nic tak nebudou umirat lide za to, ze reknou nahlas co si mysli.
id 512 | ticket d41d8…8427e | agent 0bebd…e38fd
29.3.2003 02:01 sepultura
Cus Gadzo
tak teda muj nazor je, ze bezduvodne Irak nikdo nenapadl. To prece ani nejde v dnesnim svete. Vis, co by to vyvolalo :)A duvodu je hned nekolik. At uz zminovany Saddam Husajn - kruty tyran se zbranemi, o kterych jsou Americane presvedceni, ackoli je nevideli, nebo ropa, o cemz kazdy vi, ale mlci. Tady se projevuje ta svoboda slova americkeho lidu, kde muzes byt zazalovan za obleceni tricka s napisem, ktery neodpovida Bushovu jednani.
S tim oznacenim elitni klub krestansko-zidovskeho spol., da se to predpokladat, kdyz se bavime o valce islamu proti nevericim.
Podle dostupnych informaci tam kvuli rezimu Saddama Husajna umirali lide jeste pred prichodem Americanu. A s nejvetsi pravdepodobnosti, kdyby doslo pouze k zabiti Saddama Husajna, nastoupil by nekdo z jeho synu a v krutovlade by se pokracovalo, jeste by doslo k nejakym bojum mezi nimi..atd.. A USA by jen ztratila par naivnich hochu. Bohuzel, vetsina vrahu se z toho dostane bez ztraty kyticky. Prikaldem je Balkan.
Nemyslim si, ze oddanost muslimu prameni z chudoby, beznadeje ci negramotnosti. Ridit letadlo neni jen tak. Ba naopak si myslim, ze to neni beznadej, co je zene bojovat za svou viru.
Historicky je to nejak tak, ze v 70. letech spolupracovali s SSSR, ale pak vztahy ochladly, do cela se dostal Husajn a bojoval s Iranem a soucasne i proti Kurdum, kdy pouzil bojovy plyn. Pak doslo k valce s Kuvajtem, tady se zapojily Spojene staty, ale nepochopitelne se zasekly nekde pred Bagdadem. To, ze USA rady prihlizi, je vseobecne znamo, predevsim chude zeme v Africe jako napr. Stredoafricka rep.jsou zdarnym prikladem.
Kdyby se rozpoutala valka v Severni Koreji, tak bys byl pro? je asi tezke bojovat v Iraku, Afganistanu a jeste v Severni Koreji. Ale jak je videt, Korea je na strane Iraku, nejspise ji taky doslo, kdo bude nasledovat.
Vaclav Havel sice neprojevil muj nazor, ale nase vlada se nezachovala o moc lip. Dostala nas do jeste trapnejsi situace. S myslenkou, ze budeme oscilovat mezi vychodem a zapadem. Jak je to o tom plasti a vetru. Ale fakt je, ze timhle poslednim gestem jsem byla zklamana.
Obrazky jsi vybral fakt morbidni, az prehnane, ale pravda je kruta.
Ale faktem je, ze valka uz zacla a je pozde ji zastavit. Spise by si lidi meli uvedomit, ze v dnesnim demokratickem svete neznamenaji vubec nic a bud se s touto realitou smirit, nebo neco vymyslet.
Tak se dostavam k otazce, jake by bylo podle tebe optimalni reseni? Protoze uz bylo videt naznaky vpadu turku na severu do Kurdistanu. Ignorovat husajnovu despotickou vladu? poslat tam vojaky, jak do kosova? zabit vsechny Husajnovy privrzence s celou rodinou?
