Saturn

Studentský zpravodajský web

Dnes je pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, zítra Marcela.

Sex není vždycky fajn!

Andžulí, 19. listopadu 2003 | Postřehy

Dne 25. listopadu se uskuteční Světový den proti násilí na ženách. Podle mého názoru je jeden z nejnásilnějších činů spáchaných proti vůli ženy znásilnění. Žena je v té chvíli využita pro ukojení chtíče jako neživá věc, která nemá právo na svobodné rozhodnutí, zda – li chce nebo nechce mít pohlavní styk.

Podle naší platné právní ústavy, kde o tom pojednává trestní zákon, oddíl druhý jako činy proti lidské důstojnosti je znásilnění trestným činem, kterým pachatel násilím nebo pod pohrůžkou bezprostředního násilí donutí ženu k souloži nebo k takovému činu využije její bezbrannosti. Takovéto jednání je u nás trestáno sazbou odnětí svobody na dvě léta až osm let. Znásilnění ženy mladší než patnáct let je trestáno v sazbě na pět až dvanáct let. V případě, že znásilněním způsobí smrt bude mu přidělen trest ve výši deset až patnáct let odnětí svobody dle §241 zákona č.140/1961 Sb.

K znásilnění může dojít kdekoliv v parku, na parkovišti, ve výtahu a často taky v kruhu lidí, které důvěrně známe. V Evropské unii je 43% ohlášených znásilnění spácháno velmi blízkým člověkem, 45% člověkem, kterého ženy znala z vidění a pouze 12% zcela neznámým mužem. V EU je 98% veškerých znásilnění spácháno člověkem, kterého žena zná.

Každá žena by si měla připustit své ohrožení a alespoň teoreticky se připravit na obranu. Při přibližujících se krocích mít nachystán v kapse plynový spray nebo alespoň svazek klíčů – účinné je zvlášť sevření klíčů v pěsti tak, že mezi každým prstem na hřbetu ruky vykukuje po jednom klíči, taková hřbetní rána rukou pak i při malé síle bývá velmi bolestivou a útočník většinou ztrácí zájem o svou oběť. Někdy se ovšem stává, že tento úder nestačí a dále by měla přijít kombinace např. kopů do genitálií, aby napadená žena měla čas utéci nebo alespoň zavolat o pomoc. Nejúčinnější obranou je však připravenost na situaci a zachování chladné hlavy. Při přepadení násilníka odradí také silný křik. Ovšem nejlepší příprava na takovéto situace je absolvování pár lekcí sebeobrany zaměřených na hmaty, chvaty, údery a kopy sebeobrany, které nevyžadují žádné zvláštní sportovní nadání ani fyzickou sílu. Získané dovednosti pak můžeme předat svým kamarádkám.

V některých islámských zemích nikoliv pachatele, ale znásilněnou ženu s tichým souhlasem společnosti musí zabít i její rodina, aby \„smyla hanbu\“. V současné době probíhá celosvětová osvětová kampaň za zastavení těchto praktik.

Pokud vás něco takového potká, nepodceňujte tento zážitek a hovořte o něm se svými nejbližšími. Pokud nemáte s kým, využijte služeb linek důvěry, linek na pomoc ženám nebo internetové diskusní help linky orientované speciálně na pomoc znásilněným guide.cz .

 

nahoru | permalink

Hledání

Stručně

  • Saturn odešel na zasloužený odpočinek. Vzpomínejte na něj tak, jak vám zůstal v paměti.
    Nezapomeneme!
 

Původní engine: Jan Raszyk; Webmaster: Michal Wiglasz;

© 2002 — 2009: Všechna práva vyhrazena, šíření veškerého obsahu bez souhlasu redakce zakázáno.