Saturn

Studentský zpravodajský web

Dnes je čtvrtek 2. května 2024, svátek má Zikmund, zítra Alexej.

FENOMENální Vypsaná Fixa

Larva, 24. ledna 2008 | Kultura

Z duše do duše San Piega …

Pardubickou Vypsanou Fixu, která byla před vypsáním údajně fialová, zná dost dobře každý, kdo se jen trochu zajímá o hudbu rockovou, kytarovou nebo občas koukne na božské ESO či vykoukané Očko. Netřeba představovat. Jestli neznáte, asi moc koukáte na stroboskopy na tuctuctucárnách nebo hudba není vaše gusto. Představování ve vašem případě neproběhne, mí drazí.

Na úvod bych si dovolila trochu zafilozofovat. Co je hnacím motorem VF? Dle mého vědomí a svědomí není její instrumentální složka nic novátorského, i když co se týče tohoto žánru jsou možnosti dost omezené. Svérázné texty jako jakýsi výčněv nad ostatní fungují, ale upřímně, na koncertech asi nevstřebáváme pouze Márdiho verše a hudbu nenecháváme proplout jen tak mimoděk. Asi na nás platí tak nějak všechno dohromady. VF je energie, je to atmosféra, je to svéráz. Tihle muzikanti jsou tak vypsaní, že na nás nehází žádné pseudostylové sračkopózy, nejsou to typy, po kterých by šílela děvčátka z prvních řad. Vypadají, jakoby právě vylezli z vaší oblíbené hospody, hrají tak, že vám rozehřejou končetiny i srdce. A v tom to bude.

Odpustme si trapné úvody, že před časem nám Fixa naservírovala své čtvrté studiové album a přejděme k věci. Jasnými hitovkami jsou dle mého Dezolát a Papírová hyena. Dezolát je tuším titulní písní filmu Václav ( Trojan jako dezolát se osvědčil už ve více snímcích). Papírová hyena je krok jinam, ne dozadu, ne mimo. Má atmosféru, silnou jak hyení zuby a s trochou cynismu je stejně prašivá. Oceňuju, velmi!!! Tahounské písně se však často rychle oposlouchají, proto budete s chutí jíst, usínat, cestovat, sedět, ležet, pít, čůrat s pohádkami jako 33cigaret, Emigrant, Antidepresívní rybička, Barová turistka … Dobrý, prostě s celým albem. Jediná, kterou občas přeskočíme je Žeň koně. Slabší článek. Najde se vždycky.

Co je na nové Fixe jiné? Myslím, že dokončila to, co naznačila v Kráse nesmírné. Uklidnění, zmoudření, vyspělost. Procítěnost textů i hudby je patrná ( že by změna producenta, co si vyhrál do poslední mrtě?). Přijdou si na své jak zarytí milovníci punku,piva a poga ( Barová turistka.....), tak i vyznavači klidnějších melodií, ( 33cigaret…). Celkově se však nese Fenomén ve znamení zklidnění. Stále je to Fixa, kterou na 100% poznáte, staví na osvědčených základech, což je logické, ale je jinčí, lepčí. Je intimnější, důvěrnější, jako červené světýlko ze San Piežského bordelu. Někoho možná nenadchne, ale stejně tak nikoho nezklame. Užijte si, já si užila.

 

nahoru | permalink

Hledání

Stručně

  • Saturn odešel na zasloužený odpočinek. Vzpomínejte na něj tak, jak vám zůstal v paměti.
    Nezapomeneme!
 

Původní engine: Jan Raszyk; Webmaster: Michal Wiglasz;

© 2002 — 2009: Všechna práva vyhrazena, šíření veškerého obsahu bez souhlasu redakce zakázáno.