Saturn

Studentský zpravodajský web

Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie, zítra Rostislav.

Kde najít : Referáty, seminárky, čtenářské deníky

Johnny, 12. května 2003 | Studentská

Tenhle článek chápejte jako první část trojdílné série článků, která by vám měla pomoci při začátcích vyhledávání informací týkajících se současného a budoucího studia. V krátkosti vám uvedu nejznámější internetové adresy nejprve co se týče zdrojů podkladů pro seminární práce, referáty a čtenářské deníky, v druhém dílu to budou různé stránky, které pomou přípravě na maturitu a s výběrem <abbr title=\„Vysoká škola\“>VŠ a třetí díl by vám měl dopomoci při shánění brigád přes internet.

Referáty, seminárky, čtenářské deníky…

My, co máme k samotné maturitě ještě daleko (tedy všichni kromě maturantů, kterým nedávno začal svatý týden), máme studium často zpříjemňováno různými domácími pracemi přezdívanými v kruzích našich vyučjících jako referáty nebo dokonce seminární práce. Většina z nás erudovanějších ví, že vypracování takovéhle záležitosti už nemá moc společného se sebevzděláváním a poznáváním něčeho nového, něčeho navíc, mimo rámec studia, nýbrž znamená pro nás pár desítek minut (pro technicky zdatnější jedince pouze pár minut) strávených na internetu a vyhledáním příslušné práce na některém z osvědčených zdrojů, jako např. web Seminárky, který v současnosti nabízí přes dva a půl tisíce prací rozsahem od referátků až po diplomové práce, nebo například speciálně pro tyto účety vytvořený vyhledávač Studentských stránek. Častým tématem referátů bývají některé významné osobnosti. V takovém případě dobrým zdrojem informací jsou Životopisy. Neopomeňte také zajímavý web Studuj.jinak.cz. Najdete zde referáty, čtenářské deníky, seminární práce, zápisky a odkazy.

Jako nejužitečnější mi ale připadá web Antišprtník. Obsahuje opravdu hodně odkazů v mnoha různých kategoriích, měl by být zdrojem poznatků ale zároveň i inspirací pro vlastní tvůrčí práci (zní to možná hrozně, účinek posuďte sami :-)).

Další strasti nás čekají, pokud jsme nuceni vést svůj vlastní Čtenářský deník. Nebudu se zabývat důvody, které vás nutí dopomoci si například na stránkách Čtenářského deníku. Mohou vám pomoci osvěžit si v paměti, o čem vlastně ta a ta knížka byla a nebo v případě, že váháte, jestli to či ono dílo číst. Sám znám ale jedince, jejichž čtenářský deník je jakousi tištěnou podobou vybraných částí tohoto webu. I to je samozřejmě způsob… Je dobré si ale uvědomit, že čtenářský deník by mohl obsahovat i vaše vlastní názory na daný titul a v téhle věci nikomu internet nepomůže.

Pokud znáte nějaké další dobré zdroje, neváhejte, a podělte se o ně s ostatními v diskuzi k tomuhle článku

Když nám to učení moc nejde…

V případě, že nestačíte zběsilému studijnímu tempu, světe div se, jsou zde lidé, kteří vám pomohou. Web Doučíme.cz je jakousi propojující centrálou pro ty, kteří by chtěli doučovat a ty, kteří doučování potřebují. Nabídky doučování lze také nalézt na webu Aktivní studium, ten se zaměřuje ale hlavně na informace o vysokých školách. Komu to učení opravdu moc nejede, měl by si být vědom toho, že mu (alespoň ještě tento rok) hrozí vojna (zde viděna očima pacifistů).

 

nahoru | permalink

Hledání

Stručně

  • Saturn odešel na zasloužený odpočinek. Vzpomínejte na něj tak, jak vám zůstal v paměti.
    Nezapomeneme!
 

Původní engine: Jan Raszyk; Webmaster: Michal Wiglasz;

© 2002 — 2009: Všechna práva vyhrazena, šíření veškerého obsahu bez souhlasu redakce zakázáno.