Saturn

Studentský zpravodajský web

Dnes je sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela, zítra Alexandra.

Kučera: Cenné věci mějte stále u sebe, nebo nechte doma

Gadžo, 12. listopadu 2003 | Kantorská

Krade se všude. Teda aspoň tak to někde říkali. Je smutné, že tato věta je považována za samozřejmou, a po létech vlády přísloví: \„Kdo nekrade, okrádá rodinu,\“ už nevzbuzuje ani pohoršení.

V poslední době se zdá, že toto přísloví vede i mysli některých našich spolužáků. Rozhovor na téma krádeží ve škole nam poskytnul zástupce ředitele Mgr. Miloš Kučera.

<img src=\„obrazky/kra­deze_kucera.jpg\“ alt=\„Mgr. Miloš Kučera\“>


Celková škoda z obou krádeží ze šatny a krádeží kol mohla být kolem 45 tisíc – i v tomto stavu se nevyplatí pořídit bezpečnostní kameru na výjezd ze školy?

Uvažujeme o instalaci kamery, ale jsou to další náklady a všichni známe situaci ve školství – když se na konci školního roku rozhodujeme, jestli máme koupit fixy nebo kameru, tak je jasné, co převáží.


Bude se měnit systém uchovávání klíče od šaten TV? Současný umožňuje, aby si kdokoliv klíč vzal, šel pořídit kopii a vrátil se během jedné hodiny, aniž by si někdo čehokoliv všiml.

To si nedokážu představit – vyučující by de-facto musel čekat na posledního studenta a předat klíč následujícímu kantorovi. Technicky to je těžko realizovatelné – navíc, když bude chtít, tak ta opatření stejně obejde.

Chtěl bych zdůraznit, že mne zaráží drzost tohoto studenta nebo těchto studentů, protože je zřejmé, že to je někdo ze školy. Taky bych chtěl dodat, že bezprostředně po obou krádežích byly vyměněny fabky, při jedné z těch výměn jsem byl osobně.


Jak je možné, že při dni otevřených dveří bylo z učebny ukradeno video, když v ní měla být některá z vyučujících?

V budově gymnázia se pohybovalo okolo 2000 lidí. Je to v určitém směru naše selhání – mohli jsme zajistit hlídání studenty. Vypětí kantorů bylo velké, takže nemůžeme někoho peskovat za to, že se na 3 minuty vzdálil a ztratilo se video.


Zvyšují se nebo snižují drobné krádeže mezi studenty?

Řekl bych, že toto číslo je pořád zhruba stejné. V souvislosti s tím – nevíte, kolik věcí se nalezne a odevzdá na sekretariátu, třeba mobily zanechané ve třídách, klíče v šatnách. Mnohdy podle stravovacího čipu zjišťujeme vlastníka. Spousta studentů se chová lehkomyslně a poskytuje velkou šanci ke zcizení věcí.

Vyzývám studenty, aby si dávali na věci pozor, aby je nenechávali ležet na lavicích, na chodbách atd… Zaznamenali jsme i perličky – například mobil odložený na skříňku.


Jak je to s náhradami ukradených věcí?

Škola je pojištěna u Kooperativy. Ta hradí škody z krádeží, ale každá situace je individuálně prošetřena policií, záleží také na likvidátorovi, jak danou věc posoudí. Musí být známka, že byla násilím překonána překážka. Když se ztratí volně ležící věci, tak se nám policie i pojišťovna jen vysmějí.


Kam si mají studenti dát mobily a peněženky, když jdou na oběd? Do šatny to je daleko a regály u bufetu nejsou bezpečné.

Měli by je mít u sebe, nebo nechat doma. Za volně položené věci u jídelny nemůže být vyplacena náhrada. Prostě je noste u sebe, nebo neberte do školy.


Jak je to s fungováním školního trezoru?

Trezor je zde pro potřeby účetní, nebo ředitele. Využívá se taky při výběrech na lyžák a podobné akce, kdy učitelé mají povinnost hned zrána vybrat peníze od studentů, aby je celý den nenosili u sebe.


Ano, ale slyšel jsem třeba, že když mám ve škole něco cenného, tak si to můžu do trezoru po dobu vyučování uložit…

Bohužel není možné, aby ráno přišlo třeba 16 lidí a schovávali si tam peněženky.


Na tom něco je… Co na současný stav říká SRPŠ?

Nejsem na všech zasedáních. Byl jsem na posledních dvou, kde se jednalo o akademii, ale o tomto tématu se nehovořilo.


Jak to dopadlo s bývalým školníkem, který zde dříve \„působil\“.

To nevím přesně, on napáchal škod víc, zatím jsme úhradu nedostali, zřejmě ani žádnou nedostaneme.


Tím jsem své otázky vyčerpal – chtěl byste ještě něco dodat?

Pokud se podaří někoho přistihnout, tak bych chtěl přislíbit, že bude postupováno velmi nekompromisně a tvrdě vůči těmto studentům. Těmito krádežemi se snižuje kredit naší školy. Vše musí vyšetřovat policie.

Studenti by si měli všímat, co se kolem nich děje, hlídat si své věci a nezavdávat zlodějům příležitost. Je pochopitelné, že krádež ze šaten kluci nemohli ovlivnit.


Děkuji za rozhovor.

Pár čísel nakonec:
  • Škoda při první krádeži z šatny TV byla 17 000 kč.
  • Při druhém vloupání do šatny si zloděj odnesl věci za asi 20 000 kč (odhad). Šatny byly v obou případech po odchodu studentů zamčené, při příchodu již odemčené, zámky nejevily známky poškození…
  • 2 zcizená kola likvidátor vyčíslil na 8 500 kč. Bicykly byly zabezpečeny kovovými zámky, během onoho dne probíhal ve venkovním areálu čilý ruch, přesto nikdo nezaregistroval cokoliv podezřelého.
  • Pí. Letochová přistihla zloděje u dveří svého kabinetu. Neznámý europoidní muž s ní naprosto klidně hovořil – až po rozloučení zjistila, že nemá peněženku. Při následné honičce ji odhodil do trávy, podařilo se mu ale utéct.
  • Při dni otevřených dveří bylo zcizeno video z učebny angličtiny A1. Kantorka, která měla učebnu na starost, se vzdálila jen na pár minut: \„Rádio jsem schovala, ale že by někdo vzal video, to by mě nenapadlo…\“
  • Chvilkové absence dozoru u odkládacích prostor vedle jídelny využil zloděj k odcizení 2 mobilů. Vše nasvědčovalo tomu, že šel na jistotu. Nicméně k dopadení to nepomohlo…

Na druhou stranu se podařilo díky instalaci skříněk snížit počty krádeží ze šaten v suterénu takřka na nulu.

 

nahoru | permalink

Hledání

Stručně

  • Saturn odešel na zasloužený odpočinek. Vzpomínejte na něj tak, jak vám zůstal v paměti.
    Nezapomeneme!
 

Původní engine: Jan Raszyk; Webmaster: Michal Wiglasz;

© 2002 — 2009: Všechna práva vyhrazena, šíření veškerého obsahu bez souhlasu redakce zakázáno.