Saturn

Studentský zpravodajský web

Dnes je úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena, zítra Rudolf.

České školství

Johnny, 2. ledna 2004 | Postřehy

Na Britských listech se rozvinula zajímavá diskuze o českém školství. Předně je třeba zdůraznit, že Gadžo k tomuto tématu publikoval na Britských listech taktéž svůj názor – a to ve článku Dobré učitele je nutno zaplatit. Posléze vyšly i další reakce, ke kterým jsem se vyjádřil i já a to ve článku Není fér svádět vinu na studenty. Ve zbytku tohoto článku najdete souhrn všech doposud publikovaných příspěvků na toto téma (řazeno chronologicky). Díky diskuzím tady na Saturnu máte i vy, čtenáři, prostor se k tomuto vyjádřit.

Hynek Hanke – České školství se už nemá kam dál rozkládat
Hodně se dnes mluví o platech učitelů, o tom, že školy jsou v kritické situaci a hrozí jejich úplný rozklad. Nesmysl. Střední a vyšší základní školství se ze současného stavu již nemá kam rozkládat. Nevím, jestli to někdy bylo lepší, ale v současnosti je to beztvará ubíjející masa, která utlumí i tu sebevětší chuť se něčemu naučit a něco se dozvědět. Ačkoliv to zní drsně, jako student jsem přesvědčen, že účinnost dnešního školství je téměř nulová a již ani není moc kam klesat.
Ondřej Hausenblas – Převážně bídné školství
Český problém vidím v tom, že u nás je příliš vysoký podíl těch mizerných škol a špatných učitelů. A to se mění těžko, když tu není \„politická vůle\“. A ta tu není, protože se málo občanů o vzdělání stará.
Ivo Poláček - Je české školství skutečně tak mizerné?
…přes mizérii českého školství existují pořád lidé, kteří jsou vzdělaní, schopní a dotáhli to daleko.
Josef Vít - Problémem nejsou učitelé, na sobě musí pracovat každý sám
Podle mne zaměnil základní pojmy ? chyba (největší) není ve školství, ale přímo v mládeži a ve společnosti jako celku. Pokusím se to vysvětlit.
Tomáš Gawron - Dobré učitele je nutno zaplatit
(být učitelem v ČR) … za peníz, který je v porovnání s uplatněním přímo v oboru pouhým spropitným. Samozřejmě peníze nemůžou vyřešit všechno, ale minimálně dobré kantory by přilákat mohly.
Jana Poslová – Není to vina jen učitelů
Všeobecné opovrhování školou je velice módní a na druhé straně schizofrenní stav společnosti. Ve škole nebude líp do té doby, dokud si mnozí lidé budou plést svoji lenost, neschopnost a zakomplexovanost s \„povinností\“ učitelů plnit každé jejich přání, aby se jim ve škole JEN líbilo.
Jan Raszyk – Není fér svádět vinu na studenty
Za to, že naše generace je taková jaká je, si my nemůžeme. Ano, přestaňme si o těhle věcech povídat v médiích, přestaňme obviňovat, začněme něco dělat. Ale já, moje generace, k tomu ještě nemá možnosti.
 

nahoru | permalink

Hledání

Stručně

  • Saturn odešel na zasloužený odpočinek. Vzpomínejte na něj tak, jak vám zůstal v paměti.
    Nezapomeneme!
 

Původní engine: Jan Raszyk; Webmaster: Michal Wiglasz;

© 2002 — 2009: Všechna práva vyhrazena, šíření veškerého obsahu bez souhlasu redakce zakázáno.