Saturn

Studentský zpravodajský web

Dnes je sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela, zítra Alexandra.

Na gymplu se opět krade – a ve velkém!

Gellar, 18. října 2004 | Studentská

Když byl minulý rok ukraden mobilní telefon maturantkou, která byla za svůj čin vyhozena z naší školy, vznikla taková aféra, že bych neočekávala, že po této události budou mít zloději ještě pořád odvahu krást. Jak teď vidím, moc jsem se ve svých předpokladech zmýlila. Zloději mají možná jen vyšší hladinu adrenalinu při vykonávání krádeží …

Možná by mě ani nenapadlo napsat tento článek, kdyby mně osobně nebyl odcizen mobil. A to byl dost silný podnět ke stvoření tohoto článku. Na gymplu se kradlo vždy, ale poslední dobou krádeží přibývá.

Už ani nevěřím tomu, jak moc je gympl výběrovou školou, když se mezi námi najde plno hyen, které jen čekají, kdy se naskytne vhodná příležitost. Ne-li rovnou, když jedna z těchto hyen chodí s vámi do třídy a v nestřeženém okamžiku vám hrábne do tašky pro svou kořist. Svůj majetek v tomto případě s největší pravděpodobností neuhlídáte, protože málokdo z nás chodí s aktovkou na zádech i na toalety. Jisti si už nemůžete být ani tehdy, když nosíte cennosti neustále u sebe. Zruční kapsáři vám je vytáhnou v nestřeženou chvíli (třeba když stojíte frontu na obědy) ze zadní kapsy kalhot raz dva, ani to nepostřehnete.

Dnes už každý gymnazista ví, že nechávat si věci u bufetu před jídelnou je na vlastní nebezpečí. Před týdnem se tak z batohu mé spolužačky ztratila peněženka s hotovostí 1000 Kč a kreditní karta obsahující částku 50 000 Kč! V ten samý den byl z mého batohu, když jsem ho nechala na chvíli bez dozoru v kroužku spolužáků, odcizen mobil. Samozřejmě, podobných krádeží je víc a nejvíc jsou kradeny právě mobily.

A co můžete dělat, když už jste okradeni? Pravděpodobně nic. Pokud nemáte své věci bezpečně uloženy ve své skříňce, máte prostě smůlu. Pojišťovna vám nic neuhradí a policie se vám vysměje. De facto z toho vyplývá, že cenné věci, jako jsou mobilní telefony a vysoká hotovost, by se do školy nosit neměly, nebo by měly být neustále uzamčeny ve vaší skříňce. A kdo z vás se drží alespoň jednoho? Navíc my, chudáci z přístavby, to máme do skříněk trošku z ruky.

Mimochodem, pokud je zlodějem někdo, kdo ví, že si své cennosti ukládáte do skříněk, nebude pro něj jistě problém odcizit vám alespoň klíč od skříňky. (Od kamarádů jsem se navíc dozvěděla, že se skříňky dají velice snadno zdeformovat, otevřít a jinak silou \„zneškodnit\“ během několika málo sekund.) A jsme tam, kde jsme byli.

A jaké řešení vidím v této problematice? Nejuniverzálnější by asi bylo, kdyby si každý nosil svůj mobil na krku na šňůrce nebo se movité osazenstvo třídy složilo na třídní trezor.

 

nahoru | permalink

Hledání

Stručně

  • Saturn odešel na zasloužený odpočinek. Vzpomínejte na něj tak, jak vám zůstal v paměti.
    Nezapomeneme!
 

Původní engine: Jan Raszyk; Webmaster: Michal Wiglasz;

© 2002 — 2009: Všechna práva vyhrazena, šíření veškerého obsahu bez souhlasu redakce zakázáno.