Saturn

Studentský zpravodajský web

Dnes je středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří, zítra Marek.

Beedies

Raziel, 17. března 2008 | Pel-Mel

Anonymní fenomén dnešní (nedávné) doby, který utonul nejen v temných vodách Evropské unie.

Eukalyptka

Beedieska, eukalyptky, eukalypty, eukaly, a mnohé další názvy pro tradiční kuřivo chudých lidí z oblasti kolem Indie, jsou tenké ‚doutníčky‘, kterých se v již zmíněné lokalitě vykouří na 800 miliard za rok. Zcela přírodní ‚cigarety‘, povětšinou z ochuceného tabáku zabaleného v listu eukalyptu, se dočkaly různých variací.
Můžete se třeba úplně vzdát tabáku a těšit se ze zcela bylinných typů eukalyptek.
Existují také ‚míchané‘ beedieska – tabák/byliny. Často v poměru 70% tabáku a 30% bylin.

Možná se ale ptáte, jakých bylin…
Jde o ayurvédské byliny, které se používají v Ájurvédské medicíně. Jde o medicínu starou 5000 let původem z Indie, kterou se nejen léčí, ale dosahuje se, různými způsoby a terapiemi, také rovnováhy těla i mysli. Více o této medicíně zdraví a dlouhověkosti naleznete na již zmíněném odkazu.

Eukalyptky neobsahují žádné přidané chemické látky a není v nich ani stopy po papíru. Většina běžných beediesek nemá však ani filtr, (například tradiční Ganesh 501), jehož absence způsobuje vdechování většího množství oxidu uhelnatého a dehtu.
Beedies s filtrem Pro snížení škodlivosti se začali vyrábět beedies s filtrem, který sice byl i v některých běžných Ganesh beedi, ale byla to spíše vata, či rádobyfiltr. Pravé eukaly s filtrem jsou ukázkou skloubení tradičního a nového směru v tabákovém světě.

Jenže pokouřeníčko se nekoná. Kvůli byrokratickým sporům o zdanění a nemožnosti určit, do jaké kategorie tabákových výrobků beedies patří, jsme se s němi vcelku rychle rozloučili. Nesplňují totiž normy pro žádný tabákový výrobek…

Dříve stál balíček tradičních Mangalore Ganesh cca 50Kč a ochucené eukalyptky (s rádobyfiltrem) něco kolem 60Kč až 70Kč. S jejich vzácností a s vyprodáváním zásob se zvyšovala jejich cena. Mnohdy až na 90Kč či 100Kč. Všechny u nás prodávané balíčky byly po 25 kusech.
Tradiční balíček Ganesh 501V posledních měsících se objevila „zpráva“ o nově stanovené ceně na kolcích za balíček 25 kusů, a to 85Kč. Toto echo však bylo zřejmě jakýmsi výkřikem do tmy a nebylo potvrzeno.
Pokud se nezmění postoj k beedies ze strany EU a ČR a neupraví se zákony o zdanění tabákových výrobků, tak si můžeme o eukalyptkách tak maximálně nechat zdát.
A nebo můžeme využít služeb největšího internetového velkoobchodu s tímto zbožím.
V Indii, kde balíček stojí v přepočtu asi 5 korun, by podobný problém znamenal krizi. Ale pochybuji, že by tam kdy něco takového nastalo. Balení beedies je totiž důležitou složkou venkovského průmyslu a také částí tamnější kultury.
*

 

nahoru | permalink

Hledání

Stručně

  • Saturn odešel na zasloužený odpočinek. Vzpomínejte na něj tak, jak vám zůstal v paměti.
    Nezapomeneme!
 

Původní engine: Jan Raszyk; Webmaster: Michal Wiglasz;

© 2002 — 2009: Všechna práva vyhrazena, šíření veškerého obsahu bez souhlasu redakce zakázáno.