Saturn

Studentský zpravodajský web

Dnes je pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto, zítra Jaroslav.

Blogovaní

Teriisek, 23. září 2007 | Pel-Mel

Blogování je dnes zcela běžný termín, který opravdu používá kdekdo. Ale co o něm doopravdy víte?

Přesný rok začátku blogování nebo datum prvního blogu se nedá určit. Dalo by se říci, že jediným záchytným bodem bylo založení stránky, jenž se dnešním blogům podobala nejvíce, Justinem Hallem, studentem Swarthmore College, v roce 1994. Opravdového označení se tyto stránky dočkaly až v prosinci roku 1997, začalo se jim říkat weblogy. O dva roky později Peter Merholz použil mezeru a vzniklo „we blog“ („my blogujeme“). Od této doby se pro všechny takové stránky a webové deníčky používá název blog.

O tom, že blogování je v této době velice oblíbené dokazuje také počet bloggerů, většinou mládeže, který se od počátku rychle rozrostl. Zatímco v roce 1999 blogovalo něco kolem dvaceti lidí, už v roce 2002 se počet bloggerů zvedl na stotisíc a dnes blokuje téměř pět milionů lidí na celém světě.

Existují dva druhy blogů – osobní , na ten můžete psát o svém vlastním životě, o svých zážitcích, publikovat své vlastní literární práce, poezii nebo jakékoli vlastní názory a odborný, na kterém autoři píší své názory na odbornou scénu.

I vy si můžete založit svůj vlastní blog, ať už odborný nebo osobní.  Kde? Například na serveru amerického Googlu – Blogger.com, na českých serverech bloguje.cz, blog.cz nebo na serveru společnosti Microsoft v rámci Windows Live služeb s názvem Windows Live Spaces.

 

nahoru | permalink

Hledání

Stručně

  • Saturn odešel na zasloužený odpočinek. Vzpomínejte na něj tak, jak vám zůstal v paměti.
    Nezapomeneme!
 

Původní engine: Jan Raszyk; Webmaster: Michal Wiglasz;

© 2002 — 2009: Všechna práva vyhrazena, šíření veškerého obsahu bez souhlasu redakce zakázáno.