Saturn

Studentský zpravodajský web

Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek, zítra Oto.

Modrá voda Rak 1

Gadžo, 25. dubna 2003 | Studentská

Důchodkyně: \„To vás tady nechají tahat takové svinstvo!?\“
Já: \„No, to víte…\“
Důchodkyně: \„Tak to by teda za komunistů děckam neurobili\“

Bylo nás sedm. A Sedlář.


Sešli jsme se o půl jedné u školy a vyrazili jsme. Směr: Dubina.

Na místě už pracovala jedna četa dětí ze ZŠ. Po převlečení jsme nafasovali pracovní rukavice a pytle. Zatímco p. Sedlář čistil přímo potok, my jsme se soustředili spíše na jeho okolí (bezu gumáků taky nebylo moc na výběr).

Pak jsem začal jezdit s \„točkama\“. S odvozem odpadu do přistaveného kontejneru mi pomáhal žák ZŠ, shodou okolností také Tomáš. Bylo to dítko nadmíru bystré, uvedu jeden postřeh: \„Ten park tady jeb** bezdomovci.\“

Je to líbivá výmluva – nicméně na takové (každoroční) zaneřádění by těch \„homelessáků\“ musela být celá armáda. Na naší škole je cca. 600 studentů. Úklidu se zůčastnilo 7. To je 1,16%. Nebudu se pokoušet odhadnout, kolik z těch 600 bez jakýchkoliv výčitek odhazuje takřka denně prázdné odpadky jen tak kolem sebe. Na ulici, ve škole… doma? Schválně, napište do diskuse, kolik % to je podle Vás.

Když jsem se s plnými kolečky blížil ke kontejneru, jedna postarší paní nevěřícně kroutila hlavou (zřejmě nad týráním dětí nucených k úklidu svého okolí):
Důchodkyně: \„To vás tady nechají tahat takové svinstvo!?\“
Já: \„No, to víte…\“
Důchodkyně: \„Tak to by teda za komunistů děckam neurobili\“ ;o)

V lesoparku se dalo najít opravdu všechno možné. Igelitové sáčky, prázdné flašky, splodiny lidského trávení (k jejichž úklidu se nikdo, ale opravdu nikdo neměl), dokonce i kola z favoritky i s brzdnými lanky a páčkami.

Po zhruba 20 minutách se ke kontejneru dostavil první lačný bezdomovec. Na svém jízdním kole měl velké přeplněné tašky. Jak tak do kontejneru lezl, uklouzla mu noha, a zahučel do něj po hlavě. Vyválel se ve všem, čeho jsme se my štítili dotknout holou rukou, nicméně s vítězným úsměvem vylezl ven i s oběma koly:
Já: \„Budou se hodit?\“
Homeless: \„No, jasné, dyť to sou dobre kola, uplne fungl dobre, ty je škoda tady nechat\“.

Pak se dostavili průmyslováci. Byť jsem věděl, kým jsou, neodpustil jsem si dotaz: \„A z které vy jste základky\“ :o) Myslím, že jsem si je nenaklonil (soudě podle jejich výrazů).

S základkami se dostavili i civilkáři. Ti stáli na břehu a žrali (bez pardónu) chipsy, takřka se vysmívajíc naší práci. Když se ale ukázala televize, začali předstírat horečnatou činnost koordinace dětí.

Po hodině a půl jsem odešel. Můžu říct, že \„naši\“ část lesoparku jsme vyklidili opravdu detailně.

Nicméně, vyvstává zde otázka: Co jsi dělal(a) ty? Proč z celé školy šlo jen 7 studentů (často označovaných za budoucí \„elitu národa\“).

Nejde jen o Dubinu, copak je všem jedno, v jakém prostředí žijeme, jaký vzduch dýcháme, jakou vodu pijeme… ?

 

nahoru | permalink

Hledání

Stručně

  • Saturn odešel na zasloužený odpočinek. Vzpomínejte na něj tak, jak vám zůstal v paměti.
    Nezapomeneme!
 

Původní engine: Jan Raszyk; Webmaster: Michal Wiglasz;

© 2002 — 2009: Všechna práva vyhrazena, šíření veškerého obsahu bez souhlasu redakce zakázáno.