Larva, 5. května 2008 | Postřehy
Být celebritou může být fajn věc. Stačí vědět, jak na sebe upozornit, jakou si vytvořit image a pak, jak to všechno prodat. A málem bych zapoměla, chce to taky umět trochu vařit.
Drsný a geniální skotský šéfkuchař Gordon Ramsay je kuchařská celebrita numero uno, držitel dvanácti hvězdiček michelinského gastronomického průvodce, což by se snad dalo přirovnat filmovým Oscarům. Pro nás, co jeho jídla nejspíš nikdy neochutnáme nebo když už ano, budeme jimi spíše zaskočeni (domnívám se, že nás stále nejvíce potěší smažený řízek s vlašákem), jsou tyto hvězdy důkazem toho, že opravdu umí a zkrátka tomu budeme věřit. Gordon Ramsey je slavný, sprostý a arogantní. Na kanálu Chanel 4 má svůj pořád Hell´s kitchen, v němž se vždy z jakési podprůměrné, špatné, hrozné, zapomenuté, krachující restaurace snaží vybudovat špičkový podnik. A právě zde se ráda projevuje jeho proslulá „fuckovací“ povaha, kdy personál pláče a talíře létají vzduchem. Právě to však je základním kamenem jeho úspěchu. Jsou možná o fousek i fous lepší kuchaři, Ramsey je však slyšet. Mimo to je prý neskutečný, věčně nespokojený perfekcionista, kterému ani nejprestižnější ocenění nestačí. Co víc je k úspěchu třeba?
Tento dvaačtyřicetiletý mistr chutí je majitelem proslulých restaurací Maze, sídlicích v Londýně, New Yorku, Dubaji nebo Tokiu a další si nedávno otevřel v Praze v nově zrekonstruovaných prostorech hotelu Hilton Prague Old Town. Vzbudil tím vlnu reakcí, emocí a očekávání a následně smršť sofistikovaných i méněsofistikovaných recenzí na jeho práci, resp. práci jeho kuchařů. Některé jsou pozitivní, jiné rozpačité, četla jsem i takové „nabubřele snobské“, z nichž čišela zaujatost proudem. Sám Ramsey hodnotí Prahu kladně a jeho cílem je získat zde další michelinskou hvězdičku. Když už nic jiného, přítomnost jeho jména v matičce Praze způsobí jistě větší zájem proslulého gastronomického průvodce o Prahu jako takovou a špičkové pražské restaurace tak budou mít šanci na svého prvního michelina. Koneckonců někteří odborníci tvrdí, že být pár pražských restaurací v New Yorku, dávno toto ocenění mají. Hlavní jídla se v pražském Maze pohybují okolo 500–600 korun, degustační menu stojí 1800. Věřte, že ceny jsou to vážně snesitelné. Nabídka je podobná té londýnské, jsou zde však i pokrmy vytvořené spaciálně pro Prahu. A jen tak mimochodem, co říká Ramsey na adresu neméně slavného kolegy, hodného Jamieho Olivera?
„Jamie Oliver? Toho neznám. To je nějaký sportovec z Prahy?“
Původní engine: Jan Raszyk; Webmaster: Michal Wiglasz;
© 2002 — 2009: Všechna práva vyhrazena, šíření veškerého obsahu bez souhlasu redakce zakázáno.