Saturn

Studentský zpravodajský web

Dnes je středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří, zítra Marek.

Zabezpečete si svůj počítač

Johnny, 10. srpna 2004 | Pel-Mel

Kolem virů a bezpečnostních děr je v poslední době relativně ticho, přesto jsou hrozby stále větší. Nezabezpečenému počítači tak stačí jen navštívit nějakou internetovou stránku na nějakém třeba i známém a důvěryhodném serveru a na jeho počítač je nahrán a spuštěn virus. Jak si rychle a efektivně ochránit počítač proti virům a dalším se dozvíte v tomto článku.

Pozn.: V článku se věnuji pouze operačnímu systému Windows XP (příp. 2000/2003) a to ze dvou důvodů: tento o.s. je nejvyhledávanější začínajícími uživateli osobních očítačů ale také hlavně tvůrci virů.

Záludnost nově vznikajicích virů se zvyšuje geometrickou řadou, miliony počítačů na světě jsou infikovány virem a umožňují jeho autorovi kontrolovat obrovský potenciál těchto počítačů na dálku. Stejně jako mnoha jiným zvědavcům a „druhořadým virotvůrcům“. Ti vezmou původní virus, přidají k němu své nápady a vypustí ho do světa. Viry stejného původu jsou potom číslovány a jelikož čísla nestačí, tak i písmenkovány. U viru Beagle a jeho variant dokonce došla písmenka, takže poslední verze viru z 15.7. má označení W32.Beagle.AB.

Co všechno by vlastně měl splňovat takový bytelně zabezpečený počítač?

  1. Aktualizovaný systém (Windows Update)
  2. Firewall
  3. Antivirus
  4. Rozumného uživatele

Aktualizace systému – Windows Update

Tato funkce dřímající v útrobách vašich Windows zajišťuje aktualizaci operačního systému všemi potřebnými bezpečnostními záplatami přes internet. Na světě je ale stále mnoho „takyodborníků“, kteří ihned po instalaci Windows tuto funkci velmi sebevědomě vypnou a systém pak neaktualizují.

Ve své podstatě by vám k velmi vysoké ochraně vašeho počítače provádění pravidelné aktualizace systému plně stačilo. Drtivá většina moderních virů využívá měsíce staré Microsoftem popsané bezpečnostní díry a toho, že uživatelé neaktualizují svá Windows. Pokud máte zcela neaktualizovaný systém a navíc bez firewallu, obvykle se stačí jen připojit k internetu (a nic dalšího neprovádět) a minimálně během deseti minut se na vašem PC nějaký virus velmi pravděpodobně zabydlí.

Aktualizaci svého operačního systému provedete tak, že spustíte Internet Explorer a z nabídky Nástroje vyberete Windows Update. Dále postupujete podle pokynů na obrazovce.

Bezpečnostní trhliny byly zneužity dokonce tak, že k infikování stačí navštívit „tu správnou“ internetovou stránku a přitom se může jednat o nějaký známý a důvěryhodný server (třeba Saturn? ;-)) a na váš počítač si autor na dálku nahraje a spustí libovolnou aplikaci.

Firewall

Windows XP mají v sobě firewall zabudovaný, ale ve starších verzích bývá standardně vypnutý. (Microsoft ho bude s dalšími aktualizacemi standardně zapínat.) Firewall u svého připojení k internetu zapnete tak, že v Ovládacích panelech otevřete Síťová připojení, pravým tlačítkem klepnete na vaše připojení, zvolíte Vlastnosti a na kartě Upřesnit zatrhnete volbu v poli „Brána firewall pro připojení k Internetu“ („Chránit počítač a síť omezením nebo zabráněním přístupu k tomuto počítači z Internetu“).

Můžete také jako alternativu zkusit některé firewally, které jsou ke stažení zdarma, například Zone Alarm (vyznačuje se vcelku jednoduchým nastavováním) nebo Kerio Personal Firewall (plnohodnotný firewall, spousta nastavení, přehledný).

Firewall je obecně každý program, který kontroluje a reguluje síťový provoz. Jedna z funkcí je tedy například kontrola nad tím, zdali se přes internet na váš počítač nepokouší dostat nějaký útočník. Zní to možná složitě, ale s jednoduchým pravidlem „to, co používám (www, email), povolím, všechno ostatní zakážu“, budete umět používat jakýkoliv firewall.

Antivirus

Někteří lidé začnou shánět antivirus obvykle až je pozdě, nejlépe v situaci, kdy ztratili kontrolu nad svým počítačem, ten je prolezlý viry a zralý na smazání všeho. Samozřejmě chybami se člověk učí. Z českých antivirů je nejznámější Avast (ten je k dostání zdarma) a AVG (velmi rozšířený).
Jakýkoliv antivirus je mnohem lepší než žádný, ale třeba někoho bude zajímat nějaké to srovnání kvalit antivirů. Podle tohoto testu lze poznat, že české antiviry jsou spíše slabý průměr.

Kromě instalace antiviru je důležitá i jeho následná pravidelná aktualizace. Dřív byl standard aktualizovat antivir jednou za měsíc, dnes je vhodné toto provádět několikrát za týden, nejlépe každý den.

Rozumný uživatel…

Rozhodně není ten, který kromě toho, že ignoruje něco ze zde uvedené trojice (Windows update, Firewall, Antivirus), dále bezhlavě otevírá přílohy emailů od neznámých lidí, navštěvuje stránky, na něž mu dal odkaz někdo neznámý. To pak často vede k situacím, kdy se váš prohlížeč chová zcela jinak, než byste sami chtěli, váš modem vytáčí podívná čísla a z ničeho nic se vám otevírají reklamy na různé podivné weby. Proti těmto problémům je tu schopný prográmek Ad-Aware.

Děkuji za pozornost

Děkuji za pozornost, kterou jste věnovali mým několika málo článkům. Jako webmaster Saturnu jsem po více než dvou letech skončil před dvěma měsíci, nyní odcházím i z redakce. Přeju stávajícím Saturňákům, ať čtenáři stále přibývají, ať Saturn žije.

 

nahoru | permalink

Hledání

Stručně

  • Saturn odešel na zasloužený odpočinek. Vzpomínejte na něj tak, jak vám zůstal v paměti.
    Nezapomeneme!
 

Původní engine: Jan Raszyk; Webmaster: Michal Wiglasz;

© 2002 — 2009: Všechna práva vyhrazena, šíření veškerého obsahu bez souhlasu redakce zakázáno.