Saturn

Studentský zpravodajský web

Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie, zítra Rostislav.

Nová knihovna na Letné – bude, nebude?

Larva, 16. října 2007 | Kultura

Příběh Kaplického Národní knihovny pozoruju od začátku. Málokterá budova dokázala vzbudit tolik vášnivých diskusí a sporů, které se teď znovu rozhořely jasným ohněm. Pražským zastupitelům se totiž vítězný projekt nelíbí, a proto se rozhodli jeho stavbu zastavit.

Tento přístup bych nazvala obyčejnou omezeností. Jejich jednání připomíná spíše vztekání se dětí na písečku. Návrh Jana Kaplického je pro ně příliš výraznou dominantou, svou výškou narušující panorama Prahy a zasahující do památkové zóny. Prý když se s dětmi budete procházet po Hradčanech, bude na vás „civět oko“. Ano, to je opravdu rozumný důvod, nemyslíte? Někteří lidé se zkrátka domnívají, že když sedí v bílém límečku na úřadě a mají to právo nakládat s vašimi penězi, mohou kecat do všeho. Bohužel i do toho, čemu nerozumí. Diplomaticky namítají, že vítězný projekt je jistě zajímavý, ovšem nehodí se pro prostředí Letné. Proto by jej nejraději odsunuli někam do polí. Posoudit, zda se někam něco hodí nebo ne, je věc relativní a určitě by neměla stát na bedrech těch, kteří většinou architektuře rozumí jako koza petrželi. Argument o narušení historického rázu města je směšný. To, že chobotnice nejspíš nevadila ani zástupkyni za UNESCO, pomíjím. Zarážející je fakt, že pánům radním zřejmě přijde naprosto v pořádku chystaný projekt výškových budov na pražské Pankráci, díky němuž je panorama matky stověžaté ohroženo stejně, ne-li více a objevují se dohady o vyškrtnutí Prahy ze seznamu světového kulturního dědictví. Jak řekl sám premiér Mirek Topolánek (ODS), našemu hlavnímu městu by tento krok neuškodil, dokonce bychom prý mohli odstoupit dobrovolně.

Kaplického „blob“, jak se knihovně přezdívá, je opravdu kontroverzní a pro mnohé těžko stravitelný, ovšem uznala-li jej osmičlenná porota jednomyslně za vítězný, mělo by se toto rozhodnutí respektovat. Podotýkám, že role porotce se ujal i pražský primátor Pavel Bém, který se nyní výstavbě chobotnice diplomaticky brání. Zůstane-li tedy radnice u svého stanoviska, je osud nových prostor pro statisíce knih velmi nejistý. Není se proto co divit zoufalému rozhořčení Jana Kaplického. A ředitel NK Vlastimil Ježek může jen dokola opakovat, že akutně potřebují novou budovu. Když se holt pánům nelíbí…

 

nahoru | permalink

Hledání

Stručně

  • Saturn odešel na zasloužený odpočinek. Vzpomínejte na něj tak, jak vám zůstal v paměti.
    Nezapomeneme!
 

Původní engine: Jan Raszyk; Webmaster: Michal Wiglasz;

© 2002 — 2009: Všechna práva vyhrazena, šíření veškerého obsahu bez souhlasu redakce zakázáno.