Saturn

Studentský zpravodajský web

Dnes je sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela, zítra Alexandra.

Droga – nejlepší přítel českého studenta?

Gellar, 25. listopadu 2003 | Postřehy

Možná si teď říkáte, co mne vedlo k napsání tohoto článku. Jsem si vědoma toho, že máte dost „ohraných“ hlášek typu: „Kouření způsobuje rakovinu“ atd. Jste jistě přesyceni poučeními z různých medií o drogách, o prevenci jejich používání, o nedobrých účincích drog na naše zdraví. Toto si uvědomuji a tak se snažím, aby tento článek vůbec nevyzněl tím způsobem, že chci někoho poučovat, či někomu něco zakazovat, nebo se do něj navážet.

Při psaní článku jsem hodně vycházela z různých průzkumů a statistik a odborných článků týkajících se tohoto tématu. Inspirací mi totiž byly zarážející údaje (viz níže) o požívání drog českými studenty, na které jsem narazila v jistém zdroji na internetu. Snažila jsem se vás zbytečně nepřetěžovat zbytečnými informacemi a vypsala jsem nejzajímavější perličky ze světa drog. Nejdříve se tedy dozvíte o vztazích studentů k drogám, poté přijdou na řadu nejvíc produkované drogy u nás, následuje … no však uvidíte, když si to přečtete:) Tak a teď už dost úvodních řečí.

Studenti a drogy

Jak je již známo, čeští studenti si nijak neodpírají zážitky, které jsou spojeny s drogami. Evropský průměr Česko překonává u všech drog, jak legálních, tak i nelegálních. Situace není špatná jen u marihuany, kde Česká Republika zaujímá druhé místo v Evropě hned za Velkou Británií. Naše republika ovšem vede v dostupnosti této drogy. Pro většinu nezletilých není žádný problém si tuto drogu zajistit.

Tato fakta vyplynula z Evropské školní srovnávací studie o alkoholu a jiných drogách, které se zúčastnili 16-ti letí studenti z jedenatřice­ti zemí.

S alkoholem má v Česku zkušenost 94% mladých lidí. Chlapci z Česka jsou v pití piva na druhém místě v Evropě, hned za Dány. 39% z nich pije pivo častěji než šestkrát za měsíc. Poslední data uvádějí, že v ČR vypije každý člověk, včetně kojenců, za rok 9,9 litrů čistého alkoholu.

Situace u kouření rovněž není moc příznivá. 30% z 16-ti letých kuřáků si denně zapálí cigaretu, 18% si jich denně zapálí pět. Žebříček mladých kuřáků ale vede Grónsko, kde pravidelně kouří téměř 60% mladých.

Zkušenost s marihuanou potvrdilo v průzkumu 35% českých studentů. Plných 81% z nich uvedlo, že vědí, kde si mohou drogu opatřit. Každý devátý šestnáctiletý Čech potom zkusil i nějakou jinou drogu, něž je marihuana. Tolerance mladých k drogám je totiž u nás velmi vysoká. Kouření marihuany u nás odsuzuje 46% studentů, zatímco evropský průměr činí 70%.

Tabák aneb Největší zabiják se představuje

Možná někomu připadá zařazení tabáku mezi návykové drogy přehnané. Je pravdou, že účinky tabáku se neprojevují tak rychle. Vzhledem k rozšíření kouření ve společnosti jsou však pro společnost ohromné. Podle zahraničních pramenů je kolem 30% rakovin na světě způsobeno následkem kouření tabáku. Na následky kouření v České republice podle britských odhadů umírá denně 63 lidí (srdeční, plicní i jiné nemoci). Je to více než po alkoholu a mnohem více než po ostatních drogách. Prvními Evropany, kteří se setkali s tabákem byli Kolumbovi námořníci. Do Evropy se tabák dostal v roce 1512 a do Čech koncem 16. století.

