Saturn

Studentský zpravodajský web

Dnes je sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela, zítra Alexandra.

Romeo & Julie 2004

Dwaihir, 10. února 2004 | Studentská

Troška mojí kritiky vůči letošní recitační soutěži. Ať jste v obraze i vy, kdož jste se nedostavili…

Takže přesně 3.2.2004 v přís­tavbě školy se uskutečnilo další kolo klasické školní soutěže Romeo a Julie 2004. Pochopitelně se jedná o školní kolo v uměleckém přednesu. Hlavním organizátorem byl opět pan Mgr. Jiří Raic.

Ačkoliv musím přiznat, že letošní kolo mělo rekordní účast, co se týče soutěžících, musím podotknout, že kvalitou a uměleckým přínosem pro diváka příliš nehýřila. Otázkou je, zda se tak stalo neúčastí většiny klasicky nominovaných „šampionů“, či neodbytnou snahou předvést se, vlastní spíše klaunům než umělcům. Předem bych chtěl vyzvednout výkon dvou osob, a to Hanky Bendové a především nové hvězdy školního recitačního nebe Alžběty Matějů. Celkově překvapily i některé mimořádně kvalitní výkony začátečníků jak v soutěži, tak i na škole…

V nižší kategorii, tedy mezi lidičkami nepostupujícími do okresního kola Wolkrova Prostějova, mohli diváci obdivovat úžasné výkony hlavně primánků a sekundánů (tedy spíše primánek a sekundánek). Nevím však, zda jejich účast byla opravdu jejich volbou, či nutnou podmínkou danou vyučující čj. Všechny totiž vyučuje paní Mgr. Lokajíčková. Každopádně, ať už je to jakkoliv, děkuji jim za příjemné překvapení celé soutěže. Ač se s porotou příliš neshoduji ve výběru účastníku městského kola v recitaci, přeji vám na něm mnoho krásných úspěchů a vám, co jste neuspěli zrovna, tak jak jste chtěli, vzkazuji: Navěšte hlavinky a příště to zkuste znovu a vyvarujte se chyb, jichž jste se dopustili letos (já to takhle praktikoval a jednou se náhle octl na krajském kole wolkráku, kde to také nebyl žádný propadák :)). Těším se na vás na všechny i příští rok.

Bohužel co se týče vyšších kategorií, takto nadšeně se projevit nemůžu. Až na výše uvedené příklady to můžu označit za opravdový propadák. Nováčci se totiž nijak zvláště nepostarali o žádné zpestření soutěže svými excelentními výkony, ba spíše naopak. Většina z nich místo umění spíše předvedla svou odvahu postavit se na veřejnost a schopnost postoupit i skrz své vlastní neumění. To by ovšem nebyl až takový problém, kdyby se odborná porota neshodla na tom, že si zaplní počty odeslaných na okresní kolo. Tak se stalo, že naši školu budou reprezentovat na okrese opravdu skvostné výkony. Předem doufám, že se pan Raic pokusí vymlátit z našich reprezentujících začátečníků co možná nejvíc z jejich špatných móresů, jež tolik shazovaly jejich maximální možný výkon.

A tak se tedy čekalo na stálice zvyšující každoročně úroveň a předem byl jasný boj Mezi Hankou Bendovou a Bohoušem Tejnickým (Hanka totiž postoupila do nejvyšší kategorie, kde je i Bohouš). Ovšem první, a jak se nakonec ukázalo i největší peckou, bylo vystoupení Alžběty a její skvělý přednes básně Lawrence Ferlinghettiho Svět je báječné místo. Mám sic trošku výhrady vůči výběru, neboť toto patří mezi ty věčné opakující se desky, ale v jejím provedení…Fakt dík! Konečně přišel onen avizovaný souboj. Hanka nastoupila se svým běžným průměrem (ten klasicky posadí většinu sálu :)). Nevědět, co všechno ta holka vlastně umí, řekl bych super, ale ona má na lepší výkony. Hanko, na okrese přidej… No a konečně Bohouš…Nastoupil se svou klasickou pózou sedícího umučeného inteligenta, se svým klasickým strachem pořádně otevřít ústa. Fajn, Hrabě v tomto provedení je zcela v pořádku, ale Orten?! Bohouši, to byl snad vtip…No každopádně, že protažení toho velkého srdceryvného bojovníka, jakým Orten bezesporu byl, do roviny chudáčka, který si doma tajně bouchá svou maličkou pěstičkou do stolečku tak, aby jej nikdo neslyšel, se nepodařilo a schytl za to druhé místo. Vylučuje se i možnost zaměření poroty, neboť publikum mělo stejný názor. V tomto souboji se totiž praktikovalo pravidlo \„Vox populi, vox dei\“

Ač to bylo jakkoli, zvu vás všechny na okresní kolo konající se 28.2.2004 v MěDK v Karviné. Mnohé úspěchy přeji všem postupujícím.

 

nahoru | permalink

Hledání

Stručně

  • Saturn odešel na zasloužený odpočinek. Vzpomínejte na něj tak, jak vám zůstal v paměti.
    Nezapomeneme!
 

Původní engine: Jan Raszyk; Webmaster: Michal Wiglasz;

© 2002 — 2009: Všechna práva vyhrazena, šíření veškerého obsahu bez souhlasu redakce zakázáno.