Saturn

Studentský zpravodajský web

Dnes je úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch, zítra Jiří.

Nelegální vzdělávání

Raziel, 28. září 2008 | Kantorská

Našim ochráncům z Policie ČR se povedl navečer 24. září kardinální výkon, po kterém se nejeden občan cítí jistě bezpečněji.

S problematikou nelegálního kopírování CD a DVD nosičů se zřejmě setkal již každý z nás. Možná jste se s ní setkali i ve škole, nebo dokonce přímo ve vyučování.
V tom případě byste měli, jako správný spořádaný občan ctící skvělý právní řád naší země, běžet na nejbližší policejní stanici, nebo alespoň napsat nejlépe anonymní dopis našim pilným orgánům, které nás chrání a pomáhají nám, tak jako to udělal jistý anonym v Ústí nad Labem.

CD

V podvečer 24. září proběhla razie na ústeckém Gymnáziu dr. Václava Šmejkala. Na základě udání, kriminalisté pročesali kabinety učitelů jazyků a zabavili kolem stovky CD a kazet s podezřením na jejich nelegální pořízení. Tyto nosiče následně poslali na expertízu, aby se zjistilo, zda jde skutečně o plagiáty. Odbornou expertízu si v tomto případě představuji asi jako místnost s 10letým dítětem, kterému budou předkládány vždy dvojice CD. Jedno, téměř bíle s ručním nápisem ‚AJ – 1.-3 lekce‘ a druhé, plnobarevné s profesionálním vzhledem a nápisem.
Ale to je zřejmě jen má vize, neboť oficiálně může tento rozbor zabrat několik měsíců. Po tuto dobu budou nosiče, které nejsou potřebné jen k výuce, ale také slouží i jako materiál k maturitním zkouškám, zabaveny a škola si prostě bude muset vystačit bez nich.

Pořizování kopií a pracování s nimi je v českém školství na denním pořádku.
Je zcela běžné, že se udělá kopie originálu a originál se uschová, neboť by se téměř každodenním používáním mohl poškodit. Jednu kopii k jednomu originálu zákon povoluje.
Avšak, podle slov jednoho z (možná) kopírujících kantorů, do školství nejde tolik peněz, aby všichni jazykáři měli své vlastní originální CD, a aby nemuseli létat po škole a shánět se po „vzácném“ originálu, tak si výuková CD kopírovali.

Dle protipirátské organizace BSA a dle právního řádu ČR, je toto jednání nepřípustné a pokud by se prokázala vina, hrozí učitelům až dva roky vězení a peněžitý trest.
Za stejné porušování zákona se považuje okopírování učebnic bez písemného souhlasu autora.
Takže, až příště dostanete okopírovanou část nějaké knihy, či učebnice, tak se zřejmě jedná o porušování autorských práv.

Mám snad jen jeden vzkaz pro pedagogy: Až příště budete chtít udělat kopii výukového CD a potom podle něj nedejbože učit, tak se na to raději „vybodněte“ a jděte někam ven brutálně utýrat nějaké zvíře, nebo zbořte nějakou kulturní památku… Zaručuji vám, že pokud se tím vůbec začne PČR zabývat, tak vám hrozí minimálně poloviční trest…
 *

 

nahoru | permalink

Hledání

Stručně

  • Saturn odešel na zasloužený odpočinek. Vzpomínejte na něj tak, jak vám zůstal v paměti.
    Nezapomeneme!
 

Původní engine: Jan Raszyk; Webmaster: Michal Wiglasz;

© 2002 — 2009: Všechna práva vyhrazena, šíření veškerého obsahu bez souhlasu redakce zakázáno.