Tabákový kouř obsahuje řádově tisíce chemických látek. K nim patří dehty, kysličník uhelnatý, kyanid, arsenid nebo formaldehyd. Z nich je 60 – 100 rakovinot­vorných! Návyková je ovšem jen jediná a tou je již velmi dobře známý nikotin.

Spotřeba tabáku ve většině vyspělých zemí klesá, v rozvojových naopak stoupá. Dá se to vysvětlit tak, že vyspělé země své obyvatelstvo před tabákem do jisté míry chrání (zdravotní výchova, cenová regulace a další omezení). Na druhé straně nebrání vývozu tabákových výrobků do zemí, které to nedělají.

Myslím, že jste všichni již dost informovaní o účincích tabáku a jeho „blahodárných“ následcích, tedy se jen ještě zmíním, že vy, kteří osobně nekouříte, ale sdílíte společnou domácnost s málo ohleduplným kuřákem, sami sebe zatěžujete pravidelnou dávkou zhruba dvou cigaret.

Nenápadný ale nebezpečný alkohol

Alkohol je jednoduchá chemická látka, která snadno proniká k různým orgánům včetně mozku. Desetistupňové pivo obsahuje kolem 2% alkoholu, „dvanáctka“ 3–4%, víno přibližně 10–18%. Alkohol je pro děti a mladé lidi mnohem nebezpečnější než pro dospělé. Játra nejsou schopna v mladším věku odbourávat alkohol v takové míře jako později. Návyk u této rizikové skupiny se vytváří velmi rychle.

Další tři nejrozšířenější drogy v ČR a jejich účinky:

Marihuana
marihuanové cigarety obsahují více rakovinotvorných látek než tabák! Americké materiály shrnují účinek marihuany následovně: „ Marihuana dělá z nadaných průměrné, z průměrných hloupé, z bojovníků poražené
Pervitin
rychle vyvolává závislost a má velmi silné účinky na duševní zdraví. Časté jsou pocity pronásledování, někdy člověk vnímá neexistující osoby, je agresivní vůči druhým.
Kokain
Jeho účinky jsou podobné pervitinu, ve srovnání s ním ale trvají mnohem kratší dobu.

Některé životní nároky na mladé lidi a jaké jsou účinky alkoholu a jiných drog:

dokončení tělesného vývoje
zpomalují vývoj a vedou ke zhoršené výživě a nemocem
studium nebo příprava na zaměstnání
vedou k nezájmu, lhostejnosti, zhoršují schopnost přesně myslet, poškozuje se mozek
zacházení se sexualitou
citově otupují, vyšší riziko problémů jako jsou pohl. nemoci, nechtěné těhotenství, později ztráta zájmu o sex a impotence
životní hodnoty a cíle
ztráta dlouhodobých cílů, později už jde jen o alkohol nebo drogu
praktické životní znalosti
zpomalení vývoje, často nesamostatnost
osamostatňování se (postupně)
riziko závislosti na alkoholu či droze a tím i závislosti na druhých lidech, neschopnost se o sebe postarat
naučit se těžit zátěži, stresu, únavě
snížená odolnost, nižší výkon, riziko nemocí a úrazů
získat jistotu ohledně svého vzhledu
zvyšují riziko kožních chorob, kouření poškozuje pleť
příprava na život ve 21. století
okrádají o čas, vedou k předčasnému stárnutí

Tak co, ještě pořád vás svádí pokušení jít si zakouřit, napít se, či jinak „uvolnit“?:)




 

nahoru | permalink

Hledání

Stručně

  • Saturn odešel na zasloužený odpočinek. Vzpomínejte na něj tak, jak vám zůstal v paměti.
    Nezapomeneme!
 

Původní engine: Jan Raszyk; Webmaster: Michal Wiglasz;

© 2002 — 2009: Všechna práva vyhrazena, šíření veškerého obsahu bez souhlasu redakce zakázáno.