Saturn

Studentský zpravodajský web

Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek, zítra Oto.

Ďáblova bible

Figi, 25. října 2007 | Postřehy

Po 600 letech do naší republiky opět zavítal jeden ze středověkých divů světa, Codex gigas, Liber pergrandis, Gigas librorum, neboli Ďáblova bible. Díky spolupráci České knihovny s její švédskou obdobou si můžeme tento skvost prohlédnout i my, obyčejní občané, a to do 6. ledna 2008. Poté se kniha vrátí zpět do Švédska.

Proč je tato kniha tak vzácná? Kromě její zajisté zajímavé cesty světem je to především její velikost. Váží 75 kilogramů, dřevěné desky knihy měří 900 krát 505 milimetrů, což z ní dělá největší zachovanou knihu na světě. Krom toho se k ní váže zajímavá pověst o vzniku. Podle pověsti žil kdysi na východě Království Českého, v podlažickém klášteře, mnich, který byl za svůj hříšný skutek odsouzen k zazdění za živa. Zoufale přemýšlel, jak krutému trestu uniknout, a protože byl nejspíš velmi šikovný písař, nabídl opatovi, že jako své pokání opíše Písmo svaté do největší knihy na světě. Opat byl asi rozumný člověk, tak svolil a mnich začal psát. Zakrátko ale poznal, že slíbil něco nesplnitelného. Nevěda si rady, zavolal na pomoc pekelníka a ten knihu dokončil za jedinou noc. Další pověst dodává, že se opat zaleknul, když na deskách v kůži uviděl zobrazeného „zeleného ďábla“, jiná pověst říká, že mnich do knihy zakreslil podobiznu zeleného satana jako jeho podmínku, kromě toho, že mnichova duše propadne peklu. I když mu byl trest prominut, život se mu změnil v peklo. Pronásledovaly ho výčitky, prchal z místa na místo. Po dlouhém bloudění klesl k soše Panny Marie a prosil ji za spásu své duše. Matka Boží ho vyslyšela a seslala anděly, aby s vládcem pekel svedli zápas a vymohli od něj úpis zpět. Boží poslové zvítězili a čertovskou listinu přinesli právě v okamžiku mnichovy smrti. Tak byla jeho duše spasena a andělé s ní odešli do nebe.

Ovšem Ďáblova se jí neříká jen pro to. Tím hlavním důvodem pojmenování je celostránková ilustrace čerta, dodnes ve velmi zachovalém stavu.

Na pár měsíců se nám tedy vrátil náš poklad zpět. Nebyla by škoda ho nevidět? Kdo ví, jestli budeme mít ještě někdy v budoucnu příležitost.

 

nahoru | permalink

Hledání

Stručně

  • Saturn odešel na zasloužený odpočinek. Vzpomínejte na něj tak, jak vám zůstal v paměti.
    Nezapomeneme!
 

Původní engine: Jan Raszyk; Webmaster: Michal Wiglasz;

© 2002 — 2009: Všechna práva vyhrazena, šíření veškerého obsahu bez souhlasu redakce zakázáno.