Jsem rád, že zde můžu učit

27.02.2002 | Majk



*text se může v nějakých drobnostech lišit od rozhovoru*


Y:Nazačátek snad jen nějaké perličky pro naše studenty. Kolik Vám je vlastně let?
J.R.:Jsem ročník 1951 (Y:tak to si snad každý spočítá, ne?...:-)

Y:Jaké maté zájmy? Respektive co děláte ve volném čase?
J.R.:Víte, ze mně se stal vlastně už obrovský workoholik! Pro mne znamená dějepis velice mnoho a proto svůj čas využívám prakticky jen k přípravě do školy a dalšímu sebezdokonalování. Má rodina mně nevídává jinak než u psacího stolu(Y:což ho mrzelo:-o)Samozřejmě se rád podívám na nějaký inteligentní sport v televizi a pochopitelně mým zájmem je i rodina, přestože mé 2 dcery již vyrostly.

Y:Jak jste se dostal k profesi učitele a na tuto školu?
J.R.:No, učitelem jsem již od prvopočátku. V životě jsem nikdy nic jiného nedělal. Vystudoval jsem peadagogickou fakultu v Ostravě; samozřejmě čeština-dějepis. Mezitím jsem byl akorát 1 rok na vojně. Poté jsem 9 let učil na základních školách v Petrovicích a na Borovského. Tam jsem byl opravdu velice spokojený. No a v roce 1992 jsem dostal nabídku od ředitele karvinského gymnázia. Věděl jsem, že to nemůžu odmítnout, protože takovou nabídku asi člověk dostane jen jednou za život.

Y:Takže to už jste tady necelých 10 let! Jste spokojen?
J.R.:Ano...jsem zde opravdu rád a velmi si vážím toho, že zde mohu učit.

Y:Jaké je Vaše finanční ohodnocení? Jste spokojen se svým platem?
Y:Na to jsem se raději vážně neptal:-)))

Y:STUDENTSKÁ RADA! Hlavní věc, na kterou se Vás chci zeptat a na kterou chceme znát Váš názor..?
J.R.:(s nadšeným výrazem v očích) Každopádně je dobře že vznikla. Podle mě je naprosto nutná...NUTNÁ a hlavně užitečná!!!

Y:To jsem rád že Vaše stanovisko je právě takové, protože se obávám, že všichni kantoři tento postoj bohužel nesdílejí. Například RnDr. Jaroslav Kroczek:-( Raději se nebudu rozepisovat o tom, jak se J.K. vyjádřil:-)

Y:Teď trošku z jiného soudku: Problematika naší školy! Přece není zcela přirozené, když škola 3. tisíciletí není schopna zařídít ani základní věci pro studenty jako je toaletní papír, či papírové ubrousky (anebo alespoň ručníky:-(no fuuuj) na WC. Popřípadě se podívejme na sprchy vedle šaten u tělocvičny!? Co by podle Vás bylo potřeba na této škole změnit, jaké změny byste uvítal Vy osobně?
J.R.:Víte, mně nepřísluší abych mluvil o takovýchto věcech. Od toho tu jsou lidé jiní. Co Vám mohu ale říci s jistotou je to, že dle mého názoru by bylo potřeba podstatně změnit (ve smyslu ZLEPŠIT) vztahy UČITEL - STUDENT a naopak. Protože na neštěstí je učitel pro studenta "pouze" učitel a student pro kantora "pouze" student:-( A právě toto by mohla (a měla) řešit právě Studentská rada.

Y:Promiňte, ale myslíte si, že ikdyž se Studentská rada rozjede (protože k dnešnímu dni čítá pouze 9 členů), bude vůbec schopna nějaké problémy řešit? Jestli zde vůbec bude někdo ochoten naslouchat a brát nás vážně?
J.R.:Prosím Vás, nemějte pocit že se vyhýbám otázkam, ale tohle Vám ja říct nemohu...o tom nemohu rozhodovat já, toto na mě opravdu nezáleží.

Y:Dobrá, ale jde přece jen o Váš subjektivní názor, ten mi přece říct můžete?
J.R.:Abyste mi rozuměl...chtěl jsem tím jen říct, že to záleží pouze na vás. Je důležité to, jak radu budete vést. Nenechte se ale odradit krušnými začátky, protože v dnešní době, kdy se každý zajímá jen o sebe a nehledí na to co se děje jinde, to pravděpodobně bude velmi těžké! Musíte se pokusit docílit toho, abyste si získali vážnost jak u studentů, tak i u vyučujícícch. Musíte být inteligentní a respektování. V žádném případě se ale nesnažte vzbudit dojem, že jste něco víc. Nehrejte si na nějaké machry a nesnažte se škole nic diktovat. Nesmí se stát to že byste byli nějaká "elita" v opozici s učitelským sborem! Jsem velice rád že tato organizace tady vznikla a moc tomu fandím, můžete rozhodně kdykoliv počítat s mojí podporou.


Viz též: rozhovor s A. Letochovou