Je ale nade vse jasne, ze Spojene staty se snazi hrat o svetovladu. Tim, ze ziskaji ropna pole muzou ovlivnit cenu "cerneho zlata" a tim se muze dostat jeste do vetsich existencnich problemu spousta statu, jejichz ekonomika je zalozena jen na tezbe ropy. A jak znam bezohlednost Spojenych statu.. vlastne se jeste naskyta otazka, jestli ma OSN nejaky vyznam.
Cela tamni oblast je zapeklita, Turecko s Kurdy, Libanon, Syrie, Izrael.
Kazdopadne musi se tam odvest tvrda prace, po tolika letech menit rezim. Vsak jeste po 13 letech komunismu tu buji korupce a ve vedoucich postech sedi stari komunisti, kterii nefiguruji na seznamech - zahada. :)
Zaverem si stejne myslim, ze tech informaci, o kterych nemaji normalni lidi ani tuseni je takova spousta, ze bavit se na tema politika nema smysl :))
cuss filozoficky tatii,
s pozdravem aLča
id 521 | ticket d41d8…8427e | agent e4451…045d4
31.3.2003 08:27 Gadžo
2 Sepultura: Uuufff, vystihujici, vycerpavajici... fakt nechapu, jak to nekomu muze myslet ve 2 rano :o)
Pokud tvrdi, ze jejich hlavnim cilem je svrzeni diktatora, a pritom KAZDY vi, ze jde o ropu (ekonomicka nadvlada nad svetem), o vodu (nejvic v cele oblasti - nadvlada nad araby/muslimstvem v oblasti), o prachy ktere US patrioticti danoplatci davaji primo do zbrojniho prumyslu (=do kapes Bushovy vlady) a o dukaz naproste nadvlady USA, kterou, jak se v poslednich dnech uklazalo, nedokaze nikdo a nic zastavit, tak je tedy oficialni verze duvodu pro valku podle me lziva, a tudiz zadny duvod oficialne neni.
Jo, ty obrazky sou krute. Ale jsou opravdove. Nemam rad aktualni obrazky, jak americky vojak nese na rukou "stastne" batole, kteremu nejspis pred chvili jiny amik zastrelil rodice, coz uz se nikdy nedovime. To co se dnes doopravdy deje v Iraku zacne vychazet najevo tak asi za sest mesicu. Cela realita bude znama prinejlepsim za dva roky. Nicmene pokud se poucime z minulosti, vime, co muzeme ocekavat. Ty obrazky tam jsou specialne pro naivni osoby verici v americkou milosrdnou valku.
Nevim jestli by OSN neco dokazalo. Ale melo dostat sanci to zkusit (uz se tesim az mi budou vsici psat ze tu sanci prece tech PAR TYDNU meli).
Podle me neni ani tak dulezite, jestli nejaky stat ma zbrane hromadneho niceni, jako spis to, jestli se da ocekavat jejich pouziti. Saddam dostal lekci v ´91 a dobre vedel, ze pokud nyni neco posere tak na neho pude OSN - to znamena rusove ze severu a amici z jihu. Nepochybuju o tom, ze kdyby udelal jeste jeden krok vedle, tak by RB byla jednotna v postupu vuci nemu. Dobre to vedel. Muzete namitnout, ze je lepsi vest "preventivni valku", ale timto zpusobem se zlocinci stavame my, kdyz nekoho zabijem, abysme mu zabranili v teoretickem pachani svinstev zitra (nebo abysme usetrili na benzinu - stejnou logiku by pak melo misto placeni zastrelit cerpadlare). Ted nemam na mysli Saddama, ten uz ma na opratku zadelano od sedesatych roku, mam na mysli Iracany.

