Saturn

Studentský zpravodajský web

Dnes je středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří, zítra Marek.

Budoucnost? Ale kdeže…

Balů, 20. února 2003 | Postřehy

Jsme lidé, máme minulost, máme své \„teď\“, máme budoucnost…
Jsme lidé, mame zbraně, máme války, máme nepřátele…
Jsme lidé, máme, lásku, máme kamarády, máme krásu…
Jsme lidé, máme ekonomiku, máme výplaty, máme jídlo…
Jsme lidé, ó my se máme…

Nahledněme spolu pod pokličku naší budoucnosti, kdy budeme lidé, kdy budeme mít…
Naše znalosti, naše vědomosti jsou rok od větší. Technoligický vývoj kráčí neúprosnými kroky kupředu. Dnes děláme věci a pohybujeme se po Zemi takovými rychlostmi, které si lidé ještě 150 let zpátky představovali jako sci-fi… Přes všechno co umíme, přes všechno co dokážeme, jsme stále malí a hloupí. Jednou ale vyrosteme. Jednou dospějem…
Díky vědcům dospíváme rychleji a rychleji. \„Dětství\“ máme za sebou (vynález kola, střelný prach…). V \„pubertě\“ se nacházíme (štěpení atomu, války…). To nejlepší nás čeká…

Zde jsou nejpřevratnější (potvrzené, ověřené, zopakované) objevy vědců 20. století, které jsou naší přípravou na maturitu.

Evropští vědci vyrobili antihmotu
Mladá Fronta, 6.1.1996

Ž e n e v a (ČTK) – Evropským fyzikům se podařilo přiblížit se splnění dávného snu vědy – vyrobit prchavé atomy antihmoty, které jsou jinak známé pouze ze Star Treku a sci-fi. Evropská laboratoř pro fyziku částic (CERN) oznámila, že se jí podařilo vyrobit devět atomů antivodíku; každý z nich ovšem existoval pouze asi 40 miliardtin sekundy a pak byl zničen \„normální\“ hmotou. Fyzikové vědí o možné existenci antihmoty již více než šedesát let; její vůbec první částice byly vyrobeny v laboratoři již v 50. letech. Nikdy se však nepodařilo spojit je ve skutečné atomy antihmoty. Experiment v CERN prováděl tým vedený německým profesorem Walterem Ölertem z univerzity v Norimberku, jehož členy byli vědci z univerzity v italském Janově. Protože atom vodíku je vůbec nejjednodušší (tvoří ho jeden proton a jeden elektron), pokusili se vyrobit antivodík sloučením antiprotonu s antielektronem – pozitronem. Antiproton při průchodu netečným plynem xenonem v urychlovači atomů v některých případech předal malou část své energie elektronu a pozitronu. Během třítýdenních pokusů se takto podařilo vytvořit celkem devět atomů antivodíku, které za 40 miliardtin sekundy své existence urazily dráhu zhruba o délce deseti metrů – jejich rychlost se tak blížila rychlosti světla. Jediným důkazem jejich existence byla pro vědce energie uvolněná při rozpadu – s níž autoři sci-fi již dávno pracují: právě exploze mezi hmotou a antihmotou je považována za možný budoucí zdroj energie.

Teleportování je na světě, ale ne pro kapitána Kirka
Mladá Fronta, 16.1.1998

I n n s b r u c k (Reuters) – Lze se ve zlomku vteřiny octnout bez jediného pohybu na druhém konci vesmíru? Albert Einstein tento jev označovaný teleportace odmítl jako \„duchařinu\“. Nyní však z ní rakouští vědci udělali skutečnost. Zdařil se jim \„přenos\“ fotonu (částice světla) na místo, které bylo od něj izolováno bez jakékoli možnosti přímého spojení.Možnost rozplynout se na elementární částice a v okamžiku se objevit na jiném vzdáleném místě bez pomoci těžkopádných aut, letadel či raket uchvátila mnohé diváky sledující podobné kousky v podání kapitánů ze Star Treku. Avšak přes svůj jedinečný úspěch není teleportační tým z Institutu pro experimentální fyziku v Innsbrucku schopný takto přenést člověka ani žádnou jinou bytost. \„V experimentu šlo o to, že jeden foton zmizel a jiný foton – jeho replika – se objevil o metr dál,\“ vysvětluje profesor Anton Zeilinger, který vede šestičlenný tým. V zásadě byste se tak mohli dostat z jednoho koutu vesmíru do druhého.

A k čemu je to dobré pro normálního obyčejného člověka, žijícího si svůj život a nadávajícího na všechno možné? No, využití se najde vždy. Jen si představte počítač, který pracuje na bázi teleportace. Rychlost přenosu dat vyšší než rychlost světla… Naprosto bezpečné e-maily, zrušení České pošty :) A antihmota? Energie získaná anihilací jednoho atomu hmoty a antihmoty \„osvítí\“ ČR asi na pět minut. A jak by se tato energie líbila Američanům!!!
Myslete si o tomto všem co chcete, ale tohle je cesta kupředu…

Je to příslib lepší budoucnosti?
Změní to svět, jak jej známe?
Jsme lidé, byli jsme, jsme, a budem…
Byli jste, jste, tak buďte (ať to stojí za to)!!!!!

 

nahoru | permalink

Hledání

Stručně

  • Saturn odešel na zasloužený odpočinek. Vzpomínejte na něj tak, jak vám zůstal v paměti.
    Nezapomeneme!
 

Původní engine: Jan Raszyk; Webmaster: Michal Wiglasz;

© 2002 — 2009: Všechna práva vyhrazena, šíření veškerého obsahu bez souhlasu redakce zakázáno.