Saturn

Studentský zpravodajský web

Dnes je pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, zítra Marcela.

Maturanti přepisují dějiny

nordiq, 2. února 2005 | Studentská

Jak je již každoročním zvykem, uskutečnilo se poslední lednový den na Zimním stadionu v Karviné utkání mezi maturanty a profesory z Gymnázia Karviná. A letošní mač se rozhodně zapíše do historie těchto zápasů zlatým písmem, jelikož maturanti dosáhli cenného vítězství.

Doslova malý hokejový zázrak se podařil družstvu letošních maturantů, když ve vyrovnaném utkání porazili poprvé v historii těchto klání tým profesorů v poměru 11:8. Kantoři si do týmu pozvali na výpomoc čtyři hráče do pole a do branky se narozdíl od loňského roku postavil místo prof. Robotky Ondřej Monski z tercie A, což se nakonec neukázalo jako šťastný tah.

Cesta k výhře nebyla rozhodně snadná, zvláště když maturanti nedokázali hned v úvodu využít dvouminutovou přesilovku a vzápětí inkasovali po chybě brankáře Douchy. Za dvě minuty bylo však vyrovnáno, Piskorz vystřelil od modré čáry a Pala dorazil puk za brankařova záda. Poté se oba týmy předháněly v nevyužitých šancích. Především profesor Kresač, který neproměnil dvě střely z bezprostřední blízkosti branky, i když velký podíl na tom měl skvělý strážce maturantské branky Doucha. Vše si ovšem vynahradil v minutě sedmnácté, kdy skóroval po přesné přihrávce před branku profesora Kučery. O minutu později přestřelil jinak celkem nevýrazný prof. Jelínek branku, puk se odrazil od hrazení a hráč profesorů číslo 8 ho bleskově uklidil do klece – 3:1. Vedení profesorů navršil v poslední minutě první třetiny střelou mezi brankářovi betony Pieczonka. Po prvním dějství to s maturanty dvakrát dobře nevypadalo, což se projevilo i na úbytku fanoušků v hledišti.

Do druhé třetiny vstoupili maturanti s odhodláním otočit zápas a začali drtivým tlakem, jehož výsledkem bylo snížení na 4:2. Střelcem byl Sommer, který ve druhé třetině započal svůj famózní výkon korunovaný hattrickem. Další korekce výsledku přišla v desáté minutě, když Szturc objel bránu a Sommer puk dorazil do brány. Ale profesoři se rychle oklepali. Ve 32. minutě nestačil Doucha na střelu prof. Pieczonky z prostoru mezi kruhy. Jenomže pak přišly dva góly maturantů v rozmezí 27 sekund. Nejprve ujel po pravé straně Szturc a nádhernou střelou bekhendem pod horní tyč upravil na 5:4 a vzápětí vyrovnal Jakub Pala. V té chvíli byli maturanti hodně nahoře. Za minutu je však zchladil trošku náhodným gólem prof. Kresač. V 37. minutě dostal Radim Dodek „dvě minuty basy“ za „velmi brutální faul“. Učitelé však šanci nevyužili a v poslední minutě skóroval z brejku Sommer.

Třetí třetina tak začala za stavu 6:6. Nejprve všem ujel ve 42. minutě prof. Kučera, ale trefil jen tyč. Vzápětí měli na druhé straně velkou šanci Sommer se Szturcem. Kantoři pak nedokázali přetavit svůj tlak v gól a tak přišel trest. Ke slovu se dostal Jakub Pala, který překonal nevýrazného brankáře profesorů nahozením od modré čáry. Ve 48. minutě zvýšil na 8:6 David Ochodek a na tvářích profesorů bylo vidět, že toho mají už dost. V 52. minutě hráli navíc maturanti dvouminutovou přesilovku po faulu prof. Parchanského, i když o tom, kdo ji hrál by se dalo polemizovat, jelikož puk byl po celou dobu na holích profesorů, ale ani oni nedosáhli kýženého gólu. A když v 54. minutě maturanti zvýšili na 9:6 málokdo si připouštěl, že maturanti utkání ztratí. Ale kantoři góly Kresače a Baloncsyho smrskli rozdíl na jedinou branku. Studenti si pak sice ještě vytvořili šance, ale žádnou neproměnili a tak se schylovalo k hororovému konci. Maturanti se vymanili ze své třetiny a Szturc dopravil puk do branky a dovršil tak magickou desítku a svůj hattrick. Kantoři ještě odvolali brankáře, ale díky skvělé obraně studentů se k ničemu nedostali a navíc Sommer získal kotouč a vstřelil svůj čtvrtý gól v zápase. Jeho spoluhráči na něj naskákali z lavičky a zbývajících 42 sekund se dohrávalo jen z nutnosti. Celý stadion tak po závěrečné siréně za zvuků písně We Are The Champions oslavoval nevídaný triumf, k němuž dochází jednou, maximálně dvakrát za deset let.

Pan profesor Parchanski nám k nečekané prohře řekl toto: „Kdysi dávno měli studenti, kteří hráli juniorskou a dorosteneckou ligu, třeba pan Kučera, zakázáno v tomto utkání nastoupit. Ale v posledních letech s klesající úrovní maturantů bylo toto pravidlo zrušeno. A další příčinou je stárnutí profesorského sboru, zatímco maturanti jsou pořád stejně staří.“ Kantoři tak mohou celý rok přemýšlet nad tím, jak svůj tým omladit a napravit tak svou pošramocenou pověst.

Shrnutí

Profesoři — Maturanti 8:11 (4:1;2:5,2:5)

Korektury a zařazení článku: Cr

 

nahoru | permalink

Hledání

Stručně

  • Saturn odešel na zasloužený odpočinek. Vzpomínejte na něj tak, jak vám zůstal v paměti.
    Nezapomeneme!
 

Původní engine: Jan Raszyk; Webmaster: Michal Wiglasz;

© 2002 — 2009: Všechna práva vyhrazena, šíření veškerého obsahu bez souhlasu redakce zakázáno.