Izrael rika: Pokud nas arabove napadnou, tak jako odvetu na jejich uzemi dopadnou atomove strely.
Paskistan a Indie tvrdi vzejemne to same. Severni Korea dava najevo, ze pokud nedostane hospodarskou pomoc, tak "budou problemy" a v poklidu si zkousi balisticke strely schopne nest jejich jiz vyrobene nuklearni strelivo.
Deset ku jedne, ze na ne USA nepudou. Konvencni valka v Iraku bude prilis kruta. Pokud potom budou chtit pokracovat ve svem "tazeni proti terorismu a za prosazeni svobody", pak si vyberou nejaky diktatorsky africky stat s armadou "sedmi statecnych" cernousku s peti klackama, kamenem a jednim kalasnikovem, aby meli rychle vitezstvi.

A ted ke vsem kteri v diskusi nabouravali me teze a nazory:
Bylo mi vytykano, ze muj clanek neni objektivni. Ne, zrejme neni. Sem proti valce a duvody hajici americkou akci chrli nepretrzite cely propagandisticky aparat ceskych medii.
Misto jasnych predpovedi budoucnosti sem pry mel radsi pouzit otevrene otazky. Jeste pred tydnem sem si rikal, ze na tom mozna neco je. Dnesek se ale cim dal vic blizi tomu, co sem psal v clanku.

Uverili ste, ze valka bude rychla a kratka. Skutecnost je jina.
Uverili ste, ze bude jina nez ostatni, takrka az krasna, ze ctvrtmilionu vojaku projde Irakem za jasani davu, prijdou do Bagdadu, popravi Saddama a z niceho nic bude najednou demokracien a mir. Taky to neni pravda.

Rikali ste ze ti hodni americti vojaci skoro nikoho nezabijou, dyt prece proto vedou pozemni operace. Dneska se mrtvi Iracti civiliste pocitaji po stovkach. Vase teze ve svetle udalosti vypadaji naivne. Nebude trvat dlouho, a budou se pocitat po tisicich - vase teze budou samotnou skutecnosti odsunuty na okraj stupidnosti. A pokud bude valka trvat vic jak dva tri mesice, tak budou US ztraty dost vysoke, aby mohli prohlasit, ze je nutne prejit k plosnemu bombardovani "ohnisek odporu" (= vsech Irackych mest)

Porad si myslite, ze tato valka je nejlepsim resenim. (jakobych netusil, ze budete psat ze ste to nikdy netvrdili, bohuzel/bohudik vase starsi prispevky nikdo mazat nebude)

A jeste nakousnu jedno tema: Podle me uz tato valka neni konvencni. Americane pouzivaji strely s vahou vybusniny 8 tun. Pokud se nemylim, tak prvni atomovky mely silu neco okolo 10 tun TNT. Po atomovkach zustalo okoli zamoreno. Soucasne zbrane pouzivaji "ochuzeny uran" - pry neni nebezpecny, nicmene zaliv ´91 a jugoslavie ´96 s obrovským nárůstem rakoviny po obou valkach sou jasnym dukazem opaku. Tak tedy: KDE KONCI KONVENCNOST ???!!!
id 524 | ticket d41d8…8427e | agent ca051…b2199
31.3.2003 15:02 JohnNy
2 Gadžo : Docela jsi mě překvapil s tou ropou. Nečekal jsem, že si tohle myslíš, ani v článku o tom není zmínky. Neřekl bych, že KAZDY vi, ze jde o ropu, ja to rozhodne nejsem. Pak je tady tve klasicke slovickareni - oficialni verze je lziva, tudiz zadny duvod neni. To je zaroven uvodni veta clanku, ktera mi prijde jak dratem do oka. I kdyz si myslis, ze je ten oficialni dovud lzivy, rozhodne nemuzes rict, ze zadny oficialne neni.

To s tim batoletem - kdyz se to nedovime, odkud to vis ty? Jsi snad medium? Aha, historicka zkusenost nebo tve zhnuseni krutou dobou? Tva predstava, ze USA vyrazi na nejaky Africky stat mi prijde slusne receno nerealna (az smesna).

