Saturn

Studentský zpravodajský web

Dnes je úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch, zítra Jiří.

Myš produkující opičí spermie

Gadžo, 16. února 2004 | Postřehy

Vědci udělali další velký krok kupředu. Na první pohled to sice může připomínat snahu o vytvoření čtyř- až sedmiprdelní opice v Southparku ;o), ve skutečnosti se však jedná o metodu, která by v budoucnu mohla pomoci při obnově populací ohrožených živočichů.

Skupina odborníků z Pensylvánské univerzity provedla transplantaci tkání opičích varlat do myši po té, co se mu předtím povedlo vyprodukovat kozí a prasečíspermie v myším hostiteli. Teoreticky by myši mohly produkovat i lidské sperma.

Produkce spermatu ve varlatech transplantovaných na myších zádech začala po sedmi měsících od přenosu štěpu. Tento \„náhradní\“ orgán začal svouprodukci díky tomu, že myš samotná byla vykastrována.

Nyní budou probíhat transplantace varlat kočkovitých šelem, které se v zajetí málokdy dožívají produktivního věku.

Přínos

Díky této technologii bude možno snížit počet primátů používaných k laboratorním zkouškám dotýkajících se změn plnodnosti.

Tato technika také pomůže humánnímu zkoumání vlivu drog a toxinů na mužskou plodnost.

U chlapců, kteří kvůli rakovině ještě v předpubertálním věku podstupují zákroky vedoucí k sterilitě by tato nová metoda transplantace mohla být naději na budoucíplození \„vlastních\“ dětí, ať už se může myšlenka, že budou mít své \„mužství\“ přišité na zádech myši v teráriu, zdát jakkoliv potrhlá ;o)



Zdroj: <a href=\„http:/­/news.bbc.co.uk/2/hi/sci­ence/nature/3458533­.stm\“ title=\„Mice produce sperm from monkeys\“>BBC News

 

nahoru | permalink

Hledání

Stručně

  • Saturn odešel na zasloužený odpočinek. Vzpomínejte na něj tak, jak vám zůstal v paměti.
    Nezapomeneme!
 

Původní engine: Jan Raszyk; Webmaster: Michal Wiglasz;

© 2002 — 2009: Všechna práva vyhrazena, šíření veškerého obsahu bez souhlasu redakce zakázáno.