Saturn

Studentský zpravodajský web

Dnes je pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, zítra Marcela.

Pomozte hluchoslepým lidem „Červenobílé dny“

Arwen, 21. dubna 2007 | Kultura

Ve dnech 23.4. a 24.4 2007 proběhne v Karviné a dalších 50 městech České republiky veřejná sbírka na pomoc hluchoslepým lidem, kterou pořádá občanské sdružení LORM. Balíček s překvapením (červenobílou propiskou) vám bude nabízet za symbolickou cenu 25 Kč 13 dvojic studentů našeho gymnázia.

Jak studenty poznáte?

Pro identifikaci dobrovolníků pracujících pro o. s. LORM budou sloužit červené a bílé trička. Jeden ze dvojce studentů bude mít visačku s propiskou, aby lidé věděli, co si kupují a druhý bude mít visačku s plnou mocí.

Na co jsou peníze určeny?

Na péči o hluchoslepé lidi, kterou jim poskytuje o. s. LORM = společnost pro hluchoslepé s celostátní působností.“Hi­eronymus Lorm (1821–1902) je tvůrcem systému ruční dotekové abecedy hluchoslepých.” Peníze budou použity na činnost center o. s. LORM, rozvíjení služeb v nových regionech, na asistenty pro hluchoslepé, na pobyty zaměřené na sociální rehabilitaci, na tlumočení, průvodcovské a předčitatelské služby… Hlavním cílem tohoto sdružení je, aby hluchoslepí mohli v místech svého bydliště využívat dostupné a kvalitní služby.

Proč ,,červenobílé dny?“

Sbírka je součástí kampaně o červenobílé holi. Do roku 2001 používali tito lidé bílou hůl, která je známe především jako hůl pro nevidomé, a proto docházelo k mnoha nedorozuměním. Červenobílá hůl pomáhá lidem při pohybu po veřejných prostranstvích. Díky tomu, že je hůl nová a dostává se teprve do povědomí, byla předmětem sbírky zvolena červenobílá pruhovaná propiska.

!!Prosím pomozte těmto lidem usnadnit život!!Není lehké žít s vědomím, že nic nevidíte ani neslyšíte. Tito lidé mají problémy s komunikací, s prostorovou orientací, ale i při samotném pohybu.

Přispějte minimální částkou 25 Kč zakoupením propisky, nebo pošlete dárcovskou sms ve tvaru DMS LORM na číslo 87777, cena 1 sms je 30Kč, nebo pošlete příspěvek na sbírkový účet 35–0720850257 / 0100.

Jako jedna z 26 účastníku sbírky za gymnázium Karviná vám předem děkuji!

 

nahoru | permalink

Hledání

Stručně

  • Saturn odešel na zasloužený odpočinek. Vzpomínejte na něj tak, jak vám zůstal v paměti.
    Nezapomeneme!
 

Původní engine: Jan Raszyk; Webmaster: Michal Wiglasz;

© 2002 — 2009: Všechna práva vyhrazena, šíření veškerého obsahu bez souhlasu redakce zakázáno.