S ostatnim by se dalo polemizovat, nedulezite. Ale s cim souhlasim : valka mela byt takova a je makova. Ano, USA nepockali az neco schvali RB OSN, tedy rozumove jsme "zlocinci". Otazka je, jestli se poucime z minulosti, nebo pockame, co se bude dit. Ano, mrtvi civiliste se pocitaji na stovky, ale rozlisuj civilistu od CIVILISTY (bojujici civilista se zbrani). A nakonec - taky mi neni jasne, proc zrovna Irak a ne Korea. Neni to ale treba tim, ze nekdo musi byt prvni a ze Husajn je v soucasnosti nejnenavidenejsi clovek na tehle planete? - podpora obycejneho lidu.
id 528 | ticket d41d8…8427e | agent 9c608…0b57d
31.3.2003 23:34 sepultura
>GADŽo
Mhm no takhle, ze musis rozlisovat pojem oficialni a pravdiva, pravda je, ze ani sam Bush, a to prameni asi z, podle meho nazoru, nizsiho koeficientu inteligencniho :), neni schopen presne rict, proc valku vede. Jestli poukazujes na to, ze neustale meni zamer, (prvne terorismus, pak Husajn, pak zbrane hromadneho niceni), lze pochopit, ze nechce vyrknout ropa, ale jako politikovi mu to moc s recnenim nejde. Pak se dostava do krize i Blair, protoze nevi, proti cemu vlastne bojuje, a informace az za velkou vodou. Jeste horsi situace tak nastava u nas, nez se sem dostane ucel valky, tak uz v Capitolu mluvi o necem zcela jinem :))
Pochybuji, ze cela realita bude nekdy znama, protoze nikdy neni.. Myslim, ze az bude moznost vsechny informace propustit, nikdo o ne nebude mit zajem. Svet se toci .
Me se strasne libil film Vitejte v Sarajevu, protoze az tehdy jsem si plne uvedomila, jak je to bezcitne, nesmyslne, a jak tomu cely svet bezcinne prihlizi. Ale po par dnech ze me taky hodne dojmu vyprchalo, uz to zase byl jen film. Asi si tezko muzes predstavit, ze tohle je realita. Jak na ne cumime do tech beden, je to nechutne.
Ja silne pochybuju, ze se z minulosti poucime. Nikdy se lidi nepoucili. A kdyz si uvedomis, ze tu valku jsou schopni zpusobit jedinci. Tak to asi historie neovlivni. Vzdycky se poukazovalo, ze vrchol demokracie predstavuji Spojene staty. Ale je videt, ze to az tak velkolepe neni. Posledni informace, ze odvolali reportera, protoze rek neco, co nemel. A prikladu bezmezne svobody je vice, na druhe strane tam maji vetsi poradek nez tady. Asi je potreba si zvolit priority. Ale doufam, ze se z Evropy nikdy nestane takova syrova Amerika jako ji ja vidim.
Souhlasim s tebou, ze OSN mela casu malo, a taky, ze asi necekala, ze najednou se Bush rozhodne, ze do toho de. JAko ze ty problemy se tahnou dost dlouho a treba Izrael se uz 30 roku ma stahnout z okupovaneho uzemi.
Hodne me prekvapilo gesto byvaleho britskeho ministra zahranici R. Cooka. V jeho dopise k jeho demisi jsou znamenite myslenky. Pise: Dejiny jednou budou zasnout nad diplomatickym selhanim, ktere tak rychle vedlo k rozpadu tak mocne koalice. Jedna se o koalici proti terorismu, kde byli se Spojenymi staty. Zacali s valkou bez souhlasu jedineho mezinarodniho uskupeni - Rady bezpecnosti, NATO, EU. V naproste izolaci. Taky podotyka, ze Irak ma jeste mene zbrani nez za valky v Zalivu. Predpokladam, ze odtud taky asi panovalo presvedceni, ze valka bude rychla. Paradoxne prave kvuli nizke moralce a spatne vyzbrojeneho irackeho vojska se do valky pustili s tvrzenim, ze Saddam vlastni zbrane hromadneho niceni :) Ale pravdepodobne vlastni Saddam Husajn nejake jedy, chemickou munici, ktere ma uz od 80. let 20. stol., kdy mu je prodaly Spjene staty. Brite pak vystaveli zbrojni a chem. tovarny. Pochybuji, ze jsou schopni na takove plose Iraku, nalezt nejakou laborator. Cims vice se meli Americane snazit o primeri. Bohuzel. MAm pochyby, ze znicenim Saddama nevzroste ve skupine siitu jeste vetsi chut na pomstu tech zvrhlych, technickych, nemoralnich narodu. Prave tady nevim, jestli jim jde o to, aby se pomstili na svete, nebo aby cely svet uznaval jejich boha. Ale myslim, ze jim musi byt jasne, ze je plno lidi, kteri budou kricet velikost Allaha, ale zvrhlymi zustanou do smrti. A i po ni .) To by bylo hodne ubohe reseni, doufam, ze to jim za to nestoji, jinak by museli vymytit celou severni Ameriku a Evropu. Vubec nechapu jak to presne mysli.
