Saturn

Studentský zpravodajský web

Dnes je pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto, zítra Jaroslav.

Stávka?

Arwen, 27. listopadu 2007 | Kantorská

Den konání stávky – 4.12.2007. Důvod – málo peněz ze státního rozpočtu pro školství.

Dne 4.12. 2007 se školské odbory v České republice chystají ke stávce. Jestli k ní doje, by se mělo rozhodnout během týdne od 27.11., kdy začne schůze poslanecké sněmovny, která bude jednat o státním rozpočtu. Momentálně je navržen na 118,3 miliardy korun, což se nelíbí školským odborářům, kteří požadují jeho navýšeni o 3 miliardy do rozpočtu školství. Peníze chybí na platy, pracovní pomůcky, vybavení i na provoz samotných škol. Chybí nám výukové programy, vhod by přišla i modernizace některých učeben. Všimněte si například v jakém stavu jsou na naší škole tabule, lavice, ve kterých seděly ještě naše babičky, a to se raději ani nezmiňuji o přístavbě, která je snad už od jejího postavení v havarijním stavu. I když poslanci přislíbili nárůst platů pracovníků škol o 1,5%, podle odborářů to nepokryje ani inflaci. „Stávka podle našeho názoru není za této situace rozumným řešením, nicméně odbory a učitelé mají na stávku nárok,“ řekla Kateřina Böhmová z tiskového odboru ministerstva školství.

Co myslíte vy? Má stávka vůbec nějaký význam? Pro mě osobně asi takový, že budeme mít volno a nepůjdeme do školy.

Pokud nebude odborářům vyhověno a rozpočet bude schválen, což není v tuto chvíli vůbec jasné, protože dvě poslankyně ze Strany zelených učinily prohlášení, že rozpočet nepodpoří, protože dostatečně nepočítá se školstvím a dopravou, nebude v době stávky o žáky ze strany škol postaráno. Podotkl předseda školských odborů František Dobšík.

Od neděle se taky jedná o novém ministru nebo ministryni školství, kterým je dočasně po odstupu Dany Kuchtové, předseda strany Zelených, Martin Bursík. Místopředseda zelených a poslanec Ondřej Liška je po včerejšku kandidátem na ministra školství.

 

nahoru | permalink

Hledání

Stručně

  • Saturn odešel na zasloužený odpočinek. Vzpomínejte na něj tak, jak vám zůstal v paměti.
    Nezapomeneme!
 

Původní engine: Jan Raszyk; Webmaster: Michal Wiglasz;

© 2002 — 2009: Všechna práva vyhrazena, šíření veškerého obsahu bez souhlasu redakce zakázáno.