Saturn

Studentský zpravodajský web

Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek, zítra Oto.

Řešení problematiky šikany aneb Mezi stěnami

Calime.CZ, 4. ledna 2008 | Studentská

Jistě jste si všichni dobře všimli, že poslední týden školy v letošním roce byl věnován dvěma problémům. Prváci a kvintáni si popovídali o šikaně a čtvrťáci o drogách.

Se mnou lze tedy nahlédnout pouze na tu první problematiku.

Nejprve ale pár otázek, které tehdy padly:

Kde se podle vás dá setkat s šikanou?

Jak si myslíte, že to ovlivní oběť?

Jak se chovají agresoři navenek?

Jaký typ lidí je podle vás nejpravděpodobnější obětí?

Něčím takovým a spoustou dalších jsme byli zahrnuti hned, jakmile jsme zhlédli film poukazující na tento problém – Mezi stěnami. Upřímně necelých 40 minut sledování příběhu podle pravdivých událostí nás uklidnilo po předchozím rozjaření při menších technických potížích v učebně fyziky natolik, že snad každý z nás si odtud nakonec něco odnesl.

Děj filmu ukazoval typický příklad šikany. Chlapec s výbornými výsledky ve škole se stává obětí dvou dalších a parta dívek je pozoruje a baví se. Vše dojde tak daleko, až oběť pomýšlí na sebevraždu (což, musím podotknout, bylo báječně vystihnuto záběrem z okna), ale naštěstí se vzchopí a svěří se. Přesto zde proběhne pár zvratů, nebo spíše jediný zásadní, avšak posledních pár minut se může divák rozčilovat nad slabým trestem ve škole (trojka z chování) a pak si to vynahradit sledováním soudního procesu – či spíše pouze vynášení rozsudku. Nezletilý dostal dozor a již zletilý podmínku.

Celkově bych za svůj ročník zhodnotila tuto diskusi za velmi poučnou, přestože si myslím, že by ji spíš měli pořádat pro mladší.

 

nahoru | permalink

Hledání

Stručně

  • Saturn odešel na zasloužený odpočinek. Vzpomínejte na něj tak, jak vám zůstal v paměti.
    Nezapomeneme!
 

Původní engine: Jan Raszyk; Webmaster: Michal Wiglasz;

© 2002 — 2009: Všechna práva vyhrazena, šíření veškerého obsahu bez souhlasu redakce zakázáno.