Saturn

Studentský zpravodajský web

Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek, zítra Oto.

Deset let SMS a počty smsek o Vánocích

Johnny, 12. ledna 2003 | Postřehy

SMSky ve světě oslavily 10. narozeniny


Taky si myslíte, že posílání SMS je záležitostí pár posledních let? A přitom 3. prosince bylo desáté výročí této služby. Posílání SMS se stalo datovou službou, ze které operátorům přichází nejvíce peněz, narozdíl od služeb GPRS, WAP nebo HSCSD. V západní evropě bylo za rok 2002 odesláno více než 180 bilionů textových zpráv a tento trend se bude neustále zvyšovat. Na rok 2006 se předpokládá kolem 350 bilionů SMSek.

ČR je nejvíce SMSkující zemí!!


U nás se projevila cenová výhodnost SMSek (respektive jejich lepší cena kuproti cenám volání) a Češi opravdu předstihli všechny Evropské země v odeslaných SMSkách za rok 2000!

Jak moc jsme o Vánocích posílali SMS u nás v ČR?


Na Silvestra a pár hodin po něm lidé odeslali 38 milionů SMS. A během Štědrého dne jich bylo celkem 47 milionů (to je přes 500 sms zpráv za sekundu!!). Celkově to je o 13 milionů SMS více než minulý rok.

A na závěr hovory : Eurotel během 120 minut někdy kolem Silvestrovské půlnoci spojil 1,6 milionu hovorů (220 navázaných hovorů za vteřinu!!).

Co z toho všeho vzniklo? Klasicky přetížené sms-brány na internetu, na Štědrý den od dopoledne prakticky nepoužitelné. Většinou nezbylo než vyťukat sms na mobilu a poslat (a zaplatit) :).
 

nahoru | permalink

Hledání

Stručně

  • Saturn odešel na zasloužený odpočinek. Vzpomínejte na něj tak, jak vám zůstal v paměti.
    Nezapomeneme!
 

Původní engine: Jan Raszyk; Webmaster: Michal Wiglasz;

© 2002 — 2009: Všechna práva vyhrazena, šíření veškerého obsahu bez souhlasu redakce zakázáno.