Saturn

Studentský zpravodajský web

Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek, zítra Oto.

Save Our Selves

Luciferka, 10. července 2007 | Kultura

Až do nedělních hodin jsme měli jedinečnou možnost sledovat na ČT2 dvacetihodinovou plejádu 150 hvězd i méně známých umělců, převážně místních, kteří představili špetku ze svého repertoáru.

Live Earth? Název řady koncertů, které se pořádaly na opravdu všech světadílech naší modré planety. Vystoupení, která měla díky hvězdám světové hudby přitáhnout co nejvíce pozornost všech skupin obyvatel planety, byla orientována hlavně na podporu boje proti klimatickým změnám. Na toto téma se diskutovalo i ve studiu České televize, kde mezi jednotlivými částmi koncertu samotného, byla témata s touto problematikou související diskutována s předními českými odborníky.

Nápad? Za tímto počinem stojí bývalý viceprezident USA – Al Gore, který se nechal inspirovat minulostí. Nikoli Bob Geldof a Midge Ure, kteří stáli za koncertem Live Aid z roku 1985, a ani Bono, který se spolu s Bobem Geldofem podílel na koncertech Live 8 z roku 2005. Oba zmiňované koncerty byly na rozdíl od Live Earth směřovány na pomoc v boji proti hladu a chudobě.

Přímý přenos? U nás se sestřih již proběhlých částí koncertů, zejména ze Sydney a Tokia, začal přenášet v sobotu 7.7. krátce po poledni. Do vysílání bylo pouštěno to nejlepší, co se londýnské režii podařilo sestříhat, ovšem s několika minutovým až dvouhodinovým zpožděním kvůli jistým úpravám. Tento přenos sledovaly cca 2 miliardy lidí z celého světa. Několikaminutové vstupy byly prokládány krátkými filmy, dokumenty a komentáři, ve kterých vystupovaly osobnosti světového filmu (Ben Affleck, Pierce Brosnan, Cameron Diaz, Leonardo DiCaprio) i módy (Naomi Campbell).

Kdo a kde? Jako první jsme mohli sledovat vstup z Austrálie ze Sydney, kde se představili místní umělci – Blue King Brown, Toni Collette (známá z filmu Šestý smysl) s kapelou The Finish představili píseň The Children Of The Revolution (známá také z OST k filmu Moulin Rouge, kde ji nazpíval Bono), Sneaky Sound System. Za účinkujícími byl z vyřazených a natřených pneumatik sestaven nápis S.O.S, někteří měli na tričkách „Say no to nuclear energy“. Mezi dalšími se představili John Butler Trio, Wolfmother s písní Woman, Jack Johnson a konečně Crowded House, kteří zakončili se všemi účinkujícími koncert v Sydney.

V Tokiu začal koncert videoklipem Madonny – Hey You a světelnou projekcí, kde se pomocí holografické podoby přihlásil Al Gore a seznámil nás s tímto počinem. Jako první se k nám dostala punková kapela Rize, kterou vystřídali američtí Linkin Park začínající krátkým proslovem v japonštině a písní What I’ve Done, po které následovalo to nejlepší z jejich repertoáru. Vystřídáni byli zpěvačkou Rihannou.

Na krátkou chvíli se přihlásila i rocková kapela složená z britských vědců v Antarktidě – Nunatak (v překladu znamenající ledovec vystupující nad hladinu oceánu; v zemáku jsme to teda nebrali). Ti jediní jeli logicky na playback.

A konečně začal také dlouho očekávaný přenos z deštivého přístavu Hamburg v začátku se Shakirou. Následovalo několika minutové vysílání ze studia, kde probíhal rozhovor Pavla Anděla (moderoval celou akci až do rána) s RNDr. Janem Pokorným, CSc., geobotanikem a členem konzultační komise australské vlády. Pak se opět přihlásilo přístavní město a na jevišti za nedlouho v Praze vystupující Snoop Dogg, kterého s proslovem vystřídala Bianca Jagger, dále Maria Mena a poté dlouho očekávaný Enrique Iglesias, který se nebál fans a směle vyrazil ze stage k publiku. Poslední v Německu vystupující, kterou jsme mohli zhlédnout, byla Katie Melua.

Živák z Hamburgu se střídal s vysíláním z Londýna, odkud nám ČT nabídla jako první SOS Allstars, seskupení bubeníků různých kapel, a pak lahůdku v podobě Genesis. Phil Collins byl na vteřinku ztlumen anglickou režií, takže pomyslný výpadek zvuku neproběhl. To si jen Phil pustil pusu na špacír… Na stadionu ve Wembley se dále představili Razorlight, Snow Patrol, David Gray a Damien Rice (kterého ustřihli), Kasabian, Paolo Nutini, Black Eyed Peas, John Legend vystupující i s Corinne bailey Rae, Duran Duran s písní Ordinary World a konečně Red Hot Chilli Peppers, jejichž bubeník (Chad Smith) se objevil v úvodním Allstars bandu spolu s bubeníkem Foo Fighters (Taylor Hawkins) a bubeníkem skupiny Queen (Roger Taylor). Následovali Keane, jejichž zpěvák kapánek zhubl, a konečně Metallica s Nothing Else Matters. Mezi dalšími byli i James Blunt, Beastie Boys, Pussycat Dolls, Foo Fighters a dočkali jsme se i Madonny. Ve studiu se zatím vystřídali hosté a přišel Prof. RNDr. Ing. Michal Marek Dr.CSc, ředitel ekologického ústavu AVČR, pracuje jako vedoucí vědecký pracovník v oboru systémové ekologie a působí jako vysokoškolský profesor v oboru ekologie lesa.

Ze Shanghaie se přihlásilo docela zajímavé dívčí uskupení, hrající na tradiční asijské hudební nástroje, 12 Girls Band.

Z Johannesburgu jsme mohli vidět např. Soweto Gospel Choir, Babaa Mal (Brian Eno s nimi spolupracoval, je znám též ze spolupráce s U2) nebo Joss Stone.

Z New Yorku se vysílalo až v noci, někteří diváci měli trika s nápisy „More Trees, Less Bush“, přeberte si to sami. ;-) Takže pouze stručný výčet umělců: KT Tunstal, Alicia Keys a Keith Urban, AFI, Ludacris, Akon, Fall Out Boy, Kanye West, Kelly Clarkson, Bon Jovi, Smashing Pumpkins a The Police se Stingem.

Sem tam se hlásili z Washingtonu Al Gore, který se později přesunul do New Yorku, a místní umělci.

Konečně poslední koncert proběhl v brazilském Rio de Janeiru na pláži Copacabana. Zde vystoupili Lenny Kravitz, Macy Gray, Pharrel, Marcelo D2, Xuxa.

Samozřejmě se objevily i negativní ohlasy. Skupina Arctic Monkeys se přidala ke kritikům akce se slovy: „Když osvětlení pódia spotřebuje tolik, co deset rodinných domků, vypadá to celé poněkud pokrytecky; K tomu všechna ta letadla, kterými se budou muzikanti dopravovat na místo…“ Roger Daltrey z The Who se vyjádřil takto: „To poslední, co planeta potřebuje, je rockový koncert; Máme potíže se změnou klimatu, což je tak rozsáhlá záležitost, že mohu jen těžko pochopit, jak s tím může něco udělat rockový koncert.“ Zpěvák má však vlastní řešení: „Zapalme všechnu ropu! Politici pak budou muset najít řešení zatraceně rychle.“ Proti koncertu se postavili i Neil Tennant z Pet Shop Boys a Bob Geldof. Někteří hledají za takovou akcí pouze zviditelnění konkurence.

Jiní se dívali jen na celebrity, chtěli slyšet dobrou muziku. Ale ví, co se děje. Co je špatně. Co by se mělo změnit. Jak by se měli změnit.

Opravdu si myslíte, že tato série koncertů a reklamy s celebritami neovlivnila lidi? Zastávám opačný názor. Někteří dají hodně na své oblíbence. Oblékají se jako oni. Jedí to samé. Chodí na tatáž místa a v neposlední řadě dělají věci jako oni. Proč by tedy neměli začít např. s tříděním odpadu, používáním úsporných žárovek, vypínání spotřebičů, když je nepoužívají? Kratší vzdálenosti chodit pěšo nebo je ujet na kole, další z možností. Proč jet do Tesca či jiného obchodu autem sám? Využijte alespoň MHD. Můžete si tam taky dojít pěšky. Není to taková dálka, protáhnete se, nezabije vás to.

Celých cca 60 hodin hudby bude sestříháno do tříhodinového bloku, který odvysílá ČT v sobotu 25. srpna.

S.O.S.

Odpovězte na volání…

Pro více informací:

http://www.liveearth.org
http://liveearth.msn.com
http://www.live-earth.xf.cz 
 

nahoru | permalink

Hledání

Stručně

  • Saturn odešel na zasloužený odpočinek. Vzpomínejte na něj tak, jak vám zůstal v paměti.
    Nezapomeneme!
 

Původní engine: Jan Raszyk; Webmaster: Michal Wiglasz;

© 2002 — 2009: Všechna práva vyhrazena, šíření veškerého obsahu bez souhlasu redakce zakázáno.