Vyhybas se me otazce, jak tedy bys navrhoval vyresit tuto situaci. Shodujeme se na tom, ze valka je zlo. Ze Irak az tak moc nepalil, alespon z toho, co je o tom znamo.
S tim zastrelenim cerpadlare - v podstate to tak je, ale naskytla se jim vhodna prilezitost, kdyby byl v Saudske Arabii Saddam meli by asi USAmani vetsi radost.
Je asi uspechane mluvit o Korei, asi ani sam Bush nema predstavu, co bude delat po valce. A asi se tahle rana bude ve svete docela dlouho celit. Kazdopadne, kdyz Korea bude zase vysilat nejake zpravy, ze by mohla neco kolem sebe vystrelovat, tak Japonsko asi nebude zahalet. Atomove strely, to uz je tvrdsi kalibr, ktere araby mysli? Protoze u nich to vre vcelku dlouho, ale prozatim to vypada, ze arabi se nejak neobvykle neseskupuji a nesnazi se vykonat vyjimecne nejaky prevrat , ale nechme se prekvapit. Doufam, ze se s atomovymi zbranemi unahlili. Taky zalezi na vyznamu pojmu napadeni araby.
V tazeni proti terorismu si nemuzou vybrat Afriku, ktera teroristy, kteri by ohrozovali Ameriku, ani nema, ne? Krom toho je mozne, ze by ty valky podporovali, kdyby tam treba dodavali zbrane, nikdo by to nesmel rict, privydelali by si a jeste by neopotrebovali armadu. Cena surovin klesne, protoze tamni lidi nejsou schopni produkovat hotove vyrobky, takze levne nakoupi. Jinak jim muzou pomoct tim, ze jim pujci na stavbu tovarny. Tyto vyhodne pujcky zpusobily zadluzenost mnoha zemi v Africe. Zlaty dul pro bohate i Americany a dozivotni dluh Africanu. Ten se neustale zvetsuje. Takze danajsky dar. S tim rozdilem, ze se bohati citi za velke dobrodince a spasitele sveta. A nechcou jim tu pujcku nebo aspon ty uroky zrusit. Otazkou je, zda by jim to pomohlo. Kdyz uz neco vystavi, stejne vetsina penez de nekam bohatym. A pak se tam zas prezena nejake sesazeni vlady a obcanska valka a vsechno jde od znova. : )
Nevim na co narazis, ale asi nepozorne ctu, nikde nevidim, ze by nekdo psal, ze valka bude krasna, kratka, vojaci tam budou delat prehlidky, zajdou na navstevu do palacoveho komplexu, pri salku caje si Blair se Saddamem vymeni par slov, ten ho provede svym protiatomovym krytem. Ukaze mu par chemickych tovaren a pak s pokanim odjede na Sibir, kde pro neho specialne Putin obnovi jeden gulag a tam bude pykat az do smrti. O tomhle nepsal nikde nikdo. O rychle valce se bavil Bush uz pri tazeni na Afganistan, a tam se zbroji zase, s tim, ze Usama nekde jezdi v sanitce a nevsimla jsem si, ze by nejak ubylo tech ortodoxnich muslimu nebo terorismu. Fakt je, ze uz dlouho nespadla zadna vyskova budova. Jo dik velkemu stryckovi Bushi, ten je nas zachrance.
Pripada mi, ze si nejaky osviceny kazatel, ktery kara hresici lid, ale mluvis tady vety z cesty, ktere nikdo nikdy nerek, az na tebe v prvnim clanku. Jako ze "hodni Americane".. vsem je jasne, ze kdyz se rekne valka patri k tomu predevsim mrtvoly, a ne jen vojaku a nikdy ta, proti komu je valka vedena. Jsem presvedcena, ze kdyby Saddam odstoupil, Amerika by tam stejne vbehla. ZAjimave by bylo, kdyby se s Bushem chtel Saddam domluvit na nejake vyhodne nabidce ohledne ropy.
Ani to, ze valka je nejlepsi reseni, jsem nikdy netvrdila. Pokud to tak vyznelo, tak se omlouvam, za neschopnost dat na jevo sve myslenky.
Kde konci konvencnost, tak to nemam ani tuseni. O pojmy mi ve skutesnosti moc nejde a ani mu nerozumim. Valka jako valka. A jestli to je pozemni strela, atomova, s navadenim GPS ci bez, neumim si pod tim nic predstavit. Bohudik.
id 533 | ticket d41d8…8427e | agent e4451…045d4
1.4.2003 12:20 newman
to johnny:
ad balole)
http://www.novinky.cz/00/51/34.html
nerikal gadzo cca. tohle???
id 535 | ticket d41d8…8427e | agent 4688c…31193
1.4.2003 13:01 Gadžo
Nejprve pro JohnNyho:
K tý ropě. Pořád nechápeš, jak si ti (já a spol) blbí/naivní? (nebo nevím co si o nás myslíš) můžou myslet, že tam jde především o ropu. Tak pro tebe i všechny ostatní, co věří v intervenční demokracii:

