Saturn

Studentský zpravodajský web

Dnes je neděle 8. září 2024, svátek má Mariana, zítra Daniela.

Pohled skeptika na 11/září/2001

Newman, 11. září 2002 | Postřehy

Dnes 11. září si připomínáme první výročí tragických útoků na WTC a Pentagon, kdy 3 letadla narazila do těchto budov a zavinila smrt téměř 5000 neviných lidí. Tato hrůzná událost pohnula všemi inteligentními lidmi a nenechala mnohá z očí suchými. Rok se s rokem sešel a teď jsme \„moudřejší\“ než tenkrát a nezměrná solidarita s americkým národem skončila.

Možná si říkáte, proč vám to zrovna tady připomínám, beztak o tom víte – blbí nejste – píše se o tom v novinách, mluví v televizi. Tak proč ještě tady? Protože si myslím, že studenti gymnázia jsou přístupnější novým pohledům na věc.

Úvod máme za sebou a je jen na tobě jestli budeš pokračovat:

Otázka:
Proč si myslíš, že provedli tak brutální akci proti demokracii zrovna v USA?

\


Odpověď:
Je třeba si uvědomit, že USA, stejně tak jako Izrael, nejsou v muslimském světe oblíbené. Mnoho rozvojových zemí světa připisuje svoji chudobu jen a pouze Americe (a ničemu jinému..). Mám za prokázané, že Západ parazituje na problémech těchto států viz. \„odmítnutí ratifikace Kjótského protokolu o snížení emisí skleníkových plynů\“ nebo \„blokace johanesburgských jednání o celosvětově udržitelném rozvoji\“. Připomíná mi to novodobý kolonialismus.

Otázka:
Dobře, ale kde na to našli odvahu? Vzít letadla a vrazit do mrakodrapů. To nikdo při smyslech neudělá, mimojiné kvůli pudu sebezáchovy!

Odpověď:
Muslimský svět pociťuje od Západu arogantní středovýchodní politiku už po generace a pokud žiješ v takovém prostředí nenávisti proti určité skupině obyvatel, dá se očekávat, že názory okolí přijmeš za své.
A u oněch sebevražedných atentátníků to tak bylo, získali pocit, že s tím musí něco udělat. Řešení nešťastné nejen pro nás.

\



Otázka:
Počkej, nespěchej! Z tvých odpovědí vyplívá, že muslimové mají vymyté mozky a lze je přesvědčit ke všemu!

Odpověď:
Tak to určitě není. Naštěstí můžu čerpat z osobních zkušeností. Delší dobu znám dívku z Uzbekistánu (severně od Afghánistánu) a nenašel jsem na jejím pojetí světa a názorech nic \„závadného\“. Řekl bych, že západní kulturu obdivuje.
Ale fanatici se najdou vžycky a všude… ovšem za všechny muslimy mluvit nemůžu.

Otázka:
Dalo se Útokům zabránit?

Odpověď:
Samotným útokům pravděpodobně ne, ač americké tajné služby FBI a CIA měly dostatek indícií o tom, že se \„něco velkého\“ chystá. Nabízí se zde několik srovnání s Perl Harbourem, tenkrát byly také informace, že Japonci chtějí na Havaji zaútočit, ale americké vláda potřebovala legitimní důvod pro vstup do 2. světové války. A dostala ji, možná i pan Bush potřeboval vystřílet zásoby starých raket, které byly na skladu, cena ropy možná a oblíbenost J.W.Bushe jr. taky nebyly ideální…
Vyber si, co chceš, konečná volba je na tobě.

\



Otázka:
Bude se to ještě někdy opakovat?

Odpověď:
Zdá se, že se podobné aktivity radikálů budou opakovat. Záležet bude na výsledku \„války s terorismem\“ a postoji mezinárodního společenství k dalším \„zátahům\“ – pokud OSN kdy nějaký zaujme.
Al-Kajda prozatím žádnou viditelnou aktivitu nevyvíjí, nemusí, protože při každém výstupu amerických činitelů je označena za \„hrozbu lidstva\“, to ji zatím stačí, takovou reklamu by jinde nezískala, a proto v klidu spřádá své tajné a bezpochyby krvavé plány.

Otázka:
Proč je islám tak agresivní náboženství vyzívající své ovečky ke svaté válce proti jinověrcům? My křesťané jsme jiní!

Odpověď:
Ano, jsme jiní ale ne zas tak, jak si myslíš. Uvědom si, že islám je dnes stejně starý, jako bylo křesťanství v 14. století a co se tenkrát děly za věci! – svatá inkvizice, hony na čarodějnice, právo útrpné, židovské pogromy,… A nedělali to jen katolíci, ale i protestanti (Švédsko). A je tu ještě druhý aspekt, v některých částech muslimského světa se pokrok zastavil – Irán, Afghánistán, Jemen,… podmínky pro život jako ve středověku 14. století.
apropos. džihád (tzv. svatá válka) není výhradně o zabíjení a násilné muslimizaci jinověrců, jak je prezentován v médiích, má mnoho dalších významů

Otázka:
Tak proč se na ně nevykašleme?! My je nepotřebujeme, napaříme jim víza nebo pro ně uzavřeme hranice. Dosti bylo imigrantů! Co ty na to?

Odpověď:
Nemůžeme a nesmíme to udělat! A to hned z několika pragmatických důvodů:
  1. Arabové mají ropu, kterou nutně potřebujeme.
  2. Západ prosazuje svobodu pro všechny – nemůžeme jít proji vlastním hodnotám.
  3. Budeme-li Chudé ignorovat, vzroste u nich podpora extremismu proti Bohatým (nám).
  4. A pokud jde o imigranty: ve třech státech EU (nebo v kandidátských státech na členství v EU) mortalita převažuje nad natalitou. Důsledky tohoto vymírání \„původní\“ evropské populace: málo mladých lidí tj. akcelerace všech následující problémů – zvyšování průměrného věku (v roce 2020 bude mít Česko po Španělsku druhou nejstarší populaci), málo práce schopného obyvatelstva, následná stagnace společnosti. A proto i my potřebujeme svoje Ukraince, aby u nás měl kdo stavět.


Tento článek jsem nekonzultoval s redakci Saturnu a vkládám ho narychlo, aby byl aktuální. Troufám si tvrdit, že se jim nebude líbit a že jim bude připadat \„zbytečně\“ kontoverzní :) Doufám, že jsem nikoho, kromě p. Bushe, neurazil, pakliže se tak stalo, dejte mi vědět, omluvím se ti :) V žádném případě nesouhlasím s teroristickým útokem z 11. září 2001, jen se mi nelíbi oficiální interpretace z úst amerických představitelů. Děkuji ti, že jsi dočetl až sem, obdivuhodný výkon :) Et sjo.
Licence tohoto článku: GNU/GPL; Šiřte ho a pozměnůjte dle uvážení, ale musí zůstat pod původní licencí.

 

nahoru | permalink

Hledání

Stručně

  • Saturn odešel na zasloužený odpočinek. Vzpomínejte na něj tak, jak vám zůstal v paměti.
    Nezapomeneme!
 

Původní engine: Jan Raszyk; Webmaster: Michal Wiglasz;

© 2002 — 2009: Všechna práva vyhrazena, šíření veškerého obsahu bez souhlasu redakce zakázáno.