Saturn

Studentský zpravodajský web

Dnes je pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto, zítra Jaroslav.

Je tu pravý čas začít zařizovat program Work and Travel

GTS ALIVE, 23. října 2007 | Postřehy

Prostřednictvím programu Work and Travel navštíví v létě USA stovky studentů, kteří využijí možnosti legálně zde pracovat a za vydělané peníze pak Ameriku procestovat. Jen v roce 2007 zajistila společnost GTS international program Work and Travel více než sedmi stovkám českých studentů. Pro účastníky programu v létě 2008 jsou připraveny novinky, které by jim měly zapojení do programu zjednodušit. Od příštího roku mohou studenti odjet taktéž na kratší dobu, a to tří měsíců, místo původních čtyř až pěti, při zachování 30 dní vymezených pro cestování po USA. „Z praxe minulých let víme, že někteří studenti si zaplatili 4 měsíce a z časových důvodů nakonec využili jen kratší dobu pobytu. Naším novým tříměsíčním programem bychom jim rádi vyšli vstříc,“ uvádí Toni Brandi, ředitel GTS international.

„Letos poprvé mohou studenti odjet do USA i bez předem zajištěné práce, a zaměstnání si najít až po příjezdu do Spojených států,“ představuje druhou novinku Brandi. Získají tak možnost vybrat si práci až poté, co se osobně seznámí se svým potenciálním zaměstnavatelem a pracovištěm. Tato varianta je určena hlavně studentům, kteří již mají předchozí zkušenost s programem a také pro dobrodružnější povahy, které nepotřebují mít předem stanovený plán. Na program Work and Travel dohlíží kromě GTS international i Council of International Education Exchanges, který je garantem odpovídajících pracovních podmínek a zárukou bezpečí a pomoci studentům v USA, program je garantován také vládou Spojených států amerických. Studenti jsou vybaveni manuálem se všemi důležitými informacemi a k dispozici je jim i 24 hodinová telefonická podpora na bezplatné lince v USA.

Další podmínky pro účast v programu Work and Travel zůstávají stejné jako doposud. Studenti, kteří mají zájem odjet do USA, musí studovat vysokou, případně vyšší odbornou školu nebo denní postgraduální studium. Program je omezen také věkem účastníků, a to od 18 do 30 let. Mezi další podmínky patří základní znalost angličtiny. Pracovní sezóna v USA začíná 1. května a uchazeči o práci si mohou vybírat z oborů zaměřených na cestovní a zábavní průmysl. Nabízí se zejména práce v hotelích, přímořských rekreačních střediscích, restauracích a zábavních nebo národních parcích. Počet míst je omezený, proto je dobré plánovat s předstihem a včas myslet na hledání práce, rezervaci letenky nebo pořízení mezinárodního studentského průkazu ISIC, který pomůže studentům ušetřit náklady spojené s cestou i pobytem v USA.

Na kolik vyjde program Work and Travel?

Na vložené prostředky si studenti vydělají prací v USA a navíc si ušetří i na měsíc cestování. Standardní cena tříměsíčního pobytu vyjde u GTS international na 639 USD. Cena pro studenty, kteří se programu již v minulosti účastnili a znovu se přihlásí do 30. listopadu 2007, je zvýhodněná a vyjde na 449 USD. V případě, že by jel student poprvé a přihlásí se do 30. listopadu, konečná cena je 499 USD.

Užitečné rady

  • Vypracujte si rozpočet a nezapomeňte na žádnou z důležitých položek, např. do nákladů na ubytování započítejte i kauci, obvykle jeden měsíční nájem
  • Průměrná měsíční mzda účastníka programu WAT v USA se pohybuje od 2000 USD do 3500 USD
  • Je třeba počítat s prostředky na útratu do první výplaty
  • Nezapomeňte si před odjezdem vyřídit mezinárodní studentský průkaz ISIC, v USA nabízí studentům mnoho slev a výhod
  • Vaše jazykové znalosti budou před odjezdem prověřeny u pohovoru
  • Kompletní vyřízení celého programu trvá přibližně 2 měsíce
  • Vyplatí se rezervovat si letenku s předstihem, vyjde tak levněji (výhodné studentské ceny poskytuje GTS international)
  • Zkontrolujte si platnost vašeho pasu

Korektury a zařazení článku: Simír

 

nahoru | permalink

Hledání

Stručně

  • Saturn odešel na zasloužený odpočinek. Vzpomínejte na něj tak, jak vám zůstal v paměti.
    Nezapomeneme!
 

Původní engine: Jan Raszyk; Webmaster: Michal Wiglasz;

© 2002 — 2009: Všechna práva vyhrazena, šíření veškerého obsahu bez souhlasu redakce zakázáno.