Saturn

Studentský zpravodajský web

Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek, zítra Oto.

Posílání SMS z internetu zdarma skončí?

Johnny, 14. ledna 2003 | Postřehy

Trh s mobilními telefony se dává do pohybu. Začalo to krátce po vánocích. Druhý největší mobilní operátor u nás, T-Mobile, nasadil doposud nevýdanou strategii – zdražování :(. Klienti nevázání paušálem na dva roky budou mít posílání SMS zdraženo až o 70%, všichni zákazníci T-Mobilu budou mít zpoplatněno volání do hlasové schránky, za více peněz bude u většiny tarifů méně volných minut, a hlavně – T-Mobile nejspíše začne zpoplatňovat posílání SMS z internetu.

Co za to může? Pravděpodobně nízký zájem lidí o mobily jakožto vánočního dárku. Mobilní telefon v ČR totiž už vlastní asi 85% obyvatel. Dá se říci, že doposud T-Mobile určuje tempo. Byl hlavním tahounem v dobách znatelného snižování cen mobilních služeb a nyní jako první začíná se zdražováním. Mluvčí T-mobilu se samozřejmě brání marketingovými triky a tvrdí, že ceny T-Mobilu jsou stále o 20% nižší než ceny jeho největšího konkurenta (Eurotelu). Jediné viditelné zlepšení je zlevnění hovorů z Twistu na pevnou linku (2,90 Kč/min).

Co se týká zpoplatňování SMS posílaných z internetu, to se nás dotkne asi nejvíce. Jakožto studenti nejen že nejčastěji vlastníme karty Twist, ale SMS z internetu posíláme (velmi) často. V nedávné době přestala fungovat sms-brána smskou.cz, jelikož, dle sdělení autorů, začla být příliš využívána. (?) Snad jedinou variantou je tedy smska.cz, která, aby se udržela při chodu, musí zobrazovat najednou až osm reklamních proužků.
Na Slovensku sms brány už skončily – tedy jak u Eurotelu tak i u Orange (ten počítá s omezením na 10 sms za měsíc). A hlavně! V naprosté většině západoevropských zemí je posílání SMS z internetu výjimka! Dle slov Oskara je posílání SMS z internetu zpoplatňováno u 80% světových operátorů. Jiná věc je upozornění na nový email prostřednictvím SMS (email notifikace). T-Mobile tvrdí, že této oblasti se zpoplatňování netýká.

Jak se bránit? Soudit? Právníci takhle velkých firem vás smetou. Popravdě ve smlouvách s operátorem nic o zasílání SMS z internetu zdarma ani není. Takhle nakonec končí vše -zdarma-. V zájmu firmy je jen a pouze vydělat, spokojenost zákazníků je až na místě druhém. Na internetu vznikly okamžitě různé bojkoty T-Mobilu na mnoha web-zinech (například blisty.cz nebo digiweb.cz). Jedná se o bojkot T-Mobilu na den 28.1.2003 s výzvou ke čtenářům, aby svůj mobil v tento den až na nejnutnější případy nepoužívali. Pokud se chcete do bojkotu zapojit, prostě v tento den svůj mobil mějte vypnutý. Upřímně řečeno pochybuji, že bojkot bude mít nějaký větší efekt.

Dnes jsou již zcela umlčeny služby typu Mrx.cz (pravidelné zasílání sms se zprávami, vtipy, počasím, informacemi, …). Všichni tři operátoři je začli nejrůznějšími způsoby blokovat. Proč? Ucházel jim kšeft z jejich vlastního SMS – informačního systému, za který zákazník zaplatit musí, narozdíl od SMS zasílaných z internetu zdarma.

Jak reagoval Eurotel a Oskar? Zpočátku nijak. Eurotel ale nyní přichází se slevami volání u předplacených karet GO (sleva na volání mezi 8. a 24. hodinou večer – o celých 50% !) a slevami u připojení k internetu přes HSCSD a GPRS. Eurotel má nakonec stále bezkonkurenční cenu odesílání SMS u předplacených karet GO – 1,80 Kč.
A Oskar přichází s nabídkou, \„která se neodmítá\“ – tarify se 100% slevou hovorného!! Tahle nabídka platí pro Tarify nové generace, kdy o víkendu je volání do Oskarovy sítě zcela zdarma. Oskar také mimojiné stále nabízí volání do Hlasové schránky všem klientům zcela zdarma. K posílání SMS z internetu a jeho možného zpoplatnění se Oskar i Eurotel vyjádřili shodně – zatím o něm neuvažují, budou sledovat situaci na trhu.

Jak máme ale tušit, že tohle není od Oskara i Eurotelu jen trik jak nalákat zklamané zákazníky od T-Mobilu k sobě a pak zavést stejné zdražování?

Související články : Deset let SMS a počty smsek o Vánocích

 

nahoru | permalink

Hledání

Stručně

  • Saturn odešel na zasloužený odpočinek. Vzpomínejte na něj tak, jak vám zůstal v paměti.
    Nezapomeneme!
 

Původní engine: Jan Raszyk; Webmaster: Michal Wiglasz;

© 2002 — 2009: Všechna práva vyhrazena, šíření veškerého obsahu bez souhlasu redakce zakázáno.