Saturn

Studentský zpravodajský web

Dnes je pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, zítra Marcela.

Partnerská škola: rozčarování

Balů, 26. června 2004 | Studentská

V průběhu posledních dvou let jste si mohli na Saturnu přečíst sérii článků týkajících se naší partnerské německé školy IBKM-Schule. Každý si mohl z dostupných informací udělat svůj obrázek o této alternativě pomaturitního studia. Vše, co bylo dříve vyřčeno, neplatí, Němci už o naše studenty nestojí.

Ve školním roce 2004/2005 měla na IBKM nastoupit ke studiu letošní maturantka Veronika Tomčanyová (4.B). Avšak na začátku června se dozvěděla, že se IBKM-Schule nepodařilo získat peníze z fondů EU, kterými chtěla pokrýt náklady na studium \„východních\“ studentů. Škola zřejmě počítala, že pro ni bude snadnější potřebné dotace získat, pokud bude mít daný program zaběhnutý. Proto z počátku \„východňary\“ sponzorovala z vlastní kapsy.

Nyní škola odmítla Veroniku přijmout… Vzpomeňte si na slavnostní delegace, které ještě před pár měsíci jezdily z Německa k nám, od nás tam…

K problému se nám podařilo získat vysvětlení pana Kučery:

Vždy jsem našim studentům, kteří se po návštěvě Německa zcela dobrovolně rozhodli pokračovat na tamní škole zdůrazňoval, že jejich prioritou by mělo být studium v ČR, že vždy může nastat situace, která může samotný projekt ohrozit (jen vyřizování pobytového víza s německou ambasádou a pracovní povolení s německým Arbeitsamtem pro Jirku Lincera a Beátu Molendovou bylo vždy dost velkým dramatem, ale nakonec vždy se šťastným koncem, těmito věcmi jsem se zabýval vždy zhruba do poloviny července a trnul jestli se to podaří).

Veronika Tomčániová věděla o těchto všech úskalích, měla podanou přihlášku do Brna na Ně – Čj, zúčastnila se mého speciálního programu zaměřeného na přijímací řízení z jazyka německého (spolu s Julií Jankovou, která na studium němčiny byla přijata, vykonala úspěšně přijímací zkoušky v Ostravě, Opavě a v Olomouci). Když jsme měli v loňském roce dvě kandidátky pro toto studium, obě se zároveň také zúčastnili přijímacího řízení na vysokých školách v ČR, obě měli velký zájem o studium v Německu, my jsme museli hledat kritéria, kterou dívku upřednostnit. Tehdy neuspokojená Katka Krejzarová zahájila studium v Olomouci Ně-On, i Beata Molendová, která nakonec odešla do Německa, byla také přijata ke studiu němčiny v ČR. To jsou argumenty k tomu, že tito studenti včetně Veroniky T. museli počítat také s jinou alternativou.

Pro Vaši představu náklady na jednoho našeho studenta měsíčně činí 1195 Euro, tyto náklady nese německá strana. Bylo od počátku deklarované, že v budoucnu by tento projekt mohl být financován ze strukturálních fondů EU, toto se nepodařilo.

Vymyslet a realizovat nějaký projekt je vždy práce složitá, která vyžaduje mnoho úsilí. Je jednoduché ironizovat způsobem \„Vzpomeňte si na slavnostní delegace, které ještě před pár měsíci jezdily z Německa k nám, od nás tam…\“, jen pro zajímavost náklady spojené s pobytem a programem německých studentů u nás činily cca 17.000,– Kč, tyto peníze musíte sehnat, protože tyto akce nelze financovat z rozpočtu školy! Mohl bych psát dál a dál …, ale nejlepší by asi bylo nedělat nic, zadrátovat to na té Šumavě, pustit do toho proud a budeme mít zase všichni klid. Vždyť ti němečtí studenti jsou stejně hloupí, nevědí o nás vůbec nic… (viz předchozí článek Saturnu)

 

nahoru | permalink

Hledání

Stručně

  • Saturn odešel na zasloužený odpočinek. Vzpomínejte na něj tak, jak vám zůstal v paměti.
    Nezapomeneme!
 

Původní engine: Jan Raszyk; Webmaster: Michal Wiglasz;

© 2002 — 2009: Všechna práva vyhrazena, šíření veškerého obsahu bez souhlasu redakce zakázáno.