Saturn

Studentský zpravodajský web

Dnes je úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena, zítra Rudolf.

Wings Of Honour

Maverick, 17. listopadu 2003 | Kultura

První světová válka. Nejkrvavější konflikt své doby, který postihnul celou evropu. Po osudném atentátu roku 1914 vyhlásilo 28. července 1914 Rakousko-Uhersko Srbsku válku. Srbsko, Rakousko-Uhersko, Německo, Rusko, Francie, Anglie, … 65 000 000 mobilizovaných, přes 8 000 000 padlých 21 000 000 raněných a 7 000 000 zajatých a pohřešovaných vojáků! O civilních obětech se nikde nepíše… Byla použita nejmodernější technika té doby. Kulomety, chemické zbraně, první tanky, lodě, ponorky a letadla. Tehdejší panovníci a generálové moc dobře věděli, že válku nelze vést jen na souši a moři. A tak jedním z nejdůležitějších a největších bojišť byl vzduch. Letadla mají všestranné použití. Mohou působit jako průzkumníci pozemních, či mořských jednotek, dokáží vyhledávat dělostřelecké cíle. Ale nejvíce byla a jsou využívána k leteckým soubojům. Kdo by neznal německé létající cirky a jejich letecká esa. Na druhé straně se ovšem němci dokázali pořádně zapotit při útoku anglické letky velbloudů. A proč se o tom všem zmiňuju? Protože Wings Of Honour je hlavně o letadlech a soubojích.

Je docela těžké psát recenzi podle demoverze, protože nemůžu vědět jak bude hra ve finále vypadat, ale pokusím se o to:). Letecké simulátory mě nikdy moc nebavily, mám radši čtyři kola a pět set koní pod kapotou, ale Wings mě baví čím dál tím víc a i teď, při psaní, demo každou chvíli zapínám a snažím se sestřelit co nejvíc němčourů. Škoda, že demo obsahuje jenom jednu misi a dva anglické stroje, které můžete pilotovat. Je to sice jeden a týž velbloud, jen je jednou modrý a druhá verze je v klasickém olivově-pískovém provedení, ale budiž.

Před začátkem mise si ještě vyslechnete takové ty klasické kecy typu: Jako nově povýšený důstojník jsem byl přemístěn… bla bla:). Ještě zkouknout mapku terénu, rozložení a počet nepřátelských strojů, úkol mise a hurá na to. Po naloudování se ocitám v letícím stroji vysoko nad zemí. Vítr brutálně sviští a motor vydává nesnesitelný kravál. Rozhlížím se kolem. Vlevo nademnou letí několik dalších velbloudů, před sebou vidím asi tři, nebo čtyři jitrnice (německé vzducholodě) a za nimi větší počet stále se zvětšujících teček. Tak jo, říkám si. První světová, letadla jsou z plátna, dřeva a drátů, budu muset letět opatrně. Pomalu stroj zvedám a vybírám si budoucí cíl. Ha, jeden deutschlander sestřelil jeden z našich strojů! Opatrně se otáčím a nalítávám za němce. Ta ta ta ta ta škyt škyt. Co je? Došly náboje? Aha jenom se seknul kulomet. Vpravo dole je indikátor, ukazující zahřátí kulometu. Ta ta BUM! Němec, kterého sem skoro sundal se najednou octnul za mnou a dostal mně. Tak takhle by to nešlo. Zapínám demo znova….a pak ještě pětkrát. Jak to dělají? Při sedmé bitvě to ve mně docela vřelo. Naletěl jsem přímo mezi ně a pálil hlava nehlava. Sundal jsem dva. Vlastně tři, jenže toho posledního vlastním letadlem…Tak znova. V průběho hraní jsem si všimnul něčeho divného. Zatímco já jsem po předchozích zkušenostech (u red barona, jsem v prudké zatáčce urval křídla) létal opatrně a dělal jen takové velmi jemné manévry, všechna ostatní letadla prováděla takové kousky, že jsem občas fakt jenom zíral. Letadla z první světové a předváděla kousky, jako moderní akrobatické stroje….Dvanáctý souboj byl asi nejlepší ze všech. První soupeř to zabalil už po dvaceti vteřinách boje, z jeho letadla zbyla kupa hořícího šrotu ehm, tedy třísek. Prudká otáčka doprava a další němec padal k matičce zemi. Najednou se za mnou ozvala střelba a potahy na křídlech byly samá díra. Zvednul sem to nahoru, chvíli letěl po zádech, dokončil otočku a třetí křížek. Všimnul jsem si, že nahoře to těžce schytává jeden velbloud. Šup nahoru. Letěl jsem kolmo vzhůru, točil se kolem osy a pálil jako blázen. Dva zásahy. Jeden byl sice na stejné straně jako já, ale co se dá dělat:)… Ne, fyzika stoprocentně neodpovídala původním letadlům. I když možná právě proto mě tahle hra tak chytla (nemáte někdo plnou verzi? :) ). Grafika v demu byla dost dobrá (na letadla…) a hra dobře šlapala při vysokých detailech i na mém čtyři roky starém důchodci. (PIII.600MHz 320MB-RAM, Ge-Force 3 titanium 200). Je to demo, budu hodnotit jako demo. Jedna mise za jednu stranu. Jedno letadlo a trochu podivná fyzika letadel (jenom nevím, jestli je to naškodu). Podle mně 75%. Přeberte si to, jak chcete…

 

nahoru | permalink

Hledání

Stručně

  • Saturn odešel na zasloužený odpočinek. Vzpomínejte na něj tak, jak vám zůstal v paměti.
    Nezapomeneme!
 

Původní engine: Jan Raszyk; Webmaster: Michal Wiglasz;

© 2002 — 2009: Všechna práva vyhrazena, šíření veškerého obsahu bez souhlasu redakce zakázáno.