Saturn

Studentský zpravodajský web

Dnes je středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří, zítra Marek.

Rada se sešla s novou vedoucí

Hajunka, 5. dubna 2003 | Studentská

Se začátkem března došlo ke změně stravovací vedoucí. Bývalá vedoucí paní Jabůrková odešla do důchodu a nahradila ji paní Podlesná. Je to určitě žena na svém místě, evidentně se ve věcech týkajících se našich plných žaludků vyzná. Ve středu 2.4.2003 přijala nová vedoucí pozvání Studentské rady k debatě o chodu jídelny. Přišel také zástupce z vedení, pan Kučera.

Vy, kteří chodíte na obědy, jste si určitě všimli, že s novou vedoucí zavládly v naší jídelně nové pořádky. Jídlo je rozmanitější, chutnější a zvýšil se příděl dobrůtek (oplatky, jogurty, buchty…). Co všechno se ještě chystá a co zatím není technicky proveditelné se proto pokusím shrnout do několika bodů.


Od pondělí 7.4. bude každý den k obědu i pití (čaj, džus, mléko…), což určitě ocení třídy především po tělocviku.

Některé třídy si stěžovaly na kvalitu: paní vedoucí slíbila, že se vynasnaží, aby jídlo bylo pestré (maso, čerstvá zelenina, přílohy) a aby se každý týden neopakovalo „ve středu knedlíky, ve čtvrtek rýže“.Jídlo je vařeno dle přesných směrnic, minutky ve stylu restaurací případně hamburgery a hranolky „mekáčovského“ typu nejsou považovány za plnohodnotné a výživné jídlo pro děti ve vývinu :). Paní vedoucí by samozřejmě ráda udělala hranolky a smažák, jenže technické vybavení jídelny není takové, aby byla schopna zajistit uchování smažených jídel v teple (a ohřívat hranolky v páře…to by nebylo chutné).

Také byla vznesena připomínka o kvantitě jídla (týká se především nižšího gymnázia), a dozvěděli jsme se, že je v plánu srovnání cen za oběd na stejnou úroveň u obou částí gymnázia, což by v praxi znamenalo, že každý by měl nárok na patřičné množství jídla.

Proč nemáme možnost výběru ze dvou jídel? Opět to souvisí s kapacitou naší jídelny. Jednak je malinká sama o sobě (například proto nejsou u nás zavedeny tácy), a navíc kuchyň není vybavena tak, aby tohle všechno zvládla. Buďme rádi, že jídelna vlastně ještě vůbec vaří, protože její stav je zcela nedostačující dnešním požadavkům.
Jídelna přešla v rámci reformy státní správy pod školu, ovšem škola nemá dost peněz na celkovou rekonstrukci kuchyně, kde by bylo třeba například zřídit speciální úseky na zpracování masa, rozbíjení vajec, loupání brambor….všude zavést bezdotykové vodovodní baterie, koupit speciální přístroj pro uchovávání pokrmů v určité teplotě a další a další úpravy. Školu by přitom tenhle špás přišel na částku jdoucí do milionů a takovou částku škola k dispozici nemá.

Taky jsme si stěžovali na tuhé maso – to naše jídelna neovlivní, záleží na dodavateli, co přiveze. Představte si 80 kg masa, které máte zpracovat! Ale v budoucnu bude na jídelníčku více druhů masa (králík, krůta, kuřata a slepice, vepřové, hovězí, rybí…) snad jen v pondělí budou tradičně bezmasá (a většinou sladká) jídla, a to opět z technických důvodů. Je těžké maso přes víkend skladovat, připravuje se z čerstvého!

Odhlašování obědů se provádí na terminálu, pokud je student nemocný, telefonicky. Platba je buď formou sporožira, složenkami nebo keš přímo u vedoucí (vždy koncem měsíce).


Jak sami vidíte, vařit pro nějakých 400 lidí, kdy každý má svůj vlastní vkus a chuť není zrovna lehké. Paní Podlesná zatím tenhle těžký úkol zvládá, a navíc je příjemná a neodmítá se studenty komunikovat. Studentská rada jí proto děkuje za čas, který nám věnovala a doufáme, že i nadále bude naše spolupráce probíhat tak vstřícně jako ve středu. 

 

nahoru | permalink

Hledání

Stručně

  • Saturn odešel na zasloužený odpočinek. Vzpomínejte na něj tak, jak vám zůstal v paměti.
    Nezapomeneme!
 

Původní engine: Jan Raszyk; Webmaster: Michal Wiglasz;

© 2002 — 2009: Všechna práva vyhrazena, šíření veškerého obsahu bez souhlasu redakce zakázáno.