Saturn

Studentský zpravodajský web

Dnes je pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto, zítra Jaroslav.

Komentáře ke článku »Romeo & Julie 2004«

Autoři webu za obsah fóra nezodpovídají.
Používání fóra je privilegium, nikoliv právo.

Příspěvky jsou vypisovány od nejstaršího po nejnovější.

Vypnout grafické smajlíky.


14.2.2004 10:29 Bohouš
ROFL ^_^
tak to je dost dobrý ;)

René, řekni mi, co víš o Ortenovi? A kdes přišel na to, že by ho vystihovalo spojení "srdceryvný bojovník"?

tak nejdřív něco k tomu "srdceryvnému bojovníkovi, jakým Orten bezesporu byl" :D

"...Původní láskyplný vztah k věcem kolem později mizí a místo něho nastupuje beznaděj...; Vyjadřuje pocity mládí zaskočeného a zraněného ve svých touhách a úzkost pramenící z pocitu osamění a ohrožení. Dramatické napětí mezi něhou, nostalgií a sílícím pocitem životní absurdity vyústilo v elegický tón..."
Kolektiv autorů: Encyklopedický slovník, Odeon, Praha 1993
Kolektiv autorů: Slovník českých spisovatelů, Libri, Praha 2000
:D

Elegie = "...žalozpěv; literární n. hudební dílo tklivého, truchlivého rázu..."
Klimeš Lumír, Slovník cizích slov, SPN Praha 1998

význam slov tklivý a truchlivý ti doufám vysvětlovat nemusím ale pro případ, že bys nevěděl, klidně se ozvi ;)

Takže kamaráde, nejdřív si připrav informace, než začneš psát veřejně kraviny ;) :D

Mimochodem, na požádání můžu zapůjčit nahrávku recitace Sedmé elegie Viktorem Preissem (ne, že bych se s ním chtěl nějak porovnávat, k němu máme všichni na hony daleko), to jen proto, aby sis poslechl, jak velikán českého divadla "bouchá svou maličkou pěstičkou do stolečku tak, aby jej nikdo neslyšel" :D:D

Ano, Hanka vyhrála, protože byla prostě lepší a tak to bylo správně ;) A já jsem byl rád za ní, protože byla skvělá. Jestli si myslíš, že jsem vzteky "doma tajně bouchal svou maličkou pěstičkou do stolečku tak, aby mě nikdo neslyšel", nebo se snažil zkorumpovat porotu "svým klasickým strachem pořádně otevřít ústa" tak tě při tom rád nechám :D

