Saturn

Studentský zpravodajský web

Dnes je sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela, zítra Alexandra.

Budou na školách zavedeny školní uniformy?

Gellar, 7. října 2003 | Studentská

Decentní barvy, stejné střihy, které nikdy neodkrývají víc než by měly a nezvýrazňují křivky těla. Takto vypadají školní uniformy, které nosí stovky dětí v mnoha zemích světa. Po těchto uniformách stále volá více a více rodičů českých školáků. Podle jejich názoru, budou-li v naší zemi zavedeny školní uniformy, ubude šikany, posměšků a pocitů závisti, které denně zažívají děti ze sociálně slabších rodin v porovnání s těmi bohatšími, kteří se stále předhánějí, kdo má dražší oblečení.

K názoru valné většiny rodičů se přidávají rovněž dětští psychologové. Mnoho dětí je totiž ve škole díky oblečení terorizováno. Dávno už nejde o to, kdo se jak učí, kdo má víc holek nebo kluků, ale o to, jestli nosí značkové oblečení, nebo ne. Pakliže se objeví jedinec v neznačkovém či v ne aktuálně „in“ oblečení, je ihned označen za socku, nebo vymetače sekáčů. Nelze se pak divit, že u některých dětí se projeví odpor chodit do školy, mnohým se zhorší prospěch, v ojedinělých případech se objeví i psychická labilita, někdy se objeví i skryté sklony k agresi. Myslíte, že zavedením uniforem by byl tento vážný problém vyřešen?

Zkušenosti ze zemí, kde školáci nosí jednotné uniformy jsou pozitivní. \„Ubylo projevů šikany,\“ tak zněla zpráva školních psychologů poté, co bylo na amerických školách nošení uniforem zavedeno. Právě i to je důvodem, proč se více než padesát procent českých rodičů staví k zavedení školních uniforem pozitivně. Více než polovina těchto rodičů si dále myslí, že školní uniformy pomohou probudit v dětech pocit sounáležitosti. \„Když budou všichni oblečeni stejně, nebude docházet k zbytečným nesvárům,\“ prohlašují. Někteří rodiče by pak dokonce byly schopni dojít až k vymýcení značkového oblečení ze škol. Značkové topy, krátké sukně a upnutá trička prý rozptylují nejen spolužáky, ale také učitele. Jak sympatizanti školních uniforem beze studu přiznávají, k jejich názoru je vede také finanční situace.

A jaký je názor školáků na školní uniformy? Mnozí se bouří a jednoznačně prohlašují NE! \„Pořád za nás někdo rozhoduje, tak ať alespoň v oblékání nám nechají prostor volně dýchat,\“ říkají.

A můj osobní názor? Myslím, že zavedení uniforem na českých školách je naprosto zbytečné. Jako první argument proti se mi vybaví omezenost dětí. Ať si, kdo chce, nosí, co chce, opravdu by to podle mne bylo omezování. Jako další argument nesouhlasu uvádím „vymýcení“ značkového oblečení ze škol. Mnoho lidí nosí rádo značkové oblečení, pokud si ho mohou dovolit, dokonce si myslím, že by to některé mohlo vyjít i levněji, něž kupování oblečení na tržnicích, které se vám do měsíce někde roztrhne nebo opere. Problémy s výsměchem a šikanou by to podle mne moc neřešilo, protože ten, který hledá záminku, si ji stejně najde. Děti jsou prostě kruté, ale myslím, že tady na gymplu je dost inteligentních studentů, kteří nehledají zábavu v ubližování druhému.

Inspirací a zdrojem informací k tomuto článku mi byl článek o \„Zavedení školních uniforem na českých školách\“ z týdeníku Katka (číslo 40).

 

nahoru | permalink

Hledání

Stručně

  • Saturn odešel na zasloužený odpočinek. Vzpomínejte na něj tak, jak vám zůstal v paměti.
    Nezapomeneme!
 

Původní engine: Jan Raszyk; Webmaster: Michal Wiglasz;

© 2002 — 2009: Všechna práva vyhrazena, šíření veškerého obsahu bez souhlasu redakce zakázáno.