Saturn

Studentský zpravodajský web

Dnes je pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto, zítra Jaroslav.

Wi-Fi – internet v ulicích

Johnny, 24. ledna 2003 | Postřehy

Jste na místě. Tak tady měl stát váš (obchodní) partner, ale asi má zpoždení, tak tedy čekáte. A nebo čekáte na autobus. A nebo se prostě procházíte po městě a je vám dlouhá chvíle. A proč si své čekání neukrátit krátkým zasurfováním na internetu úplně zadarmo? Sednete si na lavičku, ve svém notebooku nebo kapesním počítači stisknete connect a jste automaticky připojeni na internet k nejbližšímu přístupovému bodu.

Tohle není sci-fi. Takhle to nyní vypadá v Praze a postupně v jiných větších městech!

Určitě jste již nejednou slyšeli o bezdrátovém (wireless) internetu. Bezdrátový internet má tu nevýhodu, že obvykle funguje jen s vybavením dané firmy, od které jste zakoupili své (bezdrátové) připojení. Typickými zástupci tohoto typu připojení u nás na karvinsku jsou poda.cz a silesnet.cz. (Přes poda.cz je mimojiné připojena naše škola).

Rozdíl mezi technologií Wi-Fi a wireless je ten, že u wirelessu
  • platíte pořád
  • instalujete antény
  • platíte zřizovací poplatky
kdežto technologie Wi-Fi (známá jako protokol 802.11b) je
  • zdarma
  • bez registrací u firem
  • jen v určitých místech
  • k připojení stačí obyčejná bezdrátová síťová karta (běžná cena kolem 2000 – 3000 Kč)

Největší přednosti sítí Wi-Fi ukázala loni na začátku zimy pražská firma Globe Internet. Ta zjistila, že pro své účely využívá stěží 40% přenosové kapacity svého připojení k internetu. Provedla v česku nevídanou věc – o část zbývající kapacity se rozhodla podělit se všemi lidmi a to zadarmo!! Kdokoliv, kdo se tedy pohybuje v oblasti kolem budovy firmy Globe Internet nebo v prostoru vyznačeném specifickou mezinárodní znaškou se svým notebookem se zabudouvanou Wi-Fi kartou se bezproblémů automaticky připojí prostřednictvím jejich sítí k internetu! (K dispozici je uzel o rychlosti 512kbps, přenosová rychlost protokolu 802.11b je 11Mbps).



Vzniklo také společenství czfree.net, které velmi rychle buduje po celé Praze Wi-Fi síť. V současnosti má jejich síť přes 60 přístupových bodů!

Společně s Wi-Fi se pojí snad první pozitivní obchodní reakce Českého Telecomu. Rozjel testovatí provoz služby Wi-Fi kolem 15 ze svých prodejen Telepoint. A to zcela zadarmo! (Ano, i mě to doteď zní až moc podezřele – Český Telecom a něco zdarma, ale opravdu to tak je a opravdu to funguje!) Sítě Wi-Fi se tedy u nás i jinde ve světě mohutně rozvíjí a rozvíjet budou.

Sítě Wi-Fi se stanou brzy terčem komerčního využití. V kavárnách, restauracích a na jiných místech pokrytými signálem můžete zdarma serfovat na internetu. Že na tom žádná kavárna nemůže vydělat? Ale ano, zcela jasně se očekává, že v takovém případě v dané kavárně určitě strávíte více času a tudíž si toho více objednáte.

V USA jako vždy vidí daleko dopředu. Sítě Wi-Fi u nich začli vznikat už v roce 2000. Frekvence 2,4GHz je veřejnosti volně dostupná, není potřeba vlastnit žádnou licenci, abyste mohli na této frekvenci vysílat. V USA se Wi-Fi sítě začly rozšiřovat velkým tempem, vznikly projekty na pokrytí všech velkých měst těmito sítěmi. Ovšem tohle všechno začíná otřásat dobrými předpoklady na rozšíření mobilních sítí třetí generace! A nakonec se v listu The New York Times před několika týdny objevila zmínka o tom, že ministerstvo obrany USA chce snížit maximální sílu Wi-Fi sítí, jelikož ruší (interferují) jejich radarové systémy. Hned na to se objevily názory, že tyto sítě v žádném případě radary rušit nemohou. Problém je někde jinde.

Ze sítí Wi-Fi se lehce může stát (a asi už se stal) naprosto nekontrolovatelně až zuřivě se rozvíjející komunikační systém fungující s naprostou anonymitou všech uživatelů. A USA samozřejmě tvrdí, že by tato technologie mohla být zneužita teroristy. :-/ Taky se vám zdá, že cokoliv není podle nejlepších představ USA je hned potřeba zničit?
 

nahoru | permalink

Hledání

Stručně

  • Saturn odešel na zasloužený odpočinek. Vzpomínejte na něj tak, jak vám zůstal v paměti.
    Nezapomeneme!
 

Původní engine: Jan Raszyk; Webmaster: Michal Wiglasz;

© 2002 — 2009: Všechna práva vyhrazena, šíření veškerého obsahu bez souhlasu redakce zakázáno.