Saturn

Studentský zpravodajský web

Dnes je pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, zítra Marcela.

Záchrana dětí 21. století či propagování čarodějnictví?

Marqui, 21. září 2005 | Kultura

Jaký je Váš názor na Harryho Pottera a na autorku tohoto sedmidílného cyklu Joanne Kathleen Rowlingovou? Ať už jste skalními příznivci, zarputilými odpůrci nebo jste se ještě nerozhodli, sepsala jsem pro Vás pár názorů na tento celosvětový fenomén…

To je otázka, kterou si již osm let pokládají mnozí lidé různého věku, národnosti i náboženského vyznání. Právě před osmi lety totiž rozbouřila jednotvárné moře literatury tehdy naprosto neznámá a nepříliš ambiciózní spisovatelka. Ano, mluvím o světoznámé Joanne Kathleen Rowlingové a jejím kultovním sedmidílném románu o čarodějnickém učni Harry Potterovi. Její nesnadné začátky zaslouženě vystřídala hvězdná sláva a bohatství, o kterém si my, obyčejní smrtelníci, můžeme nechat jen zdát.

Hned na úvod musím přiznat, že patřím k té skupině lidí, kteří tento sedmidílný zázrak uznávají s největším respektem k autorce samotné a ještě větším obdivem k její naprosto neuvěřitelné fantazii, vytrvalosti a schopnosti vytvořit příběh, který, ať už kladně nebo záporně, hýbe celým světem. Každopádně Vám ale poskytnu trochu širší náhled na věc.

Už od počátku vydávání cyklu Harry Potter (rok 1997) mělo mnoho církevních hodnostářů z různých křesťanských církví větší či menší výhrady k těmto příběhům. Anglické noviny The Times otiskly názor dnešního papeže Benedikta XVI. Řekl, že knihy o čarodějnickém učni Harry Potterovi přivádí mladé lidi na cestu zla a vyhání křesťanské hodnoty z ještě nerozvinutých osobností. Dále pak tvrdí, že Harry Potter podkopává duši křesťanství. Ortodoxní křesťan Benedikt, pod přezdívkou „boží rotvajler“, řekl, že fakta okolo Harryho Pottera jsou čistým svodem, který byl dlouho nepovšimnut. Efekty, které má, prý podrývají křesťanství již v raném věku, kdy se pak víra nemůže rozvinout. To však bylo řečeno před dvěma lety, kdy byl pouze kardinálem. Třeba už svůj názor změnil… Naopak např. kněz Peter Fleewood oponuje tím, že knihy o Harry Potterovi ukazují mladým čtenářům, jak žít a válčit proti zlu. I Jan Pavel II. tvrdil, že Harry Potter podporuje v dětech pevnější morálku.

Nejen někteří představitelé církve, ale i psychologové varují před fenoménem Harryho Pottera. Tak skončilo bádání některých kapacit, které se v době před vydáním posledního dílu zblízka podívaly na tento jev. Podle nich je v knihách o HP příliš mnoho násilných a depresivních obrazů, které mohou poškodit jejich psychiku. V posledním vydaném díle je množství černé magie, a hlavně zde emociální čtenáři mohou dost utrpět tím, že zemře jedna z nejmilejší postav celé série. Jedná se ale opět jen o názor některých psychologů. Našli se už jiní, kteří tomuto tvrzení oponují. Je zvláštní, že to říkají zrovna psychologové…Asi to budou ti, kteří chtějí zvýšit hranici rating 13+ u známé počítačové hry The Sims 2. Prý je to „výcvik pro pedofily“…Takoví lidé podle mě nemají co na práci a měli by se nějak zabavit…(háčkování a pletení je asi nejlepší cesta ke klidu v jejich duši a ostatně v mé duši taky…)

Problém s celosvětovým úspěchem J. K. Rowlingové mají pochopitelně i jiní autoři. Nejhlasitěji se však ozval Terry Pratchett, autor série Úžasná Zeměplocha, který rovněž kritizuje i média. Ta se podle něj zaměřují pouze na ni, a vytvářejí dojem, že je jediná fantasy autorka a na světě. Až jednou budou jeho knihy na seznamu nejprodávanějších po celé týdny či měsíce a čtenáři budou čekat na slavnostní vydání jeho nové knihy přes noc, taky se o něm bude psát jako o Joanne…holt někdo prostě nesnese konkurenci… Pratchett se postavil i proti tvrzení, že Rowlingová zachránila fantasy žánr, protože fantasy byl a je velmi populární i bez jejího přispění. Joanne se ohradila prohlášením, že vlastně ani neví, že píše fantasy… :-) Někdo takové věci asi prostě neřeší…

Harryho Pottera milují i ve věznici Guantánamo. Tato věznice byla Američany otevřena v lednu 2002 po vojenském zásahu v Afghánistánu …(a musím uznat, že je značně pokroková…). Zadržují zde na 500 cizinců, především z Afghánistánu a z arabských zemí, kteří jsou podezřelí z terorismu. Příběhy čarodějnického učně mohou podle Lorie, knihovnice tamní knihovny, v popularitě dostihnout jen detektivní příběhy Agathy Christie, jejichž děj se v mnoha případech odehrává v zemích Blízkého východu. Vězňům je Harry Potter k dispozici v angličtině, francouzštině, ruštině a farsí. Tomu říkám komfort…

Osobně Joanne Rowlingovou velice obdivuji. Vypracovala se od píky až na výsluní, a to hlavně díky jejímu talentu a vytrvalosti. Mnoho přátel ji v jejím snu však nepodporovalo. I její nakladatel ji upozornil: „Na dětských knížkách si nikdy moc nevyděláš, Jo.“…tahle příhoda dnes patří k Joanniným nejoblíbenějším historkám… :-)

Vřele Vám tyto knihy doporučuji a to bez ohledu na to, co jste kdy o této sérii slyšeli. Vždy je lepší mít vlastní názor a neohlížet se na mínění nepřejícných lidí nebo na silně zvláštní a velice přehnané postoje některých církevních hodnostářů. Tyto báječné knihy jsou plné napětí, přátelství a odvahy. Pokud dáte na mou radu, věřím, že uroníte nejednu slzu… :-)

 

nahoru | permalink

Hledání

Stručně

  • Saturn odešel na zasloužený odpočinek. Vzpomínejte na něj tak, jak vám zůstal v paměti.
    Nezapomeneme!
 

Původní engine: Jan Raszyk; Webmaster: Michal Wiglasz;

© 2002 — 2009: Všechna práva vyhrazena, šíření veškerého obsahu bez souhlasu redakce zakázáno.