Pokud USA zacnou ve velkem vyvazet ropu tak to
povede
1,_k destabilizaci regionu - arabi maji obrovske
zadluzeni, pokud cena klesne pod 24 USD na barel (coz bush pred zacatkem
valky sliboval, i kdyz v posledni dobe se obevuji zpravy, ze USA za jejioch podporu umele podrzi cenu nad 25 USD/barel)
2, ke krachu arabskych ekonomik a s tym spojenym
obrovskym narustem terorismu
3, ke krachu ruske ekonomiky (pokud cena
klesne pod 23 USD/barel tak rusky min financi tvrdi, ze budou totalne v riti) cimz dojde k obrovskemu otresu ekonomik euroasijske sfery.

Rusko i arabi to dobre vi. Aby si zajistili priskrceni Irackych ropovodu, tak vlezou Americanum klidne az po usi do *iti. Nikdo nechce byt chudy. A pokud Rusaci dostanou na vyber mezi prezentaci moralnich hodnot (v jejich pripade diky cecne a spol uz tak dost posramanych) spojenych s krachem ekonomiky, nebo nechat Amiky delat si co chcou, co si asi vyberou...?

No dobre, mozna nebude Africky, mozna bude Asijsky (ale urcite ne Severni Korea). Pokud Bush zustane u moci a Iraq nebude jednoznacnou a presvedcivou vyhrou... tak mu v podstate nic jineho nezbude (mysli hochu mysli... nebo si precti neco z moderni historie)

A ted neco pro Sepulturu :o)
Nevim kdy se USA ukazovaly jak vrchol demokracie. Podle me nemuze byt stat s zastupitelskym systemem efektivne prezentovan jako demokraticky vzor.
Me spis prekvapilo, ze se Blair zatim celkem drzi.
Izrael je prilis zapeklity problem. Na jednu stranu tam podle me nemaji vubec co delat, ale uz proste neexistuje humanni moznost jak ty zidy presidlit. Stahnuti z okupovanych uzemi podle neni az zas takovy problem, jako zakladani novych osad. Naprosta vetsina atentatniku pochazi z uzemi nove vzniklych osad. Kdyz si predstavim ze v poklidu sazim seminka do zeme, za dvacet roku uz mam kraasny vinohrad, rano v sest me probudi klepani na dvere, za nima izraelsky vojak se samopalem, na dvore tank a buldozer, a on mi rekne: "Mate 12 hodin na vystehovani. Zde se bude nachazet nova osada. Pokud neodejdete tak budete aztceni. Pokud budete klast odpor tak vas i s celou rodinou postrilime." tak si asi taky zmenim hodnoty... Navic v rade muslimskych zemi zije zidovska minorita, ktera bud nema problemy s okolim, nebo se o nich vubec nikde nemluvi.

OSN¨- z organiuzace, ktera byla zalozena za ucelem zabraneni dalsim celosvetovym konfliktum, se podle me, stane humanitarni spolecenstvi ktere se postupne behem nekolika desetileti rozpadne. A to vinou USA, ktere naprosto ignorovaly a poprely pravidla, ktere pomahaly vytvorit.

