Hajunka, 5. dubna 2003 | Studentská
Se začátkem března došlo ke změně stravovací vedoucí. Bývalá
vedoucí paní Jabůrková odešla do důchodu a nahradila ji paní Podlesná.
Je to určitě žena na svém místě, evidentně se ve věcech týkajících
se našich plných žaludků vyzná. Ve středu 2.4.2003 přijala nová
vedoucí pozvání Studentské rady k debatě o chodu jídelny. Přišel
také zástupce z vedení, pan Kučera.
Vy, kteří chodíte na obědy, jste si určitě všimli, že s novou vedoucí
zavládly v naší jídelně nové pořádky. Jídlo je rozmanitější,
chutnější a zvýšil se příděl dobrůtek (oplatky, jogurty, buchty
). Co
všechno se ještě chystá a co zatím není technicky proveditelné se proto
pokusím shrnout do několika bodů.
Od pondělí 7.4. bude každý den k obědu i pití (čaj, džus, mléko
),
což určitě ocení třídy především po tělocviku.
Některé třídy si stěžovaly na kvalitu: paní vedoucí slíbila, že se
vynasnaží, aby jídlo bylo pestré (maso, čerstvá zelenina, přílohy) a
aby se každý týden neopakovalo ve středu knedlíky, ve čtvrtek
rýže.Jídlo je vařeno dle přesných směrnic, minutky ve stylu
restaurací případně hamburgery a hranolky mekáčovského typu nejsou
považovány za plnohodnotné a výživné jídlo pro děti ve vývinu :).
Paní vedoucí by samozřejmě ráda udělala hranolky a smažák, jenže
technické vybavení jídelny není takové, aby byla schopna zajistit
uchování smažených jídel v teple (a ohřívat hranolky v páře
to by
nebylo chutné).
Také byla vznesena připomínka o kvantitě jídla (týká se především
nižšího gymnázia), a dozvěděli jsme se, že je v plánu srovnání cen
za oběd na stejnou úroveň u obou částí gymnázia, což by v praxi
znamenalo, že každý by měl nárok na patřičné množství jídla.
Proč nemáme možnost výběru ze dvou jídel? Opět to souvisí s kapacitou
naší jídelny. Jednak je malinká sama o sobě (například proto nejsou
u nás zavedeny tácy), a navíc kuchyň není vybavena tak, aby tohle
všechno zvládla. Buďme rádi, že jídelna vlastně ještě vůbec vaří,
protože její stav je zcela nedostačující dnešním požadavkům.
Jídelna přešla v rámci reformy státní správy pod školu, ovšem škola
nemá dost peněz na celkovou rekonstrukci kuchyně, kde by bylo třeba
například zřídit speciální úseky na zpracování masa, rozbíjení
vajec, loupání brambor
.všude zavést bezdotykové vodovodní baterie,
koupit speciální přístroj pro uchovávání pokrmů v určité teplotě a
další a další úpravy. Školu by přitom tenhle špás přišel na částku
jdoucí do milionů a takovou částku škola k dispozici nemá.
Taky jsme si stěžovali na tuhé maso to naše jídelna neovlivní,
záleží na dodavateli, co přiveze. Představte si 80 kg masa, které máte
zpracovat! Ale v budoucnu bude na jídelníčku více druhů masa (králík,
krůta, kuřata a slepice, vepřové, hovězí, rybí
) snad jen v pondělí
budou tradičně bezmasá (a většinou sladká) jídla, a to opět
z technických důvodů. Je těžké maso přes víkend skladovat, připravuje
se z čerstvého!
Odhlašování obědů se provádí na terminálu, pokud je student nemocný,
telefonicky. Platba je buď formou sporožira, složenkami nebo keš přímo
u vedoucí (vždy koncem měsíce).
Jak sami vidíte, vařit pro nějakých 400 lidí, kdy každý má svůj
vlastní vkus a chuť není zrovna lehké. Paní Podlesná zatím tenhle
těžký úkol zvládá, a navíc je příjemná a neodmítá se studenty
komunikovat. Studentská rada jí proto děkuje za čas, který nám věnovala
a doufáme, že i nadále bude naše spolupráce probíhat tak vstřícně
jako ve středu.
Původní engine: Jan Raszyk; Webmaster: Michal Wiglasz;
© 2002 — 2009: Všechna práva vyhrazena, šíření veškerého obsahu bez souhlasu redakce zakázáno.