Ale díky, už dlouho jsem se tak dobře nezasmál :D

S pozdravem Sedící umučený inteligent :D:D
id 1523 | ticket 569ad…2e92a | agent a5ecd…7985a
14.2.2004 11:35 Gellar
Jelikož jsem se nezůčastnila ani jako soutěžící ani jako divák, nemusím říct, že mne to mrzí, protože tak dobře podaný článek snad dokonale popsal to, o co jsem přišla. Jen tak dál, takových dobrých článků opravdu není moc:)
id 1524 | ticket c69ea…43eb8 | agent 336b3…d5f7f
14.2.2004 15:32 dwaihir
bohouš:takže drahý bohouši, sice normálně nemám zapotřebí vysvětlovat uraženému umělci svou kritiku, o níž si myslím, že sedla a tvá reakce mi to vše jen podpořila, udělám ti tu radost a vysvětlím ti to, co ti jaksi z tvých moudrých knih uteklo. Takže Jiří Ohrenstein, chceš-li tedy Orten, je mnou, a nemyslím si že jen mnou, považován za bojovníka svým životem. Pokud je ti známo znalče, byl židem a žil v letech 1919 - 1941. Z toho vyplývá, že se musel dožít protektoriátu. A taky dožil. Jako všichni židé, i Jirka podléhal příkazu nosit žlutou hvězdu a on ji po pravdě nosil tak, aby to každý viděl. Za toto byl vyhozen z vysokoškolských studií. Přesto se nenechal umlčet a v roce 1940 se stal kulturním pracovníkem pražské židovské obce. Psát začal proto, aby po něm něco zbylo. Dostal totiž oficiální "pozvánku" do koncentračního tábora. Rychle se stal obrovskou mladou hvězdou a jako taková byl pochopitelně trnem v oku tehdejšímu nacistickému režimu. O to víc, že byl židem. No a tak se to nějak semlelo, že jej někdo nám neznámý den před jeho dvaadvacátými narozeninami hodil pod tramvaj (oficiálně spáchal sebevraždu).
Ano, máš pravdu v tom, že jeho básně jsou o jeho čekání na smrt, o tom, jak je všechno absurdní a o zoufalství jeho doby a pochopitelně i o tom, jak je mu líto, že tento svět opustí, ale toto je čistý prvoplánový obraz. Společně s těmito věcmi vyjadřuje svou hrdost, odvahu a nezkrotnost. Raději umře než by se vzdal duše a víry.
Sorry, ale žádný herec se nemůže stát symbolem dokonalosti přednesu básní, protože i ten herec má pouze své příkazy a částečně se musí postarat o to, aby to bylo zajmavé i pro diváka. Slyšel pár přednesů i třeba od pana Hrušinského a shodnotil bych většinu jako braky. Toto není argument, ale pouhé kopání hlíny.
Každopádně se nevztekej, protože toto je kritika a na tu bys neměl reagovat. Zbytečně se angažuješ a kritik vždy z kritizovaného umělce udělá hlupáka, protože je na toto připraven dopředu.
Nic ve zlém a směj se dál...
id 1528 | ticket b31cb…7e88e | agent 94fbc…32dce
16.2.2004 14:10 Bohouš
René, nezlob se na mě, ale, stejně jako já nejsem žádný umělec ale jen amatér, co recituje pro radost, ty nejsi kritik a toto zdaleka není kritika. Kritik je pro mě někdo, kdo vystudoval svůj obor a plně mu rozumí. Ty rozhodně nejsi ten případ.

Na odbornou a konstruktivní kritiku bych samozřejmě taky nebyl reagoval, ale tys spíš předvedl, žes to nezvládl a že si hraješ na někoho, kým zdaleka nejsi.

Je hezké, že znáš Ortenův životopis, ale ten znám já taky a věř mi, že velmi dobře, stejně jako jeho dílo. A jakkoliv byl bojovníkem, beznaděj je v mnoha básních cítit a ty stále odmítáš určení typu básně a to přímo v jejím názvu. Elegie je tklivá a smutná a tato báseň dostála svému názvu tak, jak ji Orten napsal, a nic na tom nezmění tvůj názor na jeho povahu nebo na můj projev.

To, co si myslíš o recitaci pana Hrušínského, je sice celkem zarážející, ale je to zase čistě tvůj názor nefundovaného amatéra, což mu na síle zrovna moc nepřidá. Nemáš na to, abys objektivně mohl hodnotit opravdové umělce. Nejsi dobře připraven, kdybys byl, dávno bys mi to vyvrátil, k věci jsi nenapsal téměř nic. Mám takový pocit, že jsi tímto udělal hlupáka spíš ze sebe.

Příště, až budeš mít chuť si zanadávat, přijď mi to radši říct přímo do očí.
id 1541 | ticket cffdf…dbf4f | agent 9c608…0b57d
16.2.2004 15:26 dwaihir
Bohouš: Drahý Bohouši, pokud jsis nevšiml, já jsem přímo tobě nenadával ani jedním slůvkem. Pouze jsem zhodnotil tvůj výkon a jestliže budeš k sobě aspoň trošku objektivní, uznáš, že se jednalo opravdu o rozumnou kritiku, která jakožto správná konstruktivní kritika vypíchla nedostatky a upozornila na to, co jsi udělal špatně.
Promiň, ale myslím, že v oblati odborné způsobilosti k tomuto druhu kritik, jsem celkem dostatečně vzdělán. Nebo my chceš snad tvrdit, že například kritiky takového F.X.Šaldy nejsou podle tebe dostatečně kvalitní, když sám Šalda nic takového jako literární kritiku nevystudoval? Co takový Fučík? Nebo Čapek?...
A promiň, ale opět ti musím připomenout, že se jedná o práci a ne o to, co si o tobě doopravdy myslím. Momentálně jsem podal, myslím, objektivní pohled na recitačku a to bez jakýchkoliv citových výlevů. Trošku se v tomto vyznám. Tvá první připomínka mě tedy zaujala, protože byla zcela profesionální, ale nevěřil bych tomu, že zrovna ty dokážeš klesnout od rovnoprávné a pádné argumentace k frázím typu :Jseš hňup, protože jsi to nevystudoval... Promiň ale toto je pod mojí a doufám, že pro příště bude i pod tvojí úroveň. Přidej si trošku sebekritiky ke svým ctnostem. Uděláš jen dobře...
id 1542 | ticket 11b55…3eb75 | agent 94fbc…32dce
16.2.2004 17:26 Bohouš
René, já se chytil za nos a než jsem sem napsal, popřemýšlel jsem, jestli chyba není ve mně. Vzal jsem tvůj článek a nechal ho přečíst čtyřem lidem, nejen kamarádům, a požádal je, ať mluví narovinu. Kdyby mi řekli, žes kritizoval sice tvrdě, ale věcně, sklopil bych hlavu. Nebylo tomu tak. Reakce byly smíšené, ale víceméně mě podpořili v mém názoru, že slova tebou použitá jsou nad rámec standardní kritiky.

Nicméně, když mluvíš o věcnosti a pádné argumentaci, netuším, proč se stále vyhýbáš konfrontaci faktu, že elegie je truchlivá a tklivá báseň...to prostě není srdnatý boj se životem, to je melancholické stýskání si.

Nikdy jsem neřekl, že jsi hňup, protože jsi to nevystudoval. Říkám jen, že nejsi (možná jednou budeš, to já nevím) kritik v pravém slova smyslu - neříkám, že poezie a literatura není tvým velkým koníčkem (a teď asi obživou, což uznávám a oceňuji), ale prostě v ní odborníkem nejsi, zatím nemáš na to psát pravou kritiku, stejně jako ze své pozice nemůžeš říct o Hrušínském, že recitoval braky, byť by to byla pravda. A za tím si stojím.
id 1545 | ticket abe09…cb719 | agent a5ecd…7985a
16.2.2004 18:52 dwaihir
Drahý Bohouši, nechtěl jsem, abys mě donutil až k takovému vyhecování a odkrývání karet, ale co se dá dělat...
Takže ta tvá elegie, na níž se pořád odvoláváš vznikla v antickém Řecku. Mezi její zakladatele je zařazován např. Archilochos. Původně se jednalo o formu politické a válečné písně s doprovodem (tudíž nejen žalozpěv). Kombinovala v sobě hexametr s pentametrem. Známe také výpravné elegie, kratičké epické básně vyprávějící o milostných příhodách mytologických božstev. V období helénismu se elegie změnila na mučivé milostné vyznání citu fiktivního milence. Tento princip elegie se dochoval dodnes. V renesanci se přidal motiv zemřelé milenky a baroko si do elegie přidalo žal nad srtí hrdiny.
V případě Ortenovy Sedmé elegie však můžeme počítat pouze s vyvinutou formou antické elegie. Tudíž mučivé vyjádření zhrzené lásky a naštvanosti na celý svět a neschopnosti s tím cosi udělat... Nebo se pletu?
Nemůžes přeci nikomu tvrdit, že obrazné přibližení a personifikace času do šarlatána, je jen smutné konstatovaní...
Jo a další poznámka - nevšiml sis v té básni několika vykřičníků? Myslíš, že věta v rozkazovacím způsobu je zvýrazněním toho, že se tvůrce zrovna rozplakal a snížil hlasitost své výpovědi?
No každopádně, jak už jse řekl výše, jedná se o mučivé vyjádření. Bohouši, nejsi ty náhodou Superman, že ve chvíli, kdy tě někdo začne krutě mučit, ztišíš svůj hlas a nasadíš dlouhé pauzy? Netvrď mi, že ve chvíli, kdy jsi byl někdy sám naštván na celý svět a srdce ti bušilo třikrát vyšším tepem dík zvýšené hladině adrenalinu, zamlkl ses! Ale no tak, to už se potom nejedná o elegii, ale sci-fi...
id 1548 | ticket 3f8b4…2c9e9 | agent 94fbc…32dce
16.2.2004 19:35 Bohouš
René, ale já mám takový pocit, že co bylo nutno tam zdůrazněno bylo!

:rolleyes:

Nezajdem na jedno až čtyři, rychleji a inteligentněji to vyřešit?;)
id 1549 | ticket 74d76…b9840 | agent a5ecd…7985a
16.2.2004 20:07 dwaihir
ale jo, ja bych radej ty ctyri...musim ale uznat, ze ctenari se museli celkem skvele pobavit :) A to stoji za to ;) takze se pak domluvime...
id 1550 | ticket 3f8b4…2c9e9 | agent 94fbc…32dce
17.2.2004 02:30 Bohouš
Jo, myslím, že jsme pobavili dost lidí ;)Kontaktuju tě v dohledné době přec icq.
id 1553 | ticket 6b145…72776 | agent a5ecd…7985a
27.2.2004 18:03 Absolvent
Vážení přátelé, Vaše komentáře jsou čtenářsky přitažlivé a bezesporu poučné pro všechny, kteří o Ortenovi doposud věděli pouze toliko, jakou národností se "pyšnil". Předpokládám, že bylo pročteno mnoho slovníků a publikací, za účelem trefné a bezchybné argumentace, leč dovolím si upozornit na jednu drobnou okolnost. Dílo Jiřího Ortena je i pro dnešní literární badatele předmětem neustálých spekulací a názorových střetů. Jejich argumentace se stejně jako ve Vašem případě dostávají do konfliktu a zřejmě není v dohlednu prostředek, který by kteroukoli s určitostí označil za správnou. Je úžasné, že každý z Ortenových čtenářů má z jeho tvorby jiné pocity a dojmy. Právě tímto způsobem je nám Ortenova tvorba předkládána na přednáškách MUvB. Proto zanechte debat (i když bezesporu poučných) na toto téma a jděte na to pivko. Neznalec by vydedukoval, že máte i jiná jablka sváru než jen Ortena.
id 1641 | ticket 83704…6324c | agent 9d727…4b651
28.2.2004 22:38 Bětka Matějů
Před pár hodinami jsem se vrátila z okresního kola recitační soutěže s naprosto rozporuplnými pocity. Na jednu stranu šťastná, že jsem ve své kategorii zvítězila, na druhou naprosto zdeptaná ze zakončení a závěrečného shození celé první kategorie. Je to hloupé, ale téměř jsem se styděla za své vítězství. Získala jsem téměř neodbytný pocit, že má kategorie byla více než podprůměrná, má druhá zvolená báseň zarecitována totálně špatně, a vyhrála jsem pouze proto, že prostě "nic" lepšího nebylo... Proto mockrát děkuju za tenhle článek-hrozně mě potěšil a zvedl mi náladu o 200%:o)Mockrát díky
id 1661 | ticket eb84c…b6aa1 | agent 1e14c…6493d
2.3.2004 22:23 Dwaihir
Dík, za ňáké kladné reakce...Slibuju, že už připravuji záznam z okresu, takže se těšte...PS: Tentokrát se s nikým nedohaduju, takže si stěžujte, jak chcete... :)
id 1673 | ticket 6d0ba…374d5 | agent 336b3…d5f7f

Hledání

Stručně

  • Saturn odešel na zasloužený odpočinek. Vzpomínejte na něj tak, jak vám zůstal v paměti.
    Nezapomeneme!
 

Původní engine: Jan Raszyk; Webmaster: Michal Wiglasz;

© 2002 — 2009: Všechna práva vyhrazena, šíření veškerého obsahu bez souhlasu redakce zakázáno.