Znam muslimy z Turecka, jednoho z Azerbajdzanu. Turecti sou v poho, ten z Azer. neciti nevoli vuci "nevericim". (v azer. je uz ca 15 roku obcanska valka, v niz Francie prodava zbrane obema stranam). Siitsky vyklad Islamu je hlavni problem. Protoze pokud stat=cirkev pak politika=prosazeni viry.

Jo, je predcasne mluvit o Korei. Nicmene ja tvrdim a sem naprosto presvedcen, ze dokud SK budou mit nklearni strelivo, pak USA proti nim nezakroci.

Neni dulezite, jestli jsou v Africe teroristi, nebo ne. Je dulezite, jestli Bush tvrdi, ze tam sou. Napr po "uspechu" (ktery se nedostavil :) v Afghanistanu prohlasili, ze do Etiopie a Somalska zdrhli Al Kajdaci. Tak si tam udelali manevry specialnich jednotek (mimojine ucast i Polaku, od nichz tato informace utekla - az potom to USA priznali). Pri tom je zrejme, ze si potrebovali vyridit ucty s vudci defenzivy ´92-´96, kdy amici meli relativne obrovske ztraty.

Davat prachy do nedemokratickych afr zemi nema cenu. Oni si za ne postavi napr sestiproudou dalnici napric zemi (jezdi po ni jediny vladni mercedes :) nebo nakoupi zbrane aby byli silni. K potrebnym se nedostanou.

To s tou "krasnou valkou" je vysmech vsem, kteri haji konflikt tim, ze amici nedelaji zverstva a ze pozemni operace je dukazem minimalizace civilnich ztrat. Z toho co mi nekolik lidi reklo, vazne pochybuju, ze je vsem jasne ze "kdyz se rekne valka patri k tomu predevsim mrtvoly, a ne jen vojaku a nikdy ta, proti komu je valka vedena."
Vsak taky Bush pred vyprsenim ultimata (uvedomil si, kolik stal presun vojaku do oblasti nejen finance, ale hlavne na poli diplomatickych ztrat) prohlasil slovy mluvciho bileho domu, ze i kdyby Husajn vyuzil moznosti exilu v (Ukrajine?), tak si tam stejne zavalci.

Taky zacinam mit pocit, ze americke veleni je jeden debil vedle druheho (a ten pocit neni jen z filmu kdy jeden hrdina musi vylizat chyby generalu :). Ja mam strategicke zkusenosti jen s Age of Empires, nicmene nikdy bych si za svou postupujici armadou nenechal nepratelska centra (tym tuplem ne, kdybych vedel, ze uprostred nepratelskeho uzemi si hezkych par tydnu/mesicu posedim.
id 536 | ticket d41d8…8427e | agent ca051…b2199
1.4.2003 13:13 Gadžo
a esce neco:
HUMAN COST OF WAR
Iraq: At least 589 civilian deaths, military deaths unknown
US: 43 dead (including 11 in accidents, 2 under investigation), 17 missing
UK: 26 dead (including 15 in accidents, 5 to 'friendly fire')
[prevzato z BBC]

A to jeste Americani NIC NEDOBYLI (krome Um Kasru)
Kolik asi bude stat valecny "uspech"?
BTW pokud u nekoho slova "589 civilian deaths" vyvolavaji asociaci na "malo", tak uz se s nim asi neni o cem bavit...
id 537 | ticket d41d8…8427e | agent ca051…b2199
1.4.2003 21:41 johnNy
newman : No a? Ja jen chtel vedet, odkud zna osudy jeho rodicu.
gadzo : za blbeho jsem te (vas) nikdy neoznacil, to sis primyslel. Jinak je pro me tezke tady s vama vest nejakou diskuzi (asi na to nemam, dela mi potize porozumet tomu, co vlastne chcete rict), takze v ni koncim.
id 540 | ticket d41d8…8427e | agent 842d1…59433
2.4.2003 10:44 Gadžo
2 JohnNy: psal sem:
Nemam rad aktualni obrazky, jak americky vojak nese na rukou "stastne" batole, kteremu NEJPIS pred chvili jiny amik zastrelil rodice, COZ SE UZ NIKDY NEDOZVIME.
Jednak si nedovedu predstavit, jak matka preda invaznimu vojakovi sve milovane dite, jednak sem tym nemel na mysli tuto konkretni fotku, ale chtel sem pouze poukazat na to, ze takovehle svinarny tam sou na dennim poradku, ale do medii se nedostanou (narozdil od laskyplneho marinaka)

