Saturn

Studentský zpravodajský web

Dnes je sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela, zítra Alexandra.

Městská Hromadná Doprava

Raziel, 15. ledna 2008 | Postřehy

Díky níž vzniká Městské Hromadné Zpoždění…

Naprosto úžasná nová úprava jízdních řádů v Karviné, které vstoupily v platnost 9.12. 2007, avšak 8.12. 2007 již byly vyvěšeny místo těch starých… Takže jste neměli šanci si zjistit, kdy vám něco jede, neboť oproti dřívějším změnám byla tato celkem razantní. O tom jsem se sám přesvědčil, i když jsem tuto „zradu“ odhalil, tak jsem bláhově doufal, že snad ty posuny nebudou tak velké a že se nebudou tolik lišit, avšak po půl hodině čekání a nadávání ostatních čekajících jsem to vzdal… Doufal jsem, že se tak stalo jenom tehdy…

Rychle mne vyvedlo z omylu pár dalších čekání na autobus MHD, která na sebe nenechala dlouho čekat. Zpoždění o 3, 5, 9, 12 minut se stávají již vcelku obvyklá, nemluvě o dokonalém rozvržení jízd například linek číslo 9 a 10, kteréžto jezdí prakticky co hodinu. V některých případech jsem čekal na autobus i delé. V řádech desítek minut. Velmi prozíravé bylo zase posunutí jízdy ‚školního‘ autobusu číslo 3, který odjížděl dříve ze zastávky Na Kopci v 7:22, což bylo pro většinu studentů a žáků velmi výhodné, na 7:33, což má za následek, podle jízdního řádu příjezd ke Gymnáziu v 7:48, což se ve skutečnosti osvědčilo jako 7:50+ (tzn. 51, 52, 53, 54…záleží na okolnostech). Poté samozřejmě než dojdete do školy a převlečete se v šatnách apod., tak máte dost co vysvětlovat něterým učitelům, že jste opravdu nezaspal, ale prostě autobusy už nejsou co bývaly. Další dobrou ukázkou promyšlenosti jízdních řádů je případ další školní linky, a to č. 9. Fikaně posunutý odjezd (opět ze zastávky Na Kopci) na 7:22 není vůbec vážný, avšak příslib 7:33 na Urnovém háji a 7:45 na Házenkářské hale je zcela utopický. Profesionální vyčkávání č.9 Pod lesem na minutí se s č.10 je pravidelným čekáním v době cca 7:29 – 7:33… avšak touhle dobou se měl autobus pohybovat někde kolem Urnového háje a příjezd na Házenkářskou halu bývá minimálně kolem 7:50. Načež vás ještě čeká delší cesta k ústavu. Jenže to pak nezrobíme nic.

Dalšími ‚fintami‘ našeho promakaného MHD systému je třeba totální diskvalifikace linek, které mají konečnou zastávku právě Na Kopci, o víkendech, což odkazuje občany jedoucí tímto směrem pouze na linky č. 9 a č. 10 (s nabídkou okružní jízdy po velké části města), jejichž jízdy jsou velmi řídké.

Stále víc zjišťuji, že tzv. „pěškobus“ je přinejmenším spolehlivější a mnohdy i rychlejší než karvinská MHD.

//* Vycházím zde ze skutečných a ověřených pravd, událostí a zkušeností…*

 

nahoru | permalink

Hledání

Stručně

  • Saturn odešel na zasloužený odpočinek. Vzpomínejte na něj tak, jak vám zůstal v paměti.
    Nezapomeneme!
 

Původní engine: Jan Raszyk; Webmaster: Michal Wiglasz;

© 2002 — 2009: Všechna práva vyhrazena, šíření veškerého obsahu bez souhlasu redakce zakázáno.