Saturn

Studentský zpravodajský web

Dnes je pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto, zítra Jaroslav.

Freinet – reportáž z předávání cen

Johnny, 30. června 2003 | Studentská

Hajunka vás už seznámila s celou naší cestou na soutěž Freinet, což je taky nejzajímavější část celé téhle akce. Abyste ale nebyli ochuzeni o to nejpodstatnější, sepsal jsem pár řádek o samotné akci Freinet 2003 v budově Českého rozhlasu.

Nebylo by špatné zmínit, jak se vlastně Saturn k soutěži Freinet 2003 dostal. Na počátku všeho byl bývalý Saturňák – Newman (zdravím), který nám poslal odkaz na homepage téhle soutěže. Nuže jsem neváhal a Saturn do soutěže přihlásil. Za zmínku stojí, že na samotné stránce Freinet měli v té době slušné technické problémy, takže jsem o přihlášení musel žádat osobně mailem. Naštěstí mi (nám) bylo vyhověno a do soutěže jsme byli zařazeni.

Uplynuly necelé dva měsíce a pak to začlo. Organizátoři soutěže kontaktovali mě a školu, jelikož já jsem nebyl v tu chvíli doma, převzala veškerou organizaci škola. Chtěl bych zde jménem Saturnu poděkovat vedení školy a sdružení SRPŠ za finanční přispění na cestu maximálního možného množství redaktorů a za vyřízení organizačních záležitostí s organizátory soutěže a v neposlední řadě panu Szotkowskému za organizaci cesty a jeho opatrovnickou ruku nad námi během ní. Na druhou stranu je tu jedno velké zklamání. Jelikož jsem stránky do soutěže zaregistroval já, stal jsem se v očích naší školy šéfredaktorem Saturnu. Ředitelskou pochvalu jsem z celé redakce dostal já a to za, cituji : \„vedení studentského internetového časopisu\“, s čímž mám opravdu málo společného. A to raději nebudu dál rozvádět to, že původně měli být Prahy posláni zástupci Studentské rady. Po roce a čtyřech měsících fungování našeho časopisu mě takovéto zásadní omyly ze strany vedení školy docela mrzí.

Jelikož jsme měli možnost důkladně si prohlédnout weby našich konkurentů (Echo a Oktavián), nijak jsme se netajili tím, že si jedeme pro jisté první místo. Jak probíhala cesta již víte z článku od Hajunky. Přesuňme se tedy přímo na místo. <img src=\„obrazky/fre­inet_th6.jpg\“ width=\„120\“ height=\„160\“ alt=\„Zakladatel Freinetu (2K)\“ class=\„fleft\“ /> Těm zasvěcenějším (mě), bylo jasné, že tady půjde hlavně o tištěné časopisy a internetové budou v soutěži jen tak – pro lepší efekt. Tak jako vybrané tištěné časopisy byly volně k nahlédnutí, internetové časopisy byly také k nahlédnutí – také tištěně. <img src=\„obrazky/fre­inet_th7.jpg\“ width=\„120\“ height=\„160\“ alt=\„Hala ČRo (2K)\“ class=\„fright\“ /> To by se ještě dalo přenést přes srdce, kdyby každý web nebyl vytisknut na papíru A4 v obdélníku asi 18×15cm. Avšak ohromeni rozlehlou halou, ve které předávání cen mělo probíhat, jsme usedli a vyčkávali na začátek.

Po chvíli se nám stručně představili <img src=\„obrazky/fre­inet_th1.jpg\“ width=\„120\“ height=\„90\“ alt=\„Pět Saturňáků pohromadě (2K)\“ class=\„fleft\“ class=\„fright\“/> organizátoři a zakladatel soutěže a začlo předávání. Výsledná pořadí si můžete prohlédnout na stránkách Freinet 2003. Co mě trochu zarazilo bylo to, že sám zakladatel soutěže Freinet <img src=\„obrazky/fre­inet_th2.jpg\“ width=\„120\“ height=\„160\“ alt=\„Vzývání božských sil (2K)\“ class=\„fright\“ /> poté, co vyzval některý časopis k převzetí cen, neváhal, a dodal krátkou kritiku toho, co by měli ještě na svém časopisu zlepšit. Ale co, říkali jsme si, aspoň se dozvíme, co děláme špatně. Při vyhlášení druhých míst je vše jasné – Saturn je druhý. Těžko se daly skrývat smíšené pocity. Sám autor Echa – webu, který získal první místo, byl velmi překvapen ze svého úspěchu. <img src=\„obrazky/fre­inet_th3.jpg\“ width=\„120\“ height=\„160\“ alt=\„Při přebírání cen (2K)\“ class=\„fleft\“ /> Potvrdil nám, že jeho stránky jsou z jisté části nefunkční a že nás až do vyhlášení výsledků pokládal za vítěze. Neméně překvapivé bylo, že k našemu webu neměl nikdo žádné připomínky, takže na pódiu bylo docela trapné ticho. Posléze nám bylo sděleno, že se zúčastníme živého vysílání pořadu s vítězi soutěže, i přes naše \„nevítězství\“. Vy, co jste měli to štěstí nás – Gadža a mě – slyšet, jste museli nabýt dojmu, že jsme asi ztratili smysl žít. No nevím do jaké míry tomu v tu chvíli bylo, věřte ale, že když si uvědomíte, že dráty toho mikrofonu před vámi vedou k několika tisícům slyšicích lidí, nepřichází vám na jazyk zrovna žádná vzletná slova :)).

Těch deset minut pro nás vyhrazených uběhlo překvapivě rychle a po krátké pauze následovala docela příjemná hodinová beseda <img src=\„obrazky/fre­inet_th5.jpg\“ width=\„120\“ height=\„160\“ alt=\„Jaké je vaše finanční ohodnocení? (2K)\“ class=\„fleft\“ /> s moderátorem Alešem Cibulkou, který Gadžovi pořád nechtěl říct, jaké je jeho finanční ohodnocení. Ani multimediální CD-ROMy pro přípravu k příjimacím zkouškám na Střední školy z 9. třídy nám nebyly vyměněny na místě (že prý jestli si nechceme alespoň opakovat – he?). <img src=\„obrazky/fre­inet_th4.jpg\“ width=\„120\“ height=\„90\“ alt=\„Saturňáci v kšiltkách (1K)\“ class=\„fright\“ /> Takže po nezbytném obchození Václaváku tam a zpět jsme si nasadili vyhrané kšiltky a následovala cesta domů do Karviné, neméně \„pestrá\“ jako cesta do Prahy :)).

Pozn.: Cituji jednoho z organizátorů při debatě s ostravskou redakcí : \„Ahá, až z Ostravy. Téda, z takové dálky jste přijeli, to se divím.\“ S takovou Karvinou tam asi už málokdo počítal. Máte se Pražáci do příště ještě co učit :).

 

nahoru | permalink

Hledání

Stručně

  • Saturn odešel na zasloužený odpočinek. Vzpomínejte na něj tak, jak vám zůstal v paměti.
    Nezapomeneme!
 

Původní engine: Jan Raszyk; Webmaster: Michal Wiglasz;

© 2002 — 2009: Všechna práva vyhrazena, šíření veškerého obsahu bez souhlasu redakce zakázáno.