Pokud to bylo malopochopitelne tak se omlouvam za vznikle nedorozumeni.
id 543 | ticket d41d8…8427e | agent ca051…b2199
4.4.2003 07:41 Gadžo
Dnes ráno Collin Powel prohlásil: "Sýrie by měla přestat podporovat terorismus ... a další státy [=Irák - stavba 2 jaderných ELEKTRÁREN] by měly přestat vyvíjet zbraně hrömadného ničení.

WELCOME TO NEW WORLD !
aneb operace Arabish freedom nastupuje - mír¨, smrt a svobodu nastolí jedině US Army!
id 549 | ticket d41d8…8427e | agent 4688c…31193
8.4.2003 12:38 Gadžo
V roce 1946 odmítl norimberský tribunál německé argumenty, že bylo "nutné" provést preventivní útoky proti sousedům Německa. "Zahájit agresivní válku," konstatuje verdikt tribunálu, "není jen mezinárodní zločin: je to nejhorší mezinárodn ízločin, který se odlišuje od ostatních válečných zločinů jen tím, že v sobě obsahuje zkoncentrované zlo celku."

plný článek:
http://www.blisty.cz/txt.php?id=13628&iid=1268
Vřele doporučuju!
id 557 | ticket d41d8…8427e | agent eeb55…1b9d3
26.6.2003 08:20 Rita
Nevím, na co si hraješ Gadžoune
id 786 | ticket d41d8…8427e | agent 9c608…0b57d
10.10.2003 04:12 g12
Nic jsem necet, ale uz jen z tech obrazku mrtvych tel je mi na bliti, valka je na picu......a vyvratte mi ze ne.....
id 939 | ticket d41d8…8427e | agent a5ecd…7985a
4.4.2005 09:17 Jitulka
tO JE V PRDELI..................................................................... ............
id 2997 | ticket 6829d…ad126 | agent fa212…eb689
12.1.2008 12:54 predsedajzd
Tak podívejte, to je sice strašné, ale uvědomte si, vy mudrlanti, co neustále na každém kroku odsuzujete statečně USA, že nebýt jich, tak tu nebudete moct ani pípnout, natož se pravidelně chodívat vazvracet na net. Díky nim padl komunismus, který má za 70 let své existence na svědomí více než 100MILIONŮ MRTVÝCH, UMUČENÝCH LIDÍ, takže někdo toho "světového četníka dělat musí", a já osobně jsem velmi rád, že to jsou právě USA a ne například ruští komunisté nebo hadrníci vraždící KOHOKOLIV ve jménu "alláha".
id 5234 | ticket 31ead…77646 | agent 71738…4fe14
12.1.2008 12:57 predsedajzd
Tak podívejte, to je sice strašné, ale uvědomte si, vy mudrlanti, co neustále na každém kroku odsuzujete statečně USA, že nebýt jich, tak tu nebudete moct ani pípnout, natož se pravidelně chodívat vazvracet na net. Díky nim padl komunismus, který má za 70 let své existence na svědomí více než 100MILIONŮ MRTVÝCH, UMUČENÝCH LIDÍ, takže někdo toho "světového četníka dělat musí", a já osobně jsem velmi rád, že to jsou právě USA a ne například ruští komunisté nebo hadrníci vraždící KOHOKOLIV ve jménu "alláha".
id 5235 | ticket 31ead…77646 | agent 71738…4fe14

Hledání

Stručně

  • Saturn odešel na zasloužený odpočinek. Vzpomínejte na něj tak, jak vám zůstal v paměti.
    Nezapomeneme!
 

Původní engine: Jan Raszyk; Webmaster: Michal Wiglasz;

© 2002 — 2009: Všechna práva vyhrazena, šíření veškerého obsahu bez souhlasu redakce zakázáno.