Saturn

Studentský zpravodajský web

Dnes je sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela, zítra Alexandra.

Něco málo o českém školství a naší společnosti

Maitiky, 26. dubna 2005 | Postřehy

České školství je prapodivný tvor, kterého by vědci nejspíše latinsky pojmenovali jako Zmatkus šílenus bez odpovědnostis a chudakus studentus, protože zatímco v jiných zemích mají školství proto, aby si vychovali co nejlepší studenty a podpořili je na další cestě za vzděláním, tak u nás je to v praxi tak, že se naše školství mermomocí snaží studenty pohřbít a odradit od jakéhokoliv dalšího vzdělávání.

Skoro to vypadá, jako by naše vláda snad měla málo peněz (což je vlastně pravda), a tak se rozhodla, že, v zájmu ušetření peněz, zruší nějaké ministerstvo. Politici si hodili mincí a… světe, div se nebo ne, padlo to na MŠMT! Gratulujeme!!! První podmínkou úspěšného zrušení je zbavení se všech studentů. MŠMT: „Žádný problém!“, bla bla bla… atd. Tohle je sice čistě moje přehnaná fantazie, ale bohužel by i docela odpovídala současnému stavu. Ono přece jenom dosáhnout vyššího vzdělání je čím dál těžší. Ale pěkně popořádku…

Za absolutní paradox vůči všem vyspělým školským systémům ve světě a výsměch všem dřoucím studentům u nás považuji prostý fakt, že člověk s maturitou je v jakékoli vyspělé zemi NĚKDO, kdežto u nás je NIKDO. Zatímco když kdekoliv ve světě uděláte maturitu, jste většinou hodnoceni jako „Ty bláho, matura, tak to jo, to je machr“ a nemáte nouzi o pracovní nabídky (jestliže jste vysokoškolák, tak o tom už ani nemluvě, to jste prostě „o mnoho levelů výš“ než obyčejný lid), tak u nás, když zaklepete u možného budoucího zaměstnavatele a do ruky mu vložíte své maturitní vysvědčení, tak se na vás jen nechápavě usměje a zeptá se: „A dál?“ Dokonce ani když si uděláte VŠ, tak nemáte ani zdaleka vyhráno. Můžete taky dopadnout jako nejmenovaná ing., která v jistém podniku utírá stoly, a je ráda, že má alespoň takovou práci.

A přitom dostat se na VŠ není vůbec snadné. Přijímačky jsou čím dál těžší a míst ubývá a ubývá. Nejeden člověk již vyslovil řečnickou otázku nad smyslem těchto přijímacích zkoušek. Pokud se člověk čtyři roky dře a „potí krev“, aby nakonec absolvoval státní maturitu, zaslanou až z Prahy, obsahujíc kvanta a kvanta věcí navíc, tak by snad mohl mít při přijímání na VŠ nějaké úlevy, no ne?

A takových věcí, které by stály za zmínku je více. Namátkou třeba otázka stejných maturit jak pro gymnázia, tak pro učiliště; nedostatečné finanční ohodnocení pedagogů; možnost žáků ZŠ vybrat si jen jednu SŠ; pochybná existence „nižších gymnázií“; atd. atd. atd.

Na závěr jedna myšlenka od tématu (nebo možná ne:) – Vláda při obhajobě vstupu do EU, uváděla při apelaci na vysokoškoláky, jako jednu z výhod, možnost vysokoškoláků vycestovat a pracovat kdekoliv v EU. Vysokoškoláci opravdu začali v hojné míře vycestovávat a pracovat v zahraničí. Vláda si mne ruce, protože zas měla jednou pravdu nad občany a je spokojená, jak ty její prognózy krásně vycházejí. Co jí už nedochází, a nad čím by se měla zamyslet, je PROČ studenti tak rádi a s ochotou vyrážejí za prací do světa. Inu, odpověď je prostá – protože tady pro ně žádná práce není. Ale o nezaměstnanosti snad až někdy příště.

 

nahoru | permalink

Hledání

Stručně

  • Saturn odešel na zasloužený odpočinek. Vzpomínejte na něj tak, jak vám zůstal v paměti.
    Nezapomeneme!
 

Původní engine: Jan Raszyk; Webmaster: Michal Wiglasz;

© 2002 — 2009: Všechna práva vyhrazena, šíření veškerého obsahu bez souhlasu redakce zakázáno.