Saturn

Studentský zpravodajský web

Dnes je pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, zítra Marcela.

Odkud přicházejí sny ?

Evelýna, 26. listopadu 2003 | Postřehy

Sen je fenomén, který máme společný se zvířaty. Sníme všichni bez ohledu na věk, vzdělání, pohlaví nebo rasovou příslušnost.Odkud sny přicházejí a jaké mají poslání?

Sen je fenomén, který máme společný se zvířaty. Sníme všichni bez ohledu na věk, vzdělání, pohlaví nebo rasovou příslušnost. Odkud sny přicházejí a jaké mají poslání?

Samotná definice snu nezní příliš romanticky, co říkáte?: „Sen je duševní aktivita během spánku, periodicky se opakující psychosomaticky podmíněná neurofyzická aktivita za předpokladu částečného útlumu mozkové kůry.“ Ale je to opravdu jen „chemie“ nebo mají tyto psychosomaticky podmíněné neurofyzické aktivity mozku i jiné a mnohem důležitější poslání, než jen pouhou hygienu mozkové kůry? Názory na věc se liší.

Jak se na to dívali naši předkové?

Dříve bylo na sny pohlíženo úplně jinak, než dnes. Byly vnímány jako poselství od bohů či Boha. Prorokové žili svým vnitřním životem a mnoho nerozlišovali mezi tím, co je domněnka, sen, iluze, pocit. Vše vztahovali k jedinému významu-poselství od Boha, jako věštba, jež jim byla z Milosti zjevena a oni měli za úkol ji šířit dále mezi lid.A že takoví sattvičtí podivínové byli váženými osobami svědčí už jen to, kolik materiálu o jejich působení se dochovalo. Vzpomeňme si například jen na Bibli, kolik textů je inspirováno takovými věštbami, vizemi či prorockými sny… Nevzdělanost obecně jim přála, ale byly jejich vize opravdu jen planými řečmi? Zdá se, že jejich slovům dávala důvěra v pravdivost jakousi \„tvůrčí energii\“, potenciál, jež ovlivňoval konání a myšlení lidí, čímž je směroval k předpovězenému cíli. Věštcové, astronomové, kartářky,šamani a jim podobní byli tudíž, ať už vědomě či nevědomě, manipulátory společnosti. A že jejich vliv sahal až do závratných výšin,se můžeme přesvědčit v každé učebnici dějepisu, neboť snad u žádného panovnického dvora nechyběl dvorní astrolog, mág či věštec.

Copak by k tomu řekl pan Freud?

Sigmundův pohled na věc je poněkud prozaičtější. Podle něj v tom má prsty především naše nevědomí . Sny mají být prostředkem komunikace našeho nevědomí s vědomím. Různé počitky, podněty, reakce, detaily, které nevnímáme během dne, mozek nastřádá „do šuplíku“ a během snění nezávisle na naší vůli a vědomí vytahuje, kombinuje s útržky informací v nejbizardnějších formách a bez našeho „souhlasu“ , totiž bez možnosti zásahu vůle. Podle Freuda ale má tento chaos svou logiku. My ji sice rozšifrovat tak jednoduše nedokážeme, ale přece se o to pokoušíme. Freud říká, že sny vyjadřují naše skrytá přání a touhy, které si buď neuvědomujeme, potlačujeme nebo jsou pro nás z nějakého důvodu nepřípustné. Jde především o sexuální podtext věci. Všechny duté předměty mají být ženské podstaty a všechny dlouhé podstaty mužské (např.: skříň má symbolizovat ženský pohlavní orgán a např.: flétna mužský). Pravda, zní to poněkud předimenzovaně, nicméně, něco na tom bude a četné výzkumy to potvrzují.Vždyť nejen, že Freudovi přinesly jeho teorie prestiž a uznání, ale hlavně věda zaznamenala velký krok kupředu.

Nic není černobílé

…a proto se držme raději zlaté střední cesty. Vždyť pravda leží vždy někde uprostřed, né?

 

nahoru | permalink

Hledání

Stručně

  • Saturn odešel na zasloužený odpočinek. Vzpomínejte na něj tak, jak vám zůstal v paměti.
    Nezapomeneme!
 

Původní engine: Jan Raszyk; Webmaster: Michal Wiglasz;

© 2002 — 2009: Všechna práva vyhrazena, šíření veškerého obsahu bez souhlasu redakce zakázáno.