Saturn

Studentský zpravodajský web

Dnes je středa 8. května 2024, je státní svátek - Den osvobození, zítra Ctibor.

Harry Harrison & Ant Skalandis Čtvrtá planeta smrti – Návrat na planetu smrti

Maverick, 24. ledna 2004 | Kultura

Harrisonovy Planety smrti jsou tři?! NESMYSL!!

Četli jste Harrisonovu trilogii o planetách smrti? Ne? Chyba. Mimochodem, víte vůbec, kdo je to Harry Harrison? Taky nevíte? Takže Harry H. se narodil 12.3.1925 v Con­necticutu (USA). Vystudoval uměleckou školu a později se živil jako ilustrátor a umělecký redaktor v několika newyorských časopisech. V Americe se mu asi moc nelíbilo, a tak se postupně stěhoval do Mexika, Anglie, Itálie, potom do Dánska, Španělska a Kalifornie. Momentálně žije v Irsku. V roce 1961 vyšel jeho humorný román The Stainless Steel Rat ( Krysa z nerez oceli). Hlavním hrdinou byl téměř nepolapitelný zloděj Jim di Grizi. Následovala kniha Bill, the Galactic hero ( Bill, Galaktický hrdina 1965). V několika následujících letech vydal další skvělé knihy, např. The Technicolor Time Machine (Stroj času firmy Technicolor, 1967), Transatlantic Tunel, Hurrah! (Transatlantický tunel, hurá!, 1972), nebo Make Room! Make Room! (Místo, místo! Více místa!, 1966).

První kniha ze slavné trilogie ( Ne, není řeč o LOTRovi :), První planeta smrti vyšla ovšem už v roce 1960, druhá v roce 1964 a třetí za další čtyři roky. První díl byl naprosto úchvatný a perfektní (já osobně ho považuju za nejlepší díl celé série), druhý byl hodně dobrý, pardon HODNĚ dobrý a třetí velmi kvalitně zakončil celou trilogii. Mimořádný úspěch měla Harrisonova trilogie v bývalém Sovětském svazu, a tak není divu, že se Ant Skalandis, autor mnoha dobrých povídek, rozhodnul napsat další tři Planety smrti (Vlastně čtyři, protože hned Čtvrtá planeta smrti se dělí na Návrat na planetu smrti a Planetu smrti na cestě bohů). Samozřejmě, že sám by to nezvládnul, a tak mu Harry občas pomohl a na Čtvrté planetě je to znát. Objevují se v ní prvky typické jak pro Harrisna, tak pro Skalandise. Celek působí velmi dobře a kniha se může směle měřit s původní trilogií.

Děj začíná trochu podivně opět na Pyrru, rodné planetě pyrranů, i když na konci třetí knihy se pyrrané spolu s Jasonem dinAltem, původně hazardním hráčem, momentálně hrdinou, který když nemá co napráci, tak zachraňuje sebe, své přátele, či témeř celou galaxii, usadili po těžkých bojích na planetě Felicity. Chcete vědět proč? Přečtěte si původní trilogii :)

Z vesmíru se vynořilo záhadné kosmické těleso. Kolem sebe šíří vlny nenávisti a děsu, které jsou tak dobře známé pyrranům z jejich rodné planety. Kdo jiný by se tedy měl pokusit zjistit CO? to vlastně z vesmíru připlulo, než Jason dinAlt se svými přáteli. Příběh je velmi napínavý a plný zvratů. Některé okamžiky jsou sice trošičku zdlouhavé až mírně nudné, ale celkový dojem z knihy to nekazí. Já jsem ji přečetl za dva večery a bavil jsem se výtečně. Jedno vím, ale docela jistě. Nechci být nesmrtelný…

 

nahoru | permalink

Hledání

Stručně

  • Saturn odešel na zasloužený odpočinek. Vzpomínejte na něj tak, jak vám zůstal v paměti.
    Nezapomeneme!
 

Původní engine: Jan Raszyk; Webmaster: Michal Wiglasz;

© 2002 — 2009: Všechna práva vyhrazena, šíření veškerého obsahu bez souhlasu redakce zakázáno.