Saturn

Studentský zpravodajský web

Dnes je sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela, zítra Alexandra.

Vánoce jsou opět tady

Balů, 21. prosince 2003 | Postřehy

Vezmu to postupně. Takže, pro ty, kteří o tom nemají ani šajnu: 

Advent, adventní neděle, věnec… Říká vám to něco? Určitě. Ale proč vám to něco říká asi nevíte. Tedy ADVENT je doba přípravy na Vánoce. Výraz advent pochází ze slova \„adventus\“, což znamená příchod (myslí se příchod Spasitele = Ježíše). Adventní doba trvá čtyři neděle, do slavnosti Narození Páně (25.12.). Každoročním prožíváním adventu věřící oživují touhu pro návrat Spasitele. První známky slavení adventu se objevují v jižní Galii koncem 4. století. Od 12. do 13. stol. se advent stal začátkem nového liturgického roku, který do té doby začínal Vánocemi…

Základem křesťanských Vánoc je biblický příběh o narození Ježíše Krista a oslava této události. Církev časově spojila narození Spasitele se starým mýtem zimního slunovratu, vyjadřujícím vědomí o věčném vítězství života nad smrtí a světla nad tmou. Svátek narození Páně se od 4. století šířil z Říma po celém křesťanském světě. Tato vánoční atmosféra a vánoční zvyky (domácí jesle, dávání dárků, nastrojené stromečky atd.) stále trvají. Den Ježíšova narození se slaví v křesťanském světě od 4. stol. 25. prosince. Na tento den připadala slavnost \„neporaženého slunce\“ (sol invictus). Východní církev slavívala narození Krista 6. ledna. To bylo datum jednoho pohanského svátku v Alexandrii :\„Narození Božského eonu\“. Západní církev – v Římě – slavila 25. prosince a to bylo zase datum starého pohanského svátku \„Narození věčného slunce\“. Pozdě po řadu století překryla tento obsah svátku úcta ke svatým třem králům (počet tří byl odvozen od tří královských darů, kteří mágové Ježíšovi přinesli).

A co tohle všechno znamená pro obyčejné lidi? No, prakticky nic, jen že se blíží vysněné prázdniny a s nimi spjatý nákup dárků. Už se nemůžu dočkat, až budu zmateně pobíhat po obchoďáku, dělat ze sebe vola, utrácet jako pako… Cítíte to stejně? Jo? Tak to je dobře, protože o tom to právě je! Honem všichni na nákupy ať stihnete koupit, co chcete, ale neužeňte si při tom bolest hlavy. Pokud vyrazíte už teď, relativně brzy, je velká pravděpodobnost, že se obejdete o stres. A to je dobrá zpráva, ne? Až pak přijde ten den s velkým D, budete mít určitě radost (teda pokud tátovi nekoupíte ponožky nebo kravatu a mámě mýdlo), protože i na sladkých usměvavých tvářičkách vašich rodičů se objeví nějaká vzpomínka z dětství. A to už nemluvím o tom, co dostanete vy.

Veselé Vánoce!!

 

nahoru | permalink

Hledání

Stručně

  • Saturn odešel na zasloužený odpočinek. Vzpomínejte na něj tak, jak vám zůstal v paměti.
    Nezapomeneme!
 

Původní engine: Jan Raszyk; Webmaster: Michal Wiglasz;

© 2002 — 2009: Všechna práva vyhrazena, šíření veškerého obsahu bez souhlasu redakce zakázáno.