Saturn

Studentský zpravodajský web

Dnes je pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto, zítra Jaroslav.

Gluebalize: „Síť je umělecké dílo“

Johnny, 20. února 2004 | Kultura

Gluebalize je nový projekt skupiny italských umělců, přesněji Benátského Biennale a instituce ASAC (The Historical Archive of Contemporary Art). Úkol: (re)definovat současné digitální umění. … spouštějí na síti projekt archivu v reálném čase (dokonalá definice pro Internet jako celek) zaměřující se na shromažďování, nové spojování, definování, popisování, provádění, osvojení a vývoj konceptu Digital Art (digitální umění). Dává otázky, zda (Digital Art) opravdu existuje, jestli existuje jako nezávislá forma umění, jako malba, sochařství, divadlo, atd.

První vydání „What is net art?“ přináší sebe-definici projektu Gluebalize a možnou definici samotného pojmu Net artu. Gluebalize je on-line magazín, jehož cíl je rozvoj vytváření sítě (síťování) pomocí uměleckých prvků podle filosofie „Umělecké dílo je síť“, která založila náš způsob tvorby umění digitálním způsobem. Net art je řeč města od doby, kdy se množství digitálních nápisů a signálů zvyšuje on a offline. Je před námi mnoho otázek ohledně děl, tvorby a teorie, která hraje roli motoru v tom, čemu říkáme NETART, tj. umění, které se odvozuje od sítí. [GLUE1]

Druhé vydání, tentokráte na téma &bdquoDigital artists against digital divide“ volí stejnou formu jako první vydání. Prvních pár stránek Flashové prezentace je věnováno úvodu do tématu a dále následují ukázky z děl jednotlivých autorů-umělců. Každý autor prezentuje něco ze své tvorby, dálé je zde jeho biografie a krátké interview k tématu daného vydání.

[REFL]Digitální filmečky, pohlednice či prostě dílka jsou doprovázeny chaotickými texty s nadpisem Haiku Pills, mísící informace s poezií a grafickou přitažlivostí. Nic se tu nedozvídáte zprostředkovaně, snaha je o maximální přímý kontakt. Zbytek je jen design, atmosféra, pocit, dojem. Gluebalize je časopis, magazín, dokáže vám zpříjemnit třeba cestu z Brna do Prahy. Zároveň to však je archiv kontaktů, informací a linků na zajímavé digitální umělce z celého světa. Je to adresář i prostředek k relaxaci. Je to kniha nové generace.

Oba dva vydání jsou také k dispozici ve verzi pro stažení ve velikosti asi 700kB, formát: spustitelný (exe) Flash. (issue #1 a issue #2)

[GLUE1]
Gluebalize Magazine – issue #1
[GLUE2]
Gluebalize Magazine – issue #2
[REFL]
Reflex 06/2004: GLUEBALIZE! – kniha nové generace
 

nahoru | permalink

Hledání

Stručně

  • Saturn odešel na zasloužený odpočinek. Vzpomínejte na něj tak, jak vám zůstal v paměti.
    Nezapomeneme!
 

Původní engine: Jan Raszyk; Webmaster: Michal Wiglasz;

© 2002 — 2009: Všechna práva vyhrazena, šíření veškerého obsahu bez souhlasu redakce zakázáno.