Saturn

Studentský zpravodajský web

Dnes je pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto, zítra Jaroslav.

Návštěvníci Saturnu – co o nich víme

Johnny, 5. listopadu 2003 | Studentská

Kdo ten Saturn vlastně čte? Kolik lidí na něj chodí, jak často, odkud, co tady hledají, co je nejvíc zajímá? Zprvu jsem vás chtěl zahrnout všemožnými čísly (statistics is my hobby), ale ze statistik přístupů se lze vyčíst mnohem zajímavější věci, než jenom holá čísla. Pozn.: Všechny údaje jsou ze statistik přístupů z října 2003, některé jen z druhé poloviny onoho měsíce.

Kolik lidí Saturn navštěvuje?

Prakticky není možné zjistit, kolik pravidelných čtenářů Saturn má, hlavně kvůli anonymitě internetu. Základní údaj pro nás ale je, že za září 2003 jsme měli 12167 zobrazených stránek. Říjen se stal rekordním měsícem Saturnu, středa patnáctého byla jeho nejúspěšnějším dnem za celou jeho existenci. Když od toho dáme pryč přes dva tisíce stránek načtených různými vyhledavači a roboty, dejme tomu že máme deset tisíc stránek za měsíc, takže každý den si lidé z našeho webu přečtou 320 stránek. Nedokážu si představit, jak bychom něco podobného zvládali s tištěným médiem. Saturn se řadí mezi 40. nejčtenějších webzinů v Čr podle TopList.cz. A když to přepočítáme na data, každý měsíc vydáme do světa 294MB textu (nepočítám obrázky a soubory definující vzhled Saturnu – CSS)

Kdo jsou ti lidé?

Opravdu nejveselejší část statistik. Nemůžu sice přesně říct, jakého jsou pohlaví nebo věku, můžu to ale částečně odhadovat podle toho, odkud jsou připojení. Pominu-li pár připojení namátkou z Japonska, Ruska, USA, Rakouska, Anglie, Slovenska, Nizozemí, Francie, Dánska, … (dál to nemá smysl), naše stránky navštívili lidé například odtud : základní škola v Plzni, Univerzita HK, ČVUT, JAMU, Mendelova zemědělská a lesnická univ. v Brně, VšChT, VUT Brno (tam jsme oblíbení), Masarykova univerzita Brno (tam ještě mnohonásobně více), České dráhy, Český rozhlas, Ministerstvo vnitra, Škoda-auto, Česká televize, OKD, Oskar, Uninet, Ostravská univerzita, Univerzita Pardubice, VŠE a různé menší firmy jejichž vyjmenovávání není namístě. Lidé se připojují pomocí brněnské kabelovky Mistrál nebo Eurotel GPRS, ale naprosto nejvíce zobrazení je z dial-up spojení a pochopitelně docela dost z naší školy.

Co je sem přivádí?

Buďto lidé přijdou na Saturn zadáním adresy do prohlížeče (tohle číslo se velmi těžko odhaduje, může to být 10% až 25% zobrazených stránek), nebo si nás najdou v katalogovém vyhledavači (zde převažuje Seznam.cz, katalog WebZdarma.cz a Atlas.cz) nebo kliknou na náš odkaz na nějaké jiné stránce (kde máme umístěnu naši Ikonku nebo tam o nás psali nebo taky 150× z odkazu na stránkách gymnázia), ale velmi často díky tomu, že se objevíme jako výsledek jejich vyhledávání (Saturn je tvořen tak, aby ho vyhledavače lidem rády zobrazovaly – <abbr title=\„Search Engine Optimization\“>SE­O) např. na Seznam.cz, Atlas.cz, Google.com – ty jsou nejoblíbenější. A co lidé zadávají do políčka \„hledat:\“ před tím, než se dostanou na Saturn? Co mysleli, že tady najdou (a většinou i našli)? Tak třeba namátkou : perníková věž, uniformy, referáty, nabídka brigád, krádež tělocvik, čtenářskský deník (častá fráze :-)), rolling stones koncert, seminárky, Zdeněk Adamec, poznávací zájezdy, profesoři gymnázia karviná, prodám motorola V.100, programovatelná kalkulačka, norimberský tribunál, laussane, marihuana, obrázky mrtvých, kripl, karvinský divadelní podzim, gadžo, dobré seminárky, zrakově postižení Karviná, žaluzie, svoboda slova, trajekt Anglie, rambo, olympijské hity, negramotnost, my všichni školou povinní, cestovní kanceláře, tarif volej kolej, klanění králů, … anebo třeba jména lidí, kteří na naší škole studují nebo studovali a na Saturnu zaznělo jejich jméno.

Co si lidé nejvíce prohlížejí?

Nejčastěji je ze Saturnu zobrazována úvodní stránka – 34%, a nejoblíbenější větví Saturnu je diskuzní fórum (téměř dva tisíce zobrazení), následují Novinky a Vzkazy + Výroky profesorů. Kolikrát někdo odeslal příspěvek do diskuze, tolikrát byla zobrazena stránka pro přihlášení do redakce, tedy 201krát. Větev články mírně stagnuje, zobrazena byla ani ne dvěstěkrát. Do ankety se hlasovalo celkem 174krát, nejúspěšnější článek měsíce byl Výroky 8 následován článkem Školní akademie mýma očima. Ostatní sekce Saturnu mají kolem stovky zobrazení. Nejpodstatnější údaj : průměrný počet zobrazení každého článku : 140.

Na závěr…

Jak to shrnout? Snad nebudu moc přehánět, když řeknu, že máme komu a co nabídnout.

 

nahoru | permalink

Hledání

Stručně

  • Saturn odešel na zasloužený odpočinek. Vzpomínejte na něj tak, jak vám zůstal v paměti.
    Nezapomeneme!
 

Původní engine: Jan Raszyk; Webmaster: Michal Wiglasz;

© 2002 — 2009: Všechna práva vyhrazena, šíření veškerého obsahu bez souhlasu redakce zakázáno.