Saturn

Studentský zpravodajský web

Dnes je úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena, zítra Rudolf.

Chcete úspěšně podnikat? Zřiďte si školní bufet!

Simír, 9. října 2007 | Studentská

Možná jste si všimli, že ceny našeho školního bufetu nabírají směr nahoru. A myslím, že tohle inflací nebude…

Přemýšleli jste někdy nad výdělkem průměrné školní kantýny? Zamyslete se. Každý z vás zanechá průměrně v bufetu deset korun denně. Desetikorunu vynásobte přibližným počtem studentů našeho gymnázia a dostanete částku pohybující se okolo měsíčního životního minima v naší republice. Jenomže tenhle výdělek je denní.

Teď, aby to neznělo tak absorudně, si ještě probereme náklady. Určitě něco, co se týče pronájmu. Dále nákup surovin. Např. oblíbená sušenka 3bit se v hypermarketech pohybuje v ceně okolo 7 korun. V poslední době ovšem vnímáme slevu tohoto výrobku až na 3,50 Kč. Cena u nás však zůstává statická – 10 Kč. Také zkuste přepočítat cenu při velkoodběru. Náklady na hamburger? Houska cca 3,50 Kč, maso cca 5 Kč na kus, nastrouhaná zelenina, hořčice, popř. ubrousek, myslím, nepřesáhne 3 Kč na kus. Sečtěme a dostaneme částku 11,50 Kč. Prodejní cena? 23 Kč! Pokud chcete k hamburgeru jeden plátek sýru, připravte si o další tři koruny navíc. A teď si vzpomeňte, kolik lidí vidíte po škole s tímto kouskem hovězího v housce. Nebo ještě tekutinový příklad – rozlévaná kofola. 0,5l – 9Kč. Po vynásobení čtyřmi dostáváme dva litry za 36 Kč. U objemu 0,3l dokonce 40 Kč!

Mírný pokles cen jsem zaznamenal za sedm let svého pobytu na našem gymnáziu jen jednou. V době, kdy si studentská rada stěžovala na nepřiměřené ceny pro studenty. Celý pokles však trval pouze pár měsíců. Poté asi znovu ČNB vydala nadměrné množství peněz a inflace stoupla, protože bufet se navrátil do starých kolejí, a od té doby nad obzorem září pouze zdražování…

 

nahoru | permalink

Hledání

Stručně

  • Saturn odešel na zasloužený odpočinek. Vzpomínejte na něj tak, jak vám zůstal v paměti.
    Nezapomeneme!
 

Původní engine: Jan Raszyk; Webmaster: Michal Wiglasz;

© 2002 — 2009: Všechna práva vyhrazena, šíření veškerého obsahu bez souhlasu redakce zakázáno.