Saturn

Studentský zpravodajský web

Dnes je středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří, zítra Marek.

Hanba civilizovaného světa a selhání OSN aneb Křížáci útočí

Gadžo, 20. března 2003 | Postřehy

Spojené státy americké bezdůvodně napadly Iráckou republiku.


<img src=\„obrazky/vlaj­kausa123456.gif\“ alt=\„Vlajka USA\“ height=110 lenght=66 style=\„border : 1px solid white\“> * * * <img src=\„obrazky/val­ka_iraqflag.jpg\“ alt=\„Vlajka Iráku\“ height=110 lenght=66 style=\„border : 1px solid white\“>

Tento nemorální a neomluvitelný tah našel podporu u některých států současného elitního klubu křesťansko-židovského společenstva. Či spíše u jejich \„demokratických\“ vůdců.

Upozorňuji, že článek obsahuje opravdové obrázky z války, které mohou být shledány brutálními.

<img src=\„obrazky/val­ka_ruka.jpg\“ align=\„middle\“ lt=\„Zítra to může být i Vaše ruka…\“>


Umřou lidé. Umřou Iráčani. Umřou američtí vojáci, umřou britští vojáci, možná padnou i někteří naši elitní chemici. Desetitisíce mrtvých pokryjí města v Iráku. Země se napije lidskou krví. Možná, že odveta zasáhne okolní státy. Zemřou další lidé. Zřejmě Izraelci.

Tohle chceme?

<img src=\„obrazky/val­ka_mrtvy.jpg\“ align=\„middle\“ alt=\„Toto zbylo z iráckého vojáka po dapodu bomby v roce 1991\“ height=232 lenght=480>

Zemřou děti, zemřou ženy, zemřou muži. Některá těla budou patřit Iráčanům stojícím za Saddámem, některá Iráčanům stojícím proti Saddámovi, velká část však jen prostým chudým lidem, kteří se snaží pouze zajistit si každodenní obživu a jinak je celkem nic moc nezajímá. A nemají to lehké díky sankcím OSN, které v posledních deseti letech zakázaly dokonce i přímou výměnu ropy za potraviny a léky. Ano léky. Podle zpráv UNESCO zemřelo v posledním desetiletí v Iráku 500 000 dětí jen kvůli tomu, že prostě v zemi nejsou dostupné léky. A ten proti komu je to namířené? Ten, kdo neváhá použít chemické zbraně proti vlastním obyvatelům, kdo neváhá napadnout okolní státy či nechá svými tajnými službami ročně zavraždit stovky, možná tisíce osob, které by potenciálně mohly smýšlet opozičně? Toho se to samozřejmě nijak nedotkne.

Zemřou děti, zemřou ženy, zemřou muži. Taková je pravda.
Bezesporu.


<img src=\„obrazky/val­ka_kosovo3.jpg\“ align=\„middle\“ alt=\„Nesčetné množství uprchlíků zaplaví okolní země\“ height=320 lenght=480>

Budou zničeny zbraně hromadného ničení, bude sesazen Saddám, bude nastolena demokracie a dobyt mír. A ještě ke všemu levnější benzín. Taková je propaganda.
Budou zničeny zbraně hromadného ničení? Jaké zbraně hromadného ničení? Ty co jsou schované v neexistujících náklaďácích, ty které v obrovském množství produkují v pekárnách na severu, nebo které zakopávají na jihu? Nebo že by byly schovány na odvrácené straně Měsíce?
Bude sesazen Saddám Husajn? Snad.
Bude nastolena demokracie? Ano, jednoznačně. Bude to ale americká demokracie. Americký lid si ve svých volbách zvolí své zástupce pro USA a ti zase zvolí zástupce pro Irák – nejspíš nějakého zasloužilého generála s rukama od krve. Ten zase nechá kmenové vůdce (těžko donutit celý lid k nějakému jednomyslnému jednání) aby si zvolili své šéfy ze současné opozice, ochotné předat ropu \„západnímu kapitálu\“. A bude vláda lidu. Amerického lidu. Démos + Crátos + Amerikános ! A nesnažte se to popřít. Je to dobře zaběhnutý systém. Viz Chile, Nikaragua…
Dobýt mír. Ten chtěli dobýt naši socialističtí předci s odhodláním vymýtit imperialismus. V podstatě chtěl mír pro svou rasu i Hitler…
Levnější benzín – to je Bushova rétorika. Pokud ale jen trochu čtete noviny, tak dobře víte, že naprostá většina ekonomů s tímto tvrzením nesouhlasí.

V lednu USA předaly Radě bezpečnosti OSN \„důkazy\“, které ji měly přesvědčit o nutnosti vojenské akce proti Irácké republice. Byly \„shrnuty\“ (spíše rozhrnuty) v <a href=\„obrazky/I­raq.doc\“ target=\„_blank\“ title=\„Minis­terstvo obrany USA: IRAQ – ITS INFRASTRUCTURE OF CONCEALMENT, DECEPTION AND INTIMIDATION\“>de­vatenáctistrán­kovém dokumentu, který by přesvědčil leda tak blba, ostatně si to můžete přečíst sami, pokud jen trochu umíte anglicky.

Zapomněli dopsat, že válečné výdaje výrazně pomáhají ekonomice a bustě Vůdce Lidu, Velkého Ochránce Národa. Posmrtný vzkaz poradce Bushe staršího, který ve svém dopise doporučuje GW Bushovi staršímu pro zajištění opětovného vítězství ve volbách rozpoutání války, konečně nachází reálné uplatnění. Bohužel.

Jak může válka vypadat? Co uvidíme v televizi? Rozhodně neuvidíme zbytky těl našich a \„našich\“ vojáků, jak jsou házeny do náklaďáků, pak sváženy na kupu a třízeny do pytlů, aby aspoň baj vočko seděla původní váha. Tohle se už ukázalo kontraproduktivní při válce ve Vietnamu, kdy se velká část americké veřejnosti postavila proti účasti svých vojsk (v té době ještě USA neměly profesionální armádu, takže matky v televizi sledovaly doslova boj svých dětí).
Taky neuvidíme krátery po dopadu bomb. V nich se často nacházejí třeba roztrhaná dětská tělíčka, a na to zhýralý divák není zvědavý, což média zjistila po letitých sporech v Africe.
Uvidíme jásající davy na ulicích vítající hrdiny – osvoboditele. Netroufám si rozhodnout, jestli je lepší srovnání s Prahou 1939 nebo 1945. To tedy opravdu ne.

Nastal čas dostat se k podtitulu nádpisu: Křižáci útičí. Pokud uvěříme tabulkám veřejného mínění, pak je americký národ jediným, který chce válečné řešení uměle vyvolané krize. Proč uměle? Před čtyřmi roky tiskly světové deníky palcovými titulky: Zbrojní inspektoři OSN vyhnáni z Iráku. A na jaře pod křížovou palbou dotazů přiznal Tony Blair v rozhovoru pro BBC, že ty isnspektory stáhli sami, aniž by je o to Irák žádal, či proti inspektorům jakkoliv vystupoval.

Irák se stává střetem dvou civilizací: křesťansko-židovské elity a muslimské chudoby. Vždyť co mají arabové kromě ropy a historického dědictví? Z chudoby pramení negramotnost a beznaděj… a když pak příjde velký mudžahíd, slibující zástupy panen v nebi, hned má oddaný houf všehoschopných spolubojovníků. Nicméně vazby na Al Qaedu na Irák většina informačních agentur, kromě americké CIA, popírá.
CIA dosadila Saddáma na trůn (tehdejší šéf CIA řekl: \„Byl to můj nejoblíbenější puč\“), později USA blahosklonně přihlížely vraždění desetitisíců Kurdů i používání chemických zbraní proti Iránu, vždyť to byl Saddám ještě jejich hodný chlapeček, navíc, hrál si přece na vlastním písečku.

Ve válce v Perském zálivu USA promarnily svou největší, jak vojenskou tak i morální, šanci zbavit zemi tyrana přímým tažením na Bagdád v rámci operace Pouštní bouře.

Pak přišel Bush jr. Následovalo jedenácté září, Afghánistán… byla pojmenována \„Osa nenávisti\“. Propagace zaúčinkovala a z Osy nenávisti se stala \„Osa zla\“ (axis of evil).

Severní Korea má zbraně hromadného ničení. Pákistán taky. Všichni to ví. Proto se nikdo nepokusí zasáhnout \„ve prospěch demokracie\“ v těchto zemích.

Irák tvrdí, že nekonvenčními zbraněmi nedisponuje. OSN taky nenachází ani zbraně, ani stopy o jejich byť teoretické existenci. USA a Blair ale potřebují výrazný stimul ekonomiky. Trochu jako po světové hospodářské krizi… Kdyby měl Irák zbraně hromadného ničení, dovolili by si Američané vkročit na jeho území, nebo by mu nabídli podobné ústupky jako KLDR?

Bush se modlí. Modlí se ke stejnému Bohu, ke kterému se obracím i já a další stamilióny křesťanů (a v podstatě i židů a muslimů). Ráno se probudí, vykaká, vyčůrá, umyje si ručičky, otevře si knížečku každodenních kázání z 19. století \„My Utmost for His Highest\“, něco si z ní přečte a začne plánovat zabíjení lidí v Iráku. V projevech k národu se (stejně jako Hitler, až na to že neřve) obrací na Prozřetelnost a tvrdí, že \„Bůh je na naší straně\“. Že by ho zajali? Vždyť přece nejvyšším vyslancem Boha na zemi je papež, a ten je proti válce! Ale to Američany nezajímá. Prostě Bůh je s nimi. A vůbec \„God bless America!\“, no ne?

Ve svém lednovém projevu o stavu Unie prohlásil: \„Netvrdíme, že známe všechny cesty Prozřetelnosti, ale přes to jim důvěřujeme a všechen svůj život a veškerou historii stavíme na důvěře v milujícího Boha. Kéž nás nyní vede\“. Co dodat? Snad jen: \„Bůh nás chraň!\“

Spojená metodistická církev, jejímž členem GW Bush junior je, se postavila proti nevyprovokovanému útoku na Irák a vydala toto prohlášení: \„Prezident Bush a viceprezident Cheney jsou členy naší církve. Naše mlčení by se mohlo vysvětlovat jako náš tichý souhlas s válkou\“. Tak tedy je Bůh s Amerikou nebo s Bushem?

Možná by si místo sborníku kázání měl číst 6. přikázání. A nejen ráno, ale i v poledne a večer.

A Havel využil posledního dne svého funkčního období, aby dal celému světu jasné poselství: Český národ je na straně Američanů. I když věděl, že vůle Čechů, Moravanů a Slezanů je jiná…

USA zaútočily bez posvěcení OSN. Tímto odsunuli organizaci, kterou po druhé světové válce pomohly vytvořit, do pozice eunucha ve vykřičeném domě – chtěl by, ale nemůže. Nemá dost síly zabránit jediné světové supervelmoci ve svévolném napadání svrchovaných států, nemůže ji překazit vedení \„preventivních\“ válek. Jediné, na co se zmůže, je vyslání humanitární pomoci. Naskýtá se otázka – vystoupí Spojené státy ze společenství, které odmítlo podrobit se jejich diktátu, tak jak to udělaly například v UNESCO?

Co vlastně Američané (otevřeně) považují za hlavní důvody k válce?
Ten největší důvod tkví v údajné neochotě Iráku spolupracovat se zbrojními inspektory. Proč údajné? Protože samotní inspektoři vedení Hansem Blixem si v době těsně před útokem začali pochvalovat, že nyní Irák začal doopravdy plnit své závazky.
Dalším z důvodů je existence raket Sammůd II. Tyto rakety mají delší dolet než povolených 150 km, tedy podle Američanů. Ve skutečnosti však Iráčané sami poskytli 40 těchto raket pro testy inspektorům. Povolenou hranici překonalo pouze pár těchto raket, nejvíce o necelých 35 km.
USA nepodaly žádné přesvědčivé důkazy o údajné existenci nekonvenčních zbraní či údajných vazeb Saddáma Hussajna na teroristickou síť Al Qaeda, a to nejen široké veřejnosti, ale dokonce ani vysokým světovým politickým špičkám.
Dále útočníci považují za nutné osvobodit irácký lid. Nepřiznají ale, kolik toto \„osvobození\“ bude stát civilních životů. Dokonce i irácká opozice se staví proti intervenci, díky níž se Sadám může stavět do pozice Ochránce národa.

A co bude potom, až si Američané dosadí svého \„Generála Protektora\“ a bude \„zvolena\“ loutková vláda? Nemůžeme čekat hospodářsko-sociologicko-politický zázrak poválečného Německa. Můžeme čekat jen bídu současného Afghanistánu.

Nikdo neřekne nahlas, že válka v Afghanistánu neskončila, stejně jako pokračovala po celou dobu sovětské okupace. Když se Tvrdíka novináři zeptají, proč si naši \„spojenci\“ vyžádali nejelitnější české \„commandos\“ do Afghánistánu, tak se dozvíme jen, že je třeba zlikvidovat pár málo partizánů schovaných v horských jeskyních.

A jak vypadá prosazená demokracie? Tak jako v Čečensku:

<img src=\„obrazky/val­ka_cecna2.jpg\“ align=\„middle\“ alt=\„Čečensko dneška\“ height=323 lenght=480>

\

Chce se vám brečet? Brečte! Chce se vám zvracet? Do toho… vždyť máte dobrý důvod… máme dobrý důvod.




Teď..... teď..... teď..........­.........teď, teď a teď. CO? No přece někdo tam právě umřel. Teď…a zase.........­........

<img src=\„obrazky/val­ka_hlava.jpg\“ align=\„middle\“ alt=\„Oběť války\“ >

<img src=\„obrazky/val­ka_tank.jpg\“ align=\„middle\“ alt=\„Válečná scenérie\“>

<img src=\„obrazky/val­ka_tela.jpg\“ align=\„middle\“ alt=\„Válečná scenérie\“>

<img src=\„obrazky/val­ka_vrazi.gif\“ align=\„middle\“ alt=\„Osvoboditelé a mírotvůrci\“>

<img src=\„obrazky/val­ka_odvoz.jpg\“ align=\„middle\“ alt=\„Válečná scenérie\“>

<img src=\„obrazky/val­ka_spaleni.jpg\“ align=\„middle\“ alt=\„Válečná scenérie\“>

Co s tím?



Udělej si transparent se slovy: \„Nikoliv našim jménem!\“ Pokud budeš mít příležitost, tak ho použij. Možná se potkáme…


<img src=\„obrazky/val­ka_spaleny.jpg\“ align=\„middle\“ \„Oběť války\“>



<img src=\„obrazky/val­ka_popaleny.jpg\“ align=\„middle\“ \„Mrtvý voják\“ lenght=480>

Pořád nejsi přesvědčen o naprosté zvrácenosti a špatnosti války? Tak si ještě jednou prohlédni obrázky výše a místo obličeje obětí si představ ten svůj, svých nejbližších… Oni byli taky lidmi, nebyli jen nějakými bezejmennými chodícími těly, čekajícími na vysvobození ve smrti!

Článek byl sestaven mimojiné díky informacím z těchto serverů: idnes, <a href=\„http:/­/www.novinky.cz\“ title=\„Zpravo­dajský portál deníku Právo a serveru seznam.cz\“>no­vinky, <a href=\„http:/­/www.blisty.cz\“ title=\„Noviny J. Čulíka a občanského hnutí Britské listy\“>Britské listy, <a href=\„http:/­/news.bbc.co.uk\“ title=\„BBC news europe\“>BBC, CNN, <a href=\„http:/­/www.ceskenovi­ny.cz\“ title=\„Česká tisková kancelář\“>ČTK, <a href=\„http:/­/www.kurier.at\“ title=\„Rakouské noviny Kurýr online\“>kurier a mnoha dalších

Související články:
Irácká krize klepe na dveře a diskuse k ní.
\„Velký Satan\“ na prahu Iráku.

Další odkazy:
Prohlášení iniciativy proti válce
Jednotky a zbraně v oblasti – na obou stranách (anglicky)
<a href=\„http:/­/www.blisty.cz/txt­.php?id=13174&i­id=1246\“ title=\„Britské listy\“> Válka George W. Bushe ve jménu Pána Boha
<a href=\„http:/­/www.blisty.cz/txt­.php?id=13164&i­id=1246\“ title=\„Britské listy\“> Zahraniční politika USA: Pokračování teologie jinými prostředky
Stránky Iniciativy proti válce

Výše zobrazené obrázky zde byly umístěny za účelem poukázání na brutálnost války (nejen této \„preventivní\“), jejímiž oběťmi se nemohou nestát i prostí a bezbranní lidé. Tyto scenérie pocházejí z předcházejících konfliktů (Vietnam, Čečensko, Perský záliv ´91, Sierra-Leone…), nicméně nepochybujte o tom, že tato válka bude neméně brutální. Možná bude mnohem horší, pokud američané vyzkoušejí některé ze svých nově vyvinutých zbraní (v žádné z předchozích válek s tímto neváhali – např. v ´91 používali střely s ochuzeným uranem – dnes trpí rakovinou až 50% obyvatel na jihu Iráku).

Neváhej a napiš svůj názor do diskuse!

 

nahoru | permalink

Hledání

Stručně

  • Saturn odešel na zasloužený odpočinek. Vzpomínejte na něj tak, jak vám zůstal v paměti.
    Nezapomeneme!
 

Původní engine: Jan Raszyk; Webmaster: Michal Wiglasz;

© 2002 — 2009: Všechna práva vyhrazena, šíření veškerého obsahu bez souhlasu